• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Modechefen: Så får du kostymen att sitta perfekt

  Modechef Claes Juhlin ger fem goda råd om kostymens passform.

  1. Axeln är A och O

  En kostym bör sitta bra över axlarna redan när du hänger på dig kavajen i butik, annars är du ute på tunn is. Axeln är nämligen en av få passformsrelaterade detaljer som är svåra att korrigera i efterhand. Hur sitter då en bra axel? Ja, här får du utgå från ditt egna sunda förnuft och den förmodat kunniga butikspersonalens inråda.

   

  2. Låt skräddaren göra sitt jobb

  Om vi bortser från just själva axelpartiet så behöver du inte vara orolig om kostymen inte sitter perfekt från första början. Detta är nämligen fallet med de flesta konfektionskostymer. Tack och lov kan en normalt funtad skräddare ändra följande. Kavaj: Ärmlängd, ärmvidd, midjevidd, nackhylla (det veck som ibland kan bildas på utsidan av kavajen där nacke och rygg möts). Byxa: Byxlängd, byxvidd och midjevidd.

   

  3. Storleken har betydelse

  Vissa varumärken erbjuder valmöjligheten att köpa olika storlek på kavajen och byxorna i kostymen. Det ska du dra maximal nytta av, då det sparar såväl tid som pengar. Att du inte har exakt samma storlek på under- som överkroppen är inget att skämmas för, så är fallet för de flesta. Prova dig fram tills du blir nöjd.

   

  4. Även längden har betydelse

  Om du bara ska fokusera på två skräddarändringar till din nya kostym, låt det bli ärmlängd och byxlängd. Dels är det ändringar som är enkla och billiga att utföra, men även detaljer som är direkt avgörande för hur din kostym uppfattas på dig. Satsa på en ärmlängd där du visar cirka 2-3 centimeter av skjortmanschetten. När det kommer till byxlängden avgör vidden på byxans fot. Vill du vara klassisk så väljer du en fotvidd på cirka 19-20 centimeter och låter byxan sträcka sig precis över skons kant så att byxan faller fritt utan bryt på skon.

   

  5. Klassiskt är trendigt

  De senaste säsongerna har vi sett tydliga tendenser till en dressad silhuett som går från sent 50-tal mot tidigt 70-tal. Rent konkret så betyder det att du gärna kan satsa på en kostym med lite bredare slag på kavajen och en byxa som inte är fullt så smal som vi sett de senaste åren. Kavajen får gärna vara lite längre (tänk att den ska sluta strax ovan knogarna när du har armarna längs med sidan) och byxan får gärna ha lite högre midja (linningen slutar strax under naveln). Klassiskt och dressat, men även modernt och trendigt.

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!