• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bryt en stilregel: "Bär aldrig mörkblått och svart samtidigt"

  Etiketten säger: Bär aldrig mörkblått och svart tillsammans. Kings stilexpert Andreas Weinås visar med text och bild hur du bryter mot regeln med stil.

  James Bond bryter mot förlegade stilregler.

  Varför uppkom regeln?

  – Detta är en ganska sen stilregel som växte sig stark under sena 1900-talet. Anledningen som nämns ofta är att kombinationen av en riktigt mörk nyans av blått skulle ligga för nära svart och därmed skära sig. Det gjorde att man istället rekommenderade kombinationen svart och grått eller blått och brunt.

  Hur kan man bryta mot den?

  – Detta är en av få stilregler i den har serien som inte har någon historisk förankring utan snarare bygger på en tillfällig uppfattning baserad på rådande trender. Att kombinera svart med mörkblått är enligt oss en utmärkt kombination oavsett om det rör sig om en svart polotröja till mörkblå kostym eller svarta skor till midnattsblå smoking. Vad som dock kan vara ett bra tips är att låta materialen ha lite olika struktur vilket tydligare skiljer dem åt om nyanserna ligger nära varandra.

  Varför kan man bryta mot den?

  – Anledningen att man kan bryta mot den är framför allt för att det historiskt är en fullt acceptabel kombination. Oavsett om kombinationen blått och brunt vuxit i popularitet har den mörkblå kostymen och de svarta skorna varit en lika självklar som stilfull kombination till formella arbetsplatser och tillställningar det senaste århundradet.

  Bryt fler stilregler:

  "Aldrig bruna skor efter klockan 18"

  "Aldrig sportklocka till kostym"

  "Aldrig klockan på höger arm"

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!