Adidas första 3D-printade sko

3D-printade skon 3D Runner är Adidas första steg i jakten på den perfekta passformen.

Direkt från skrivaren. Adidas 3D Runner. Foto: Adidas

3D-printade skor, varför då? För att man kan förstås. Flera tillverkare har redan flirtat med 3D-printtekniken och under OS i Rio fanns det snabba fötter i Adidas stall som testkörde deras nya 3D Runner.

Redan för ett år sedan tog Adidas fram konceptet Futurecraft 3D och strax innan jul släpptes första modellen i en begränsad upplaga till oss konumenter. De såldes då för 3 000 kronor. Sulan är helt 3D-printad, med olika täthet i olika sektioner för att bygga mer stöd där det behövs. Överdelen på skon är sydd i Adidas primeknit-teknik.

Modellen är bara en försmak på vad som komma skall. Print-kriget mellan de stora tillverkarna är igång. Alla vill bli först med att leverera helt specialgjorda skor gjorda efter dina fötters önskemål, som tillverkas medan du väntar.

– Det här är bara början, säger Mikal Peveto, senior director i Adidas "Future team". Att skapa specialgjorda skor baserade på varje persons löpstil, fotform och personliga preferenser är ett mål för hela branschen och vi leder utvecklingen.

 

Hela sulan är 3D-printad med varierande hårdhet beroende på var det krävs mer stöd. Foto: Adidas