• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Philip guidar: Så får du din garderob att hålla över tid

  Här är mina fem bästa tips på hur du får kläderna att hålla längre.

  Philip guidar: Så får du din garderob att hålla över tid
  Foto: Istock.

  Det kan låta fjantigt, löjligt och till och med överdrivet men det är av allra högsta vikt att ta hand som sina kläder även när de inte används. Givetvis slits kläderna på ett helt annat sätt när du använder dom där vissa aktiviteter eller arbeten har mer eller mindre påverkan på dina plagg. Slår man ut den totala tiden som plaggen används i förhållande till hur ofta plaggen hänger i garderoben är den totala tiden av det sistnämna alltid vinnaren. Av den anledningen kan man enkelt förstå att plagg ska tas om hand på rätt sätt även när de inte används.

  När det kommer till att bygga en stabil basgarderob är kvalité alltid bättre än kvantitet och att investera i tidlösa plagg som håller över tid. Plagg av god kvalité har generellt sett en längre livslängd men kräver ofta också mer kärlek för att behålla en god kvalité och framförallt en god passform.

  Här är mina fem bästa råd: 

  1. Den breda galgen

  För att kavajer och rockar skall behålla sin passform över framförallt axelpartiet är en bredare galge alltid att föredra. Ett plagg som är upphängt blir alltid mindre skrynkligt än ett plagg som legat vikt och hålls plagget ständigt upphängt när det inte används är det utan tvekan mindre skrynkligt än det var när det först hängdes in i garderoben.

  Vad gäller byxor är en byxgalge med klämmor det mest lämpliga som hjälper till att få bort veck vid knän och skrev. Många av de bättre galgarna är utrustade med byxklämmor och på de flesta kan både kavaj och byxa hängas på samma galge. Ett ytterligare plus är om galgen är av cederträ som skänker en fräsch lukt till plagget.

  Klädvård är mycket viktigt. Tänk på att vädra plaggen ofta.

  2. Regelbundna byten

  Tänk på att inte använda kläder flera dagar i sträck då kläder likt skor också behöver vila. Många har säkert egna regler(i alla fall jag) om att inte använda samma kläder två dagar i rad för variationens skull vilket samtidigt är bra för dina kläders välmående.

  3. Ordentlig klädborste

  Med en rejäl klädborste håller du dina plagg rena från damm, rök och smuts. Klädborsten kan användas på alla typer av plagg men är framförallt effektiv på kostymer, kavajer och byxor.

  4. Vädra dina plagg

  Dina kläder mår bra att få vädras med jämna mellanrum och ofta gör bara ett par timmar otroligt stor skillnad. Givetvis måste vissa plagg såsom underkläder, t-shirts och skjortor tvättas oftare medan en kostym eller kavaj mår bättre av att luftas regelbundet, borstas, ångas och hängas upp ordentligt. Givetvis kräver plagget tvätt då den fått tydliga fläckar. En bra måttstock kan vara att kemtvätta din kavaj cirka 3 gånger om året beroende på användande och din byxa dubbel så många gånger.

  5. Ånga dina plagg

  Strykjärn i all ära med att ånga dina plagg är betydligt mer skonsamt. Självklart är skjortor ett plagg som bör strykas för bästa tänkbara resultat, stryk då alltid på avigan(sidan som inte syns utåt). Ett bra tips är att investera i en bra handsteamers som du ångar dina plagg med. Ofta kostar dessa inte många hundralappar och ger ett fantastisk bra resultat och går samtidigt fortare att få igång än ett strykjärn. Ett annat bra knep är att hänga in dina plagg i badrummet sätta på både dusch och handfat med varmt vatten och stänga dörren ett par minuter. Genom att dra lite lätt i plaggen efter dem fått ångas får du med lätthet bort skrynklor.

  Följ min blogg för mer inspiration, mode och trender – läs här 

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!