• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Har du koll på hur dina plagg skall tvättas? Philip reder ut

  Har du koll på vilka plagg som ska tvättas på vilket sätt? Philip guidar dig rätt.

  Har du koll på hur dina plagg skall tvättas? Philip reder ut
  Foto: Istock.

  En av de tråkigare sysslorna är trots allt att tvätta kläder, men ack så viktigt. Ännu viktigare är dock hur du tvättar dina plagg för att de förhoppningsvis ska komma ur maskinen i samma skick som tidigare, fast renare.

  Många gånger hör man hur plagg tvättas i det angivna tvättrådet och kommer ut 27 gånger mindre eller till och med i annan kulör än plaggets ursprungliga. Givetvis har den eventuella färgningen inte något att göra med att plagget nödvändigtvis tvättats i för högt gradantal utan istället att den tvättats men plagg som tidigare inte tvättats. Det kan även ha och göra med att ett för ljust plagg tvättats med ett färgat eller plagg i för mörk skala i förhållande till ett ljusare plagg.

  Det är svårt att ge någon form av generell garanti när det kommer till att tvätta plagg av känsligare sort. Däremot finns det vissa riktlinjer och råd som är bra att ha koll på innan plagg kastas in i maskinen med felaktigt angivet gradantal.

  Kemtvätt

  Till och börja med tänkte jag reda ut vilka plagg som under alla omständigheter bör kemtvättas. Dessa plagg är framförallt de i päls, mocka eller läder; plagg som helt enkelt tar skada av för varmt vatten och vanligt tvättmedel. Givetvis är även plagg såsom kostymer, kavajer och uddabyxor plagg som alltid bör lämnas till kemtvätt då de tar skada av vanliga tvättmaskiners centrifugering. Däremot bör ofta en kavaj, kostym eller uddabyxa inte tvättas lika ofta som plagg som bärs nära kroppen. Ofta räcker det gott med att hänga ut sina plagg efter användning, så länge de inte fått tydliga fläckar eller burits alltför många gånger.

  Jeans

  Jeans är ett plagg det råder väldigt delade mening om vad gäller hur och vida de skall tvättas. Många anser att jeans i stort sett aldrig ska tvättas för att behålla byxans naturliga färg och tvätt. Detta gäller till största del jeans av rådenim kvalité som vid första tvätt lätt tappar en hel del färg. Däremot anser jag att även jeans bör tvättas med jämna mellanrum, då gärna på avigan för att minska slitningar. Däremellan är det klokt att lufta de utomhus för att hålla de fräscha mellan användningarna.

  Skjortor

  Skjortor är ett plagg som många lämnar till kemtvätt, det givetvis både enkelt och smidigt men verkligen inte nödvändigt. Klassiska bomullsskjortor kan i stort sätt alla fall tvättas i 40 grader och mår bäst av att hängtorka på galge efter att du dragit i dem för att minska skrynklor. En skjorta av linne-, bomull- eller flanellkvalité mår bättre av att tvättas i 30 grader. Tänk på att en skjorta ofta blir mest smutsigt vid krage och manschett och kan därför behöva extra tvättmedel vi just dessa ställen. Ett bra tips är att blanda tvättmedel med lite vatten och placera på krage och manschett, låt sitta ett par minuter innan du sedan stoppar in skjortan i tvättmaskinen.

  Tröjor

  Tröjor i ull, kashmir och till viss del bomull är ofta det knivigaste när det vankas tvätt. Rekommendationerna säger allt som oftast 30 grader och ibland även handtvätt, vissa få gånger bör till och med plagget tvättas på handtvätt trots att angivningen säger 30. På nyare maskiner är det vanligt att handtvättsprogram finns som helt enkelt undviker att certifiera plagget vilket ofta är anledningen till att plagg krymper. I de flesta av fall klarar tröjor av både ull- och kashmirkvalité att tvättas i 30 grader och för att vara extra säker kan plaggen placeras i tvättpåsar för att minimera risken av att plagget skall bli skottsäkert(krympt) när det lämnar maskinen.

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!