• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Se Kimmels film om Trumps milstolpe – 2 000 lögner på ett år

  Under sitt första år i Vita huset har Donald Trump sagt något osant eller vilseledande mer än 2 000 gånger. Det är en viktig milstolpe för presidenten, och nu har Jimmy Kimmel gjort en minidokumentär som uppmärksammar händelsen.

  Vi ber att få gratulera till bedriften. Donald Trump, USA:s 45:e president och ledare av den fria världen, har fått ur sig mer än 2 000 lögner och vilseledande uttalanden under sitt första år som president. Siffran kommer från tidningen Washington Post, vars förmodat helt utarbetade team av faktagranskare det senaste året har kategoriserat, spårat och analyserat alla suspekta saker presidenten har sagt, och sparat alla osanningar i en databas.

  För två dagar sedan, med bara tio dagar kvar på sitt första år som president, hade Trump yttrat 2 001 saker som inte stämmer, enligt Washington Posts faktagranskare. Det motsvarar 5,6 osanna uttalanden per dag, skriver tidningen, vilket är en ökning jämfört med hans första 100 dagar som president då samma siffra låg på 4,9 per dag. 

  Trump passerade 2 000 lögner under en diskussion med amerikanska lagstiftare angående invandring, där han slängde ur sig några av sina favoritfraser på ämnet – bland annat angående den omtalade muren mot Mexiko. "Vi kan bygga muren på ett år, och vi kan bygga den för mycket mindre pengar än de pratar om", sa han, när bygget enligt experter i själva verket kommer ta minst fyra år att genomföra och kan kosta uppemot 25 miljarder dollar.

  För att fira genombrottet har teamet på Jimmy Kimmel Live gjort en fem minuter lång dokumentärfilm, som behandlar de viktigaste lögnerna hittills. I filmen, som heter "Brinnande byxor: Vägen till 2 000 lögner", intervjuas ett antal "experter", bland annat en fejkad faktagranskare från Washington Post. De berättar allt om den fängslande historien, som börjar med administrationens uttalanden om presidentens publikstorlek under invigningen.

  I filmen nämns också "Last night in Sweden" ett citat som blev en stor snackis här i landet och som Carl Bildt besvarade på Twitter med orden "Sverige? Terrorattack? Vad har han rökt för något? Det finns frågor i överflöd".
  "Det var en klassiker", säger Washington Post-medarbetaren "Geoffrey Russk" i filmen.

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!