• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så klär du dig för arbetsintervjun – 3 plagg som alltid funkar

  Gör succé och få jobbet.

  Så klär du dig för arbetsintervjun – 3 plagg som alltid funkar
  Foto: Istock

  Att gå på arbetsintervju kan vara både nervöst och spännande. Det är dock något som alla för eller senare måste gå igenom. Förutsättningarna kan vara väldigt olika från intervju till intervju, och det är inte lätt att göra ett imponerande och ödmjukt intryck på den ofta korta tid som ges.

  Vad skall du då göra för att ge dig själv de bästa förutsättningarna?

  Eftersom vi på King inte jobbar med rekrytering har vi valt att fokusera på det vi kan bäst, nämligen mode och kläder. Inför en arbetsintervju är det viktigt att noggrant fundera över vad du skall ha på dig för att ge dig själv de bästa förutsättningarna. För innan en intervju, dejt eller ett generellt möte med en person du tidigare aldrig träffat, har du bara en chans att ge ett första intryck.

  Det första personen kommer lägga märkte till är det visuella, alltså hur du ser ut oavsett om man vill eller inte. Att kunna säkerställa att det som ses med ögonen både är stilfullt, anpassat för tillfälle och elegant kommer få dig att känna dig mer självsäker och på så sätt öka dina chanser till att göra ett bra intryck.

  Givetvis kan ibland klädsel behöva anpassas efter en specifik intervju, men den generella inställningen bör vara välklädd och inte uppklädd eller utklädd. Att du känner dig bekväm i det du bär är alltid av största vikt, framförallt för ett viktigt möte som en arbetsintervju.

  Den marinblåa kostymen

  En av garderobens viktigaste hörnstenar är den marinblåa kostymen i tunn ull som också är det ultimata plagget att bära på arbetsintervjun. När du bär kostym är det (som alltid) otroligt viktigt att du har koll på detaljerna. Det vill säga att längder på ärm och byxa är korrekt, att kavaj och byxa gärna är skuren smalt utan att tappa sitt naturliga fall. Investera hellre i en billigare kostym och lägg extra krut på justeringar än att köpa en dyrare kostym som inte justeras. Köper du en RTW(ready-to-wear) kostym är det ytterst sällan det sitter perfekt utan smärre korrigeringar från en ändringsskräddare.

  Ni hittar kostymen här.

  Skjortan

  Det självklara plagget att bära till kostym är skjortan i bomull, fördelaktigt med en aningen bredare krage. Den vita skjortan är alltid en bra kandidat, däremot kan den upplevas aningen formell till just en marinblå kostym för en arbetsintervju. Därför har vi valt en mindre formell kandidat i ett ljusblårandigt utförande som går alldeles ypperligt men den marinblå kostymen. En ljusblårandig skjorta ger ett lättsamt och samtidigt välklätt intryck utan att man behöver vara underklädd.

  Ni hittar skjortan här.

  Skorna

  De bruna skorna i oxfordmodell är ett ypperligt val för i stort sett alla tillfällen, även för arbetsintervjun. Minst ett par bruna läderskor bör finnas i varje mans garderob och de bruna oxfordskorna anses vara de mest klassiska och mångsidiga. Ett par med gummisula som kan bäras alla månader om året, utan att behöva anpassas efter väderförhållanden är ofta ett smart val.

  Foto: Istock

  Accessoarerna

  Vid en arbetsintervju är det sällan nödvändigt att bära slips (om tjänsten inte har en specifik klädkod). Idag är det få företag som har en tydlig klädkod, och slipsen är sällan en del av den naturliga jobbuniformen.

  Därför rekommenderar vi att i nästan alla fall lämna slipsen hemma och istället öppna upp två knappar på skjortan, tre knappar är en för mycket och kan istället tillämpas på afterworken eller semestern. Näsduken vill vi däremot alltid slå ett slag för, då den bör vara en självklar del när du bär kavajen eller kostymen. Näsduken behöver nödvändigtvis inte vara vit och inte heller enfärgad, utan får gärna vara i färg och mönstrad. Tänk dock på att inte välja den mest färgstarka näsduken i garderoben utan välj istället en mer nedtonad, exempel på sobra färger är vinrött eller olivgrönt.

  Foto: Istock

  *Den här artikeln innehåller sponsrade länkar. Läs mer här.*

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!