• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Modechef Claes Juhlin: Investera i rätt kostym

  Passform, matchning & detaljer: Kings modechef Claes Juhlin ger dig 25 värdefulla tips inför kostymköpet. Först ut: 7 saker att tänka på när du ska investera i rätt kostym.

  Modechef Claes Juhlin: Investera i rätt kostym
  Foto: GettyImages.

  1: Lär dig tyda klädkoden "Mörk kostym"

  Mörk kostym är en klädkod som är vanlig vid dop, bröllop, begravningar eller affärsmöten. Klädseln består av en tunn ullkostym i en mörk nyans av vanligtvis blått eller grått men även svart. Till detta bär man vit skjorta, en diskret slips och svarta skor i skinn.

  2: Lär dig tyda kostymens storlek

  Storlekar som 48 (M), 50 (L) eller 52 (XL) anger halva omkretsen av kavajens bröstmått. För amerikanska storlekar subtraherar man siffran med 10, det vill säga 38 (M), 40 (L) etc. Vid extra långa storlekar skrivs dessa ut med ett L efteråt i USA och med en 1:a före i Europa. 

  3: Alla goda ting är tre

  Har du möjlighet att köpa med en väst till din kostym så gör du det! En tredelad kostym är ett mäktigt plagg som är kul att ha i garderoben. Visst, du kommer i nio fall av tio att använda kostymen utan väst, men ibland kan det vara riktigt kul att vara superdressad och köra hela kittet.

  4: När du känner dig redo att investera i fler kostymer

  Du äger redan en mörkblå kostym och vill nu satsa på något mer? Då tycker jag att du investerar i en grå flanellkostym för höst- och vinterhalvåret, som dessutom kan brytas upp i separat byxa och kavaj för maximal användning.

  5: Priset är inte allt

  Kedjor som H&M, Zara och Massimo Dutti är riktigt duktiga på kostymer, så vi råder dig att börja leta där. Kan du tänka dig att ta ett litet kliv upp prismässigt så har Brothers, Oscar Jacobson och italienaren Boggi riktigt bra utbud. Har du inget emot att handla online – och kan bortse från de sexistiska kampanjbilderna – så kan även holländska Suitsupply vara ett gott alternativ.

  Aristoteles Onassis har koll på klädkoder och kan kosta på sig ett leende och en cigarett. Foto: GettyImages.

  6: Om du bara ska äga en kostym

  Äger du inte någon kostym sedan tidigare så bör du satsa på en mörkblå, tvåknäppt variant. Detta är det mest klassiska du kan bära. Om du dessutom väljer en kostym i tunn ull så kan du i princip bära den när som helst året runt.

  7: Enkelt eller dubbelt?

  Dubbelknäppt är snyggt, men kan för många vara en lite svårare produkt att bära. Är det din första kostym så skulle jag som sagt rekommendera en enkelknäppt variant. Men har du redan täckt basen med en eller ett par kostymer är dubbelknäppt ett skitsnyggt alternativ.

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!