• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Så gör du en lyxig helgbrunch hemma

    Frukost är mer än ljummet snutkaffe och en banan i kollektivtrafiken. Rasmus och Anna Axelsson, grundare av succékaféet Pom & Flora, lär dig laga en lyxig helgbrunch långt från baconflott och bakis-kolhydrater.

    Treat: French toast – sticky date "Med brödpudding som inspiration"

    Du behöver (2 port):

    1 ägg
    1 1⁄2 dl mjölk, 3 %
    1⁄2 dl vetemjöl
    4 skivor ljust formbröd
    1 sats dadelsirap (se nedan)  
    Färska fikon, bär eller skivad banan
    Smör till stekning

    Dadelsirap:
    4 msk dadlar, i bitar
    3 msk dadelsirap
    3 msk lönnsirap 
    2 msk vatten
    1 krm vaniljsocker

    Gör så här: Lägg dadlar, dadelsirap, lönnsirap, vatten och vaniljsocker i en kastrull, koka upp och lått puttra 2 minuter. Ställ åt sidan.

    Blanda ägg, mjölk och mjöl i bunke. Lägg brödet i äggblandningen och låt dra någon minut. Smält smör i en stekpanna och stek brödet på medelvärme på båda sidorna tills de är gyllenbruna. Lägg det stekta brödet på en tallrik, häll över dadelsåsen och servera med färska fikon, bär eller skivad banan. 

    Macka: 6-minutersägg och avokado på rågbröd – "2000-talets svar på ägg och kaviar-macka"

    Du behöver (1 port):

    1 perfekt 6-minutersägg 
    1 skiva rågbröd
    1⁄2 avokado
    1⁄2 tsk za'atar (örtkryddning från Mellanöstern, se nedan)
    1krm havssalt1⁄2 tsk olivolja

    Za'atar:
    1⁄2 dl sumak
    1 dl rostade vita sesamfrön
    1 dl rostade svarta sesamfrön
    1⁄2 dl torkad timjan  

    Gör så här: 

    Mortla alla ingredienser i za'atar.  Koka upp vatten i en kastrull, lägg i ägget när vattnet kokar. Dra ner temperaturen till medel. Vattnet ska fortfarande bubbla lätt. Sätt timern på 6 minuter.

    När klockan ringer, dra av kastrullen från plattan och spola i ljummet vatten cirka 1 minut. Låt ägget vila ett par minuter innan du skalar det. Lägg en skiva rågbröd på en tallrik, gröp ur avokadon och mosa den lätt på brödet.

    Lägg ägget på avokadon, toppa med za'atar, havssalt och olivolja. 

    Bowl: Banana Split – "Den klassiska desserten men som frukostmat"

    Du behöver (2 port):

    3 1⁄2 dl grekisk yoghurt, 10 %
    1 dl kokoschips 
    2 bananer 
    2 dl chokladgranola (se nedan) 
    2 tsk lönnsirap 

    Chokladgranola (2 l):

    1 liter havregryn 
    2 dl hela skalade mandlar 
    2 dl pumpakärnor 
    2 dl solrosfrön 
    1 tsk havssalt
    1 1/2 dl kokosfett
    1 1⁄2 dl honung
    3 msk kakao 9 2 dl kokoschips 10 2 dl tärnad, torkad frukt 11 1⁄2 dl kakaonibs 

     

    Gör så här:

    Chokladgranola:  Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
    Blanda havregryn, mandlar, pumpakärnor, solrosfrön och salt i en bunke.

    Smält kokosfett, honung och kakao i en kastrull. Häll det över grynen och blanda. Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta cirka 30 minuter, rör om efter halva tiden. Låt svalna. Blanda med kokos, torkad frukt och kakaonibs. Förvara i burk med tättslutande lock.

    Banana split: Vispa yoghurt och kokoschips i en bunke. Skala bananerna och dela dem på längden och lägg dem i en djup tallrik. Lägg kokosyoghurten mellan bananhalvorna. Strö chokladgranola över och droppa lönnsirapen på bananen. 

    Dryck: Havtornslassi – "En perfekt dryck som komplement till en macka eller en snabb energiboost mellan måltiderna."

    Du behöver (3 dl):

    1 1⁄2 dl kefir filmjölk, 3 %
    1 dl havredryck
    1 dl frysta havtorn
    1 msk honung 
    1 krm kanel
    1 krm kardemumma
    1 krm ingefära

    Gör så här: 

    Mixa alla ingredienser i en blender och häll upp i ett stort, kylt glas. 

     

    Recepten är hämtade ur boken Frukost hela dagen (Natur och Kultur). I butik nu. 

    Intervju med Rasmus Axelsson, grundare Pom & Flora och författare till boken:

    Hur föddes idén till Pom & Flora?
    – Både jag och min fru Anna har lång erfarenhet av restaurangbranschen. När vi fick vårt andra barn kände vi att det var dags att lämna kvällspassen bakom oss och starta något eget. Idén om kaféet fick vi under föräldraledigheten. Vi saknade ett bra kvalitetsfik på Södermalm i Stockholm, där vi bor, och kände att det fanns en lucka i utbudet som vi kunde fylla. 

    Hur skiljer sig Pom & Flora från andra Instagramvänliga 08-kaféer?
    – Dels gör vi saker på beställning, för att öka servicekänslan och komma så nära en äkta restaurang-upplevelse som möjligt. Dels byter vi meny ofta, vilket möjliggör för kreativitet i stunden, samtidigt som klassikerna på menyn består. 

    Vad är trendigast på frukostbordet just nu?
    – Växtbaserande drycker på havre- och nötmjölk är stort just nu. Även gröt i olika utföranden har bli-vit mycket uppskattat hos oss under hösten. Vi kikar mycket åt Australien och Los Angeles för inspiration. Det är där många av frukosttrenderna föds i dag. 

    Många prioriterar bort frukosten på grund av tidsbrist. Vilket är ditt bästa frukosttips för den morgontrötte tidsoptimisten? 
    – Chiapudding eller overnight oat. Förbered den kvällen innan så är den klar att ätas på morgonen. Det enda du behöver är lite god planering. Annars är en mättande smoothie med avokado som bas en klassisk snabbfrukost som kan varieras i det oändliga och som dessutom kan ätas på språng.

  • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!