• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Stilexperten: Så vårdar du kavajen på rätt sätt

  Kings stilexpert Andreas Weinås förklarar hur du förlänger livslängden på din kavaj med hjälp av några enkla knep.

  Andreas Weinås ger sina bästa kavajtips. Foto: Andreas Johansson/Bigstock

  1. Galgen

  Börja med att alltid se till att kavajen hänger på en riktig galge med brett axelparti som fyller ut och ger stöd. Tunna kemtvättsgalgar är på långsikt förödande för formen på en välsydd kavajaxel. Om man inte fått en kvalitetsgalge när man köpte kavajen kan en sådan i exempelvis cederträ vara en bra investering då det ger en god doft och håller mal borta från ullen.

  2. Förvaring

  Kavajer bör förvaras mörkt och svalt och inte i direkt solljus eller fuktiga förhållanden där plaggen kan mögla. När man hänger kavajer bör de alltid ha ett par centimeter mellanrum så de kan falla fritt. Som nämnt ovan kan inslag av cederträ i antingen galge eller garderob kan vara ett bra sätt att hålla mal borta från kavajer i ull.

  3. Användning

  En kavaj mår bäst av att få vila mellan användningstillfällena. Grövre tyger som flanell, linne eller tweed kan med fördel vila åtminstone 48 timmar på galge för att återfå form och hänga ut skrynklor. Om man snabbt vill få kavajen slät efter den varit nerpackad i resväskan kan man med fördel använda ångan från varmvattnet i duschen och helt enkelt hänga kavajen på en galge i badrummet medan man duschar.

  4. Kemtvätt

  Att kemtvätta en kavaj bör göras sparsamt. Någon gång per år brukar räcka gott och väl eller självklart om man fått en direkt fläck på kavajen. För vardaglig uppfräschning är det oftast bäst att vädra kavajen på sin galge. Tänk också på att vara väldigt noggrann med vilken kemtvätt man besöker. Om kavajen har ett vackert rullat slag vill man absolut undvika att detta pressas platt på grund av bristande kompetens hos kemtvätten.

  5. Borste

  Ett annat komplement till att vädra kavajen är att borsta den. Detta görs med en specifik klädborste som hjälper till att avlägsna damm och ludd samt lyfter ullfibrerna och återställer lystern. En riktig klädborste bör vara lika självklar som en hästhårsborste för skorna. Kavajer i ull kan i regel borstas i oberoende riktning men om man har en kavaj i kashmir borstas den med fördel i fibrernas riktning för minskat slitage.

  Läs mer:

  Så ska du tänka när du väljer sneakers

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!