• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gör Roy Fares favoritdessert från New York – Deep Fried Ice Cream

  Dessertkungen Roy Fares delar med sig av ett riktigt glassigt recept, perfekt för midsommarfirandet.

  Glassig dessert. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

  Vaniljglass, ca 1 l

  2 ½ dl strösocker

  8 äggulor 

  2 vaniljstänger

  5 dl vispgrädde

  4 dl mjölk, 3%

   

  Glassbomber, ca 3 portioner

  ½ l vaniljglass

  6 dl frosties-flingor

  1 dl kokosflingor 

  ½ tsk malen kanel

  3 ägg

  1 l vegetabilisk olja till fritering

  ev. färska bär till servering 

   

  Så här gör du vaniljglass

  1. Blanda socker och äggulor i en bunke. Dela vaniljstängerna på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stängerna i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk.

  2. Koka upp gräddblandningen under omrörning och blanda sedan ner den i bunken. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm under konstant omrörning tills blandningen är 85 grader. (Du vet också att blandningen har rätt temperatur när vaniljfröna inte längre sjunker ner till botten.)

  3. Plocka upp vaniljstängerna och häll ner blandningen i en ren bunke. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i minst 4 timmar. Låt gärna smeten stå i kylen över natten, det ger mer smak och tid för äggproteinet att svälla, vilket ger glassen en krämigare konsistens. Kör smeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner.

  Så här gör du glassbomber

  1. Lägg bakplåtspapper på en bricka som får plats i frysen. Gör 6 kulor glass och lägg dem på brickan. Låt brickan stå i frysen i minst 30 minuter.

  2. Mixa cornflakes, kokos och kanel till smulor och häll dem i en skål. Vispa upp äggen lite lätt i en annan skål. Ta ut glasskulorna, doppa dem i ägg och rulla dem sedan i smulblandningen. Låt stå i frysen i 30 minuter till. Upprepa proceduren och låt sedan kulorna stå i frysen i 1 timme.

  3. Värm oljan till 180 grader i en kastrull med höga kanter, lägg i max två kulor i taget och fritera dem gyllenbruna och krispiga. Ta upp kulorna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper i någon minut. Servera direkt, eventuellt tillsammans med färska bär. 

  Foto: Wolfgang Kleinschmidt

  "Du kan självklart välja annan smak på glassen än vanilj, och har du ont om tid är det bara att köpa färdig glass av god kvalitet. Det blir vaniljglass över, men det är ju alltid bra att ha lite god glass i frysen", säger Roy Fares.

  Dessertproffset Roy Fares är konditor och författare och utsågs till Årets konditor 2010. I "Sweet spots of New York" finkammar han New York i jakt på de allra bästa bakverken och sötsakerna.

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!