• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kenneth Gärdestad vann hederspris på Grammisgalan

  Kenneth Gärdestad fann hederspriset för sin mångåriga insats som låtskrivare åt sin bror Ted.

  Kenneth Gärdestad vann hederspris på Grammisgalan
  Foto: Pax Engström

  Det var en rörd Kenneth Gärdestad som tog emot hederspriset av kulturminister Alice Bah Kuhnke under gårdagens Grammisgala. Gärdestad är sjuk i cancer och lymfom, och fick hjälp att ta sig upp på scenen för att hålla sitt tacktal.

  – Tack så mycket. Det var rörande att höra alla vänliga ord om Teds och mitt samarbete. Som ni märker är jag ganska ostadig också så det var med mina sista krafter jag orkade ta mig hit. Det är omtumlande som ni märker och jag är inte så stadig. Det här blir det sista stora hurraropet. sa han från scenen, skriver Aftonbladet.

  "Som få andra har han gjort vacker och allmängiltig poesi av vardagens funderingar. Han hittade en helt egen väg för att sätta enkla, men ytterst effektiva ord på saker och händelser som för de flesta bara snabbt flimrar förbi för att sedan glömmas. Med start på 1970-talet i ett pojkrum i en villa några mil norr om Stockholm skrev han texter som decennier senare är mjuka hörnstenar i vår svenska pop- och poesiskatt och känns igen av alla – de är evighetens hopp. För sina mångåriga insatser i svenskt musikliv och sina underbara texter till sin bror Ted går 2018 års Grammis hederspris till Kenneth Gärdestad", skrev juryn i sin motivering.

  Annars var det Tove Lo och Zara Larsson som var årets stora vinnare på årets gala. Zara Larsson tog hem priserna för både årets album, årets artist och årets låt. Tove Lo vann i kategorierna årets pop och årets textförfattare.

  Grammisgalan präglades också av ännu en Metoo-manifestation, i en protest under uppropet #närmusikentystnar. Artister och musiker höll varandra i händerna och bar på blommor när de gick in på galan, för att uppmärksamme de 2 000 artister och musiker som vittnat om sexuella övergrepp.

   

   

   

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!