• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Åtta filmer som får oss att längta till biomörkret

  Här är Kings guide till åtta filmer som du inte får missa 2017.

  Borg vs. McEnroe 

  Tv-serien Midnattssol har visat att internationella samarbeten gällande tv- och filmproduktioner faktiskt är en kraft att räkna med. I Borg vs McEnroe spelar blockbuster-skådisen och konstinstallatören Shia LeBeouf  John McEnroe, svenske Sverrir Gudnason porträtterar Björn Borg medan Svenskjävel-regissören Ronnie Sandahl skrivit manus och danska Janus Metz regisserar. Inget amerikanskt produktionsbolag ligger däremot bakom filmen, vilket gör att vi kan förvänta oss mindre effektsökeri och dramaturgisk förutsägbarhet. 

  Premiär: 15 september. 

   

  Blade Runner 2049

  När Ridley Scott återbesöker framtidsdystopin han målade upp för trettiofem år sedan är det enbart som producent. Huvudrollen har tagits över av Ryan Gosling, men Harrison Ford återvänder i rollen som den replicantjagande snuten Rick Deckard. För regi står den hyllade Sicario-regissören Denis Villeneuve, senast aktuell med omhuldade sci-fi-dramat Arival. I övrigt finns det ytterst lite känt om filmens handling mer än att både Villeneuve och Harrison Ford, efter att ha läst manuset, menade att det är bland det bästa de läst. 

  Premiär: 6 oktober. 

   

  Alien: Covenant

  Ridley Scotts Prometheus lovade betydligt mer än den kunde hålla. Även om detaljerna var sparsmakade före premiären antog många att filmen skulle vara en direkt prequel till Alien, och var kritiken efter premiären var hejdlös. De logiska luckorna fick orimligt stort fokus, och filmens foto, scenografi och starka skådespelarinsatser från Noomi Rapace och Michael Fassbender föll i glömska. I uppföljaren Alien: Covenant, som sägs vara en mer direkt förlaga till Alien, återvänder Fassbender i rollen som androiden David som upptäcks av besättningen på rymdfarkosten Covenant. Även Rapace ryktas återvända. Den som lever får se. 

  Premiär: 4 augusti.

   

  T2: Trainspotting

  20 år efter premiären av Danny Boyles drogstinna kultfilm Trainspotting kommer uppföljaren alla väntat på; originalensemblen har återförenats och av filmens trailer att döma kommer den följa samma dramaturgiska mönster som den första. Att få återse Renton, Sick Boy, Spud, Tommy, Begbie och de andra blir till en litet försenad julklapp i februarimörkret.

  Premiär: 3 februari. 

   

  Dunkirk 

  Med ett lika imponerande som kort cv har Inception-regissören Christopher Nolan nått fram till sin karriär första krigsfilm; Dunkirk fokuserar på slaget vid Dunkerque mellan de allierade och Nazityskland, då 330 000 allierade soldater evakuerades från den franska staden. I rollerna ser vi bland andra Tom Hardy, Kenneth Branagh, Cillian Murphy och, håll i hatten, Harry Styles från One Direction. 

  Premiär: 19 juli. 

  Fredrik Sahlin, filmkrönikör och kulturjournalist på SVT, tipsar om sina favoriter: 

  Dunkirk

  "Ett tydligt tecken på att en man börjar bli gammal är att han plötsligt blir intresserad av filmer om andra världskriget."

  Premiär: 19 juli. 

  The Square

  "Premissen låter i och för sig rätt trist, men den filmiska socialpsykologen Ruben Östlund har hittills alltid levererat." 

  Premiär: hösten 2017. 

  The Snowman

  "Begåvad regissör (Tomas Alfredson). Suggestiv förlaga. Scorsese producerar. Borde bli bra."

  Premiär: 13 oktober. 

   

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!