• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här såldes de dyraste bostäderna förra året

  Ny statistik från bostadssajten Booli visar var Sveriges dyraste bostadsrätter och villor köptes och såldes under förra året. Östermalm vann lägenhetsracet, och Nacka vann villaracet.

  Här såldes de dyraste bostäderna förra året
  På Strandvägen i Stockholm finns de dyraste bostadsrätterna i landet. Foto: Istock

  Försäljningsstatistik från 2017 visar att Sveriges dyraste bostadsrätter ligger på Östermalm i Stockholm, och de dyraste villagatorna finns i Nacka, Danderyd, Enskede och på Lidingö. Det är inte någon skräll direkt. Inte heller det faktum att Standvägen tar priset som Svergies ultimata gräddhylla är någon kioskvältare.

  Men att alla gator på topp-tio-listan över de dyraste bostadsrätterna finns i samma stadsdel är en smula förbluffande, i alla fall enligt Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.
  – Att Östermalm kniper förstaplatsen när det gäller lägenheter är ingen större överraskning. Att däremot alla de dyraste gatorna ligger på Östermalm är uppseendeväckande, säger hon i ett pressmeddelande.

  Hon förklarar de skyhöga priserna på Östermalm med att stadsdelen har många äldre fastigheter, låga avgifter och kanske en och annan kändis till granne. 

  På villasidan är det Kvarnvägen i Nacka som är dyrast, följd av Lidskjalfsvägen i Danderyd och Tussmötevägen i Enskede. På fjärde plats kommer Lidingö, som tar upp fyra positioner på listan. Villaköparna vill ha nära till både stan och fjärden. Och status, förstås. 
  – Bra läge i förhållande till city och närhet till vatten är det som påverkar prisbilden, men man ska heller inte underskatta statusfaktorn, att bo i något av de områden som toppar listan är en statusmarkör, säger boendeekonomen Claudia Wörmann i samma pressmeddelande. 

  Boolis tio-i-topp-lista visar snittpriser per gata, och bygger på siffror samlade från alla bostadsannonser och lagfarter som publicerats under 2017. Endast gator där minst tre bostäder har sålts under året är med. 

  Värt att notera är att dessa siffror bara gäller bostäder som sålts under 2017. I slutet av november förra året publicerade Fastighetsbyrån en liknande lista men baserat på priser insamlade under två års tid, mellan november 2015 och oktober 2017. I topp på den listan, som inte skilde på bostadsrätter och villor, hamnade Thaliavägen i Bromma med ett snittpris på drygt 16 miljoner. Men räknat i kvadratmeterpris hamnade Östermalm i topp även på den listan, med 122 869 kronor per kvadratmeter.

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!