• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så undviker du klassiska nybörjarmisstag på rean

  Andreas Weinås, redaktör på Manolo.se och stilexpert på King, delar med sig av sina bästa knep för att fynda på rean.

  Andreas Weinås guidar dig genom rean. Foto: Andreas Johansson och iStock

  Att tänka långsiktigt med uppbyggnaden av sin garderob behöver nödvändigtvis inte innebära att man ska hålla sig ifrån reaköp. Att köpa samma antal plagg av samma kvalitet men till reducerat pris är det nog få som kan ifrågasätta. Nyckeln till att fynda på rean är att man fortfarande bara köper det man verkligen vill ha samt att titta efter saker som kommer vara användbara i flera säsonger framöver.

  Mitt eget tänk när det kommer till reaköp är följande:

  1. Fråga dig själv: Vill jag verkligen ha det?

  Under året som gått har jag reflekterat över vilka plagg som jag verkligen velat ha och i ungefär vilket utförande. Det kan vara allt från något så generellt som en mörkblå kostym till en specifik bröstnäsduk.

  De plagg som under en längre tid fortsätter att kännas intressanta håller jag sedan utkik efter på rean. Kom dock ihåg att vara kritisk. Är det inte det du verkligen vill ha så är det ganska stor chans att plagget riskerar att bli hängande i garderoben oavsett om det var 30-, 50- eller 70 procent rea.

   

  2. Gå på säkra kort

  Satsar man på basplagg utan tydliga eller extrema designinslag är det större chans att de kommer till användning. Samtidigt är dessa plagg tyvärr ofta antingen slut eller inte inkluderade i rean. Plagg som baskostymer i grått eller blått och inte minst smokings kan vara ett utmärkt reafynd om de finns i rätt utförande.

  Med det sagt ska man självklart utgå från sig själv. Är man en person som trivs i mer extravaganta färger och mönster och ett sådant plagg därmed kan utgöra en bas i denna persons garderob är det inget som säger att man ska tveka.

   

  3. Tänk långsiktigt

  Angående säsong så finns det också en poäng med att ha ett långsiktigt tänk. Om man inte är ute efter att träffa rätt på specifika trender utan känner sin egen stil väl finns det goda chanser att göra riktigt bra fynd på reaplagg som passar först nästa säsong. Det är bara att hänga in plagget och ta fram när det är dags.

   

  4. Storlekskompromissa ALDRIG!!!

  Att välja mellan 48 eller 50 är en sak där ibland bägge plaggen sitter bra men med lite olika silhuett. Det jag pratar om är att köpa en 52 om man är 48 och få för sig att en ändringsskräddare kommer få till en perfekt passform. Så är väldigt sällan fallet och skulle det vara så är risken att kostnaden gått upp till plaggets ordinarie pris ändå. Skräddarändringar är inget fel men ju mindre som behövs göras (särskilt runt axlar och bröst) ju bättre brukar slutresultatet bli.

   

  5. Stirra dig inte blind på varumärken

  Visst kan det låta spännande att köpa lyxvarumärken till halva priset eller ännu mer, men i slutändan brukar plaggets etikett vara oväsentlig för bärandet om man inte är helt nöjd med själva plagget.

   

  6. Fokusera på kvalitet snarare än procent

  Det finns ett känt citat från Aldo Gucci som lyder: "The quality is remembered long after the price is forgotten". Det innebär att även om det var 70-80 procent så kommer ett plagg i undermålig kvalitet förmodligen inte vara en kär del av din garderob speciellt länge. Fokusera på tillverkare som är kända för att vara specialister på området eller företag man känner till använder sig av väldigt skickliga underleverantörer. Till skillnad från punkten ovan handlar kvalitet inte bara om varumärket och i det räknar jag in allt från konstruktion och tyg till passform dvs det räcker inte att det är 70 procent på en Attolinikostym om den är två storlekar för stor eller i fel färg.

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!