• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Andreas Weinås: 5 bilder som sammanfattar Pitti Uomo 89

  Andreas Weinås, stilexpert på King och redaktör på Manolo.se, sammanfattar den 89:e upplagan av Pitti Uomo – världens viktigaste mässa inom klassiskt herrmode. Den här gången låg fokus på hösten 2016.

  Andreas Weinås är tillbaka från Pitti Uomo i Florens. Foto: Andreas Johansson och Getty Images

  Vad var det bästa du hittade bland mässans montrar?

  – I år var översta våningen i huvudbyggnaden outstanding! Det är den mest prestigefulla avdelningen där "fintillverkarna" slåss om platserna och där fokus ofta ligger på skräddat och lite mer exklusiva produkter. Bäst av alla var neapolitanska skrädderiet Orazio Luciano a.k.a. La Vera Sartoria Napoletana ("Det sanna neapolitanska skrädderiet"). Jag provade bland annat en dubbelknäppt rock från deras höstkollektion för 2016 som trots priset på en medelsvensk månadslön var skrämmande beroendeframkallande.

  Höjdpunkten på Pitti Uomo 89, rock från Orazio Luciano.

  Var det något utanför mässan värt att rapportera om?

  – Faktum är att Pitti Uomo handlar mer och mer om just vad som händer utanför mässan, och då menar jag inte bara utanför montrarna utan utanför hela mässområdet. Kvällarna är fullspäckade med middagar, visningar och networking mellan press, inköpare och representanter för varumärken.

  Köttig middag med japanska kostymtillverkarna Ring Jacket och herrekiperingen The Armoury.

  Vilka trender har vi att se fram emot i höst?

  – Om sommarens mässa i juni handlade om panamahatten så tycker jag januarimässans mest tydliga inslag var ytterrockarna. Rockarna blir (precis som vi tidigare sett när det kommer till kostymer och kavajer) längre och lite mer voluminösa för en mer skräddad och klassisk silhuett. Inslag från den skräddade världen som Martingala-spänne, Polo Coat-fickor och knäppt slits är tydliga och något man kunde hitta bland såväl besökarna som i företagens montrar. Den andra stora ytterrockstrenden var de så kallade Raglan-rockarna. Även dessa har mer volym och längd och känns igen på den korta kragen som påminner om klassiska regnrockar. De har sällan någon markerad axelsöm och är menade att bäras lite stort.

  Höstens trendigaste ytterplagg, kashmirrock från Private White V.C.

  Såg du någon stiltrend bland besökarna?

  – Den tydligaste trenden var tredelad kostym och gärna i grövre tyger för vintagekänsla. Pitti Uomo-mässans besökare består klädmässigt oftast av tre kategorier.

  1. De vanliga dumheterna med effektsökeri i form av ren och skär maskeradklädsel (typ spöke eller hovnarr från 1700-talet).

  2. De med en vanlig klädsel som endast har skruvats några grader för långt på grund av att det ska till mässan vilket uttrycks i form av väldigt extrema färger och mönster. Lite för mycket av allt helt enkelt. Denna kategori utgör åtminstone 80 procent av männen på utsidan av mässans montrar.

  3. De som i mitt tycke är bäst klädda. De klär sig som de gör utanför mässan om det så rör sig om tredelad kostym eller mockajacka men känns väldigt genuina och okonstlade. Dessa rör sig tyvärr i princip ingenting på "piazzan" och fokuserar främst på mässans huvudsakliga funktion, det vill säga inköp och presentationer av nästa års höstkollektioner.

  En besökare tar "markerad axel" till nästa nivå.

  Vad hade du själv på dig under veckan?

  – Jag bar lite olika saker under mässans tre dagar men den mest utmanande var förmodligen en tredelad kritstrecksrandig kostym i flanell från Eidos Napoli. Vad jag gillar med den är att beroende på om du bär västen eller ej ger väldigt olika intryck. I tre delar ger den ett ganska formellt intryck med skjorta och slips och på kvällen bar jag den sedan utan väst och med en tunnstickad polotröja.

  Andreas Weinås i kostym från Eidos Napoli, här med vännen Eik Mannby.

  Se också:

  22 snyggaste besökarna på Pitti Uomo 89

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!