• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tre skjortkragar att hålla koll på

  Varför gör sig en cutaway-krage bra tillsammans med slips? Hur kommer det sig att button-down skjortan har knäppning vid kragen? Philip Conradsson reder ut begreppen.

  När det kommer till skjortor finns det otroligt många alternativ att välja på. Material och passform två komponenter som är av största vikt för att göra ett så lyckat skjortköp som möjligt. I dagens artikel har vi däremot inte valt att fokusera på varken material eller passform utan i stället äga oss åt kragar. Oavsett vilken du bäst trivs med är en generell kunskap alltid nyttig att ha med sig. 

  Button down-kragen:

  Den utan tvekan minst formella kragen av våra tre utvalda. Förutom att vara minst formell är kragen med största sannolikhet också mest populär, framförallt i ledigare sammanhang. Den har en krage som knäpps vid snibbarna mot skjortans frontparti. Det är en detalj som från början endast var funktionell och togs fram till hästpolospelare för att undvika att kragen blåste upp i spelarnas ansikte. I dag är knäppningen mer en detalj som män världen över lärt sig att älska. Trots att button down-kragen många gånger anses minst formell kan den utan problem bäras uppklätt till kostym eller uddakavaj men likväl nedklätt till chinos och jeans.

  Ni hittar skjortan här.

  Button down-skjorta från Stenströms.

  Detaljbild på button down-kragen.

  Turndown

  En ständig trotjänare för många skjortentusiaster världen över. Turndownkragen är inte känd för att vara mest extravaganta, snarare tvärtom. Många gånger påminner turndownkragen om cutawaykragen men det finns vissa skillnader. Vad som kännetecknar turndownkragen är att dess skjortsnibbar pekar nedåt istället för ut emot axlarna som på en cutaway, även att kragen generellt är aningen mindre och har spetsiga kragsnibbar. Turndownkragen anses ofta vara den mest formella skjortkragen och förekommer därför ofta i tunnare bomullsutförande såsom poplin. När det kommer till smokingskjortor är just turndownkragen den mest vanliga då den utan tvekan gör sig bäst med fluga.

  Ni hittar skjortan här.

  Skjorta från Turnbull & Asser med turndownkrage.

  Detaljbild på turndownkragen.

  Cutaway/Full Spread

  Cutaway- och full spread-kragen delas ofta upp i två olika modeller, däremot är skillnaderna ofta mycket små. Generellt är full spread den skjortmodell där kragsnibbarna pekar mest ut mot axlarna. Cutaway-kragen och full spread-kragen har varit väldigt populära de säsongerna på grund av att de lämpar sig lika bra med en grov slips till kostym som uppknäppt med en ledigare uddakavaj.

  Ni hittar skjortorna här & här.

  Skjorta med cutawaykrage från italienska Barba Napoli

  Detaljbild på cutawaykrage

  Skjorta med full spread-krage från Eton.

  Detaljbild på full spread-krage.

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!