Så gör du Myllymäkis Waldorfsallad  – inspirerad av New York

Matmeckat New York är mycket mer än T-bone steaks och impossible burgers. Sveriges bäst klädde kock Tommy Myllymäki lär dig bygga fyra grymma N.Y-sallader från grunden.

Så gör du Myllymäkis Waldorfsallad  – inspirerad av New York
Foto: Charlie Drevstam.

Du behöver:

300 g rotselleri,  finstrimlad, 

100 g grönt äpple, finstrimlat, 

1 1⁄2–2 dl grovhackade valnötter, 

salt.  

Gräddmajonnäs

2 1⁄2 dl majonnäs,

1 msk pressad citronjuice, 

1 1⁄2 dl vispgrädde, lättvispad, 

salt.

Gör så här: 

Blanda majonnäs med citronjuice och lite salt i en bunke till dressingen. Vänd ner grädden försiktigt.

Precis före servering, blanda rotselleri, äpple och valnötter i en bunke. Krydda med salt. Vänd i gräddmajonnäsen och servera.

"Waldorfsalladen uppfanns, som namnet antyder, på hotell Waldorf Astoria i New York, i slutet av 1800-talet. De rätta ingredienserna var ursprungligen äpple, selleri, vindruvor, valnötter och majonnäs – även om jag skippat vindruvorna och bytt ut sellerin mot rotselleri, som måste vara fint strimlad om man ska äta den rå."