• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Modechefen: 5 stiltips till dig som ska på fest

  Kings modechef Claes Juhlin ger dig fem goda råd om festklädsel.

  En smoking från Tom Ford sitter aldrig fel.

  1. Lär dig tyda festens klädkod

  Det spelar tyvärr ingen roll hur välklädd du är om du är helt felklädd. Med anledning av detta är det bra att kunna tyda de klädkoder som ofta anges inför lite mer uppstyrda fester. "Kavaj" och "Mörk kostym" är oftast samma sak och hänvisar till det sistnämnda. "Smoking" är hel smoking med rätt tillbehör och inget annat. "Högtidsdräkt" är komplett frack alternativt mässdräkt. Du kan även bära prästrock om du nu känner för det.

  2. Bryt upp

  Vid många fester anges det påhittade klädkoder i stil med "Festfin" eller "Kvällselegant". Dessa gör du helt rätt i att tolka som du vill. Ett bra alternativ är att börja se smokingen som två plagg istället för ett. Kavajen funkar i princip till vilken kvällsaktivitet som helst. Bär den till svart t-shirt och svarta jeans. Samma sak med byxorna som också funkar bra på egen hand. Varför inte bära dem med en dressad svart polo?

  3. Detaljerna gör skillnaden

  Vid frack-, kostym- och smokingfester lämnas väldigt lite stilmässigt svängrum när det kommer till plaggen i sin helhet. Så satsa istället på riktigt grymma detaljer. Utöver perfekt passform så bör du lägga ner energi på vilka skor du väljer, hur skjortan ser ut (och att den är välpressad), accessoarer som handknuten fluga vid frack och smoking och en välknuten slips vid kostym. Bland mycket annat.

  4. Satsa på klassiskt

  Ska du investera i någon typ av festplagg så bör de vara av klassiskt snitt. Vare sig det gäller en mörk kostym, smoking eller frack så vill du kunna bära dem under många år framöver. Det härliga med detta är att priset per användning har goda chanser att bli någorlunda lågt, samt att den klassiska siluetten ironiskt nog råkar vara trendig just nu. Så tänk lite bredare slag, lite högre midja på byxorna och en passform som är någorlunda smal men absolut inte tajt.

  5. Och några saker att undvika…

  Både kostym och smoking är bland det absolut snyggaste du kan bära som man. Frack är också snyggt, även om det lätt kan kännas lite ovant. Men detta betyder inte att det finns en rad stilmässiga fallgropar att stupa ner i. Mönstrade flugor i någon gräll färg är det exempelvis livstids fängelse på. Slips till kostymen, svart fluga till smokingen och vit fluga till fracken. Inget annat. Gördlar, färgglada strumpor, scarfs, höga hattar kan du också lämna hemma.

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!