• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Klassikern: Gubbkeps

  Under decennierna kring 1940-talet var Sverige ett tydligt klassamhälle. En av sakerna som ändå var gemensam över klassgränserna var kepsen. För arbetare och bönder var kepsen nästan det som åkte på före strumporna på morgnarna, överklassen lät kepan ligga tills det var dags för jakt eller en golfrunda.

  Ordet keps har svenskan lånat från engelskans cap, som i sin tur har sitt ursprung i det latinska ordet för kåpa: cappa. Ett släktskap finns också med den ukrainska allmogemössan képi. Under 70-, 80- och 90-talet fick kepsen det lite nedsättande namnet gubbkeps.

  Men i och med 80-talisterna, som ogenerat burit baseballkepsar och stickade luvor såväl inomhus som utomhus, kom också ett intresse för gamla tiders huvudprydnader. Inte minst kepsen har på senare år fått ett rejält uppsving, klassiska hattmakare som Stetson och Borsalino har hittat andra köpare av sina kepsar än grånade farbröder och märken som Lacoste, Ralph Lauren och Burberry har accentuerat kepsens koppling till sport och jakt genom att ta upp den i sina senaste kollektioner. Kangol, med kepsanor från 30-talet, har med sina varianter i nya, spännande material också sett till att göra gubb i gubbkeps till något coolt.

  Peder Edvinsson

  Kepsbärare att ta efter:

   

  Johnny Depp

  I filmen Donnie Brasco sitter Johnnys gubbkeps som en smäck tillsammans med den bruna skinnjackan.

  Robert Blake

  Som tv-deckaren Baretta var Blakes viktigaste accessoarer en kakadua som kunde svara i telefon, en tajt t-shirt och en keps.

  Samuel L Jackson

  Hans sätt att bära Kangols klassiska modell 504 bakvänd kan ses som en hyllning till hamnarbetare och mjölnare som vände på sina kepsar för att skärmen skulle ge nacken skydd då de kånkade omkring på sina säckar.

  Kepsbärare att sätta efter:

  Bandypubliken

  Vissa läktare ser ut som om maskeradligan köpt årskort. Knickers, läderportfölj och keps – varför inte köra med karolineruniform med hatt och allt?

  Bild 428967

  Exemplariskt: Engelska Hackett vet hur det ska se ut.

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!