• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fredrik Eklund: "Jag har sålt för 5-6 miljarder dollar"

  Vi träffar supermäklaren Fredrik Eklund i nya numret av King.

  Fredrik Eklund i kostym från Tom Ford och Rolex Submariner i guld. Foto: Sanna Dahlén

  För 13 år sedan krängde Fredrik Eklund paninis på Broadway. I dag ritar han om New Yorks skyline. Vad är hemligheten bakom miljonerna – egentligen? King skuggar världsmetropolens mest framgångsrike mäklare under två intensiva dygn för svar.

  Hur viktiga är pengarna som drivkraft?

  – Det är klart att det är kul att tjäna pengar, men det är ingen grundläggande drivkraft. Det är inte pengarna som gör att jag går upp ur sängen på morgonen. Min kollega John är precis tvärtom. Han är besatt av pengar. Han blir helt röd och sexuellt upphetsad när han får sina checkar av kontorschefen varje vecka.

  Vad får dig att gå upp ur sängen på morgonen?

  – Jag är väldigt tävlingsinriktad. Det är min viktigaste drivkraft. Ska man göra något ska man göra det fullt ut. När jag lyckas med något fullt ut är jag bättre än alla andra. Där är jag nu.

  Skulle du kunna sluta jobba imorgon om du ville? Förtidspensionera dig och leva gott på sparade pengar.

  – Näe, det tror jag inte. Däremot skulle jag inte behöva jobba i det här hektiska tempot. Mitt problem är att jag blir så rastlös när jag inte jobbar. Jag är inte lagd åt att ligga på någon strand för resten av livet. Senast vi var på Maldiverna med familjen fick jag krypningar efter bara några dagar. Men visst, de senaste två åren har varit bekväma rent ekonomiskt. Jag behöver inte tänka på vad jag köper och oroar mig inte över pengar på samma sätt som tidigare. Men det är inga astronomiska summor, som många verkar tro.

  Vet du hur mycket pengar du har dragit in på mäkleriet genom åren?

  – Nej. Sammanlagt kanske jag har sålt för 5-6 miljarder dollar. Jag vet inte. Jag blir mindre och mindre intresserad av de där stora siffrorna. För några år sedan var det jätteviktigt att basunera ut för alla hur mycket jag har sålt för och tjänat, men jag har passerat det. Vad spelar det för roll, egentligen? Jag tittar aldrig på prislappen när jag köper kläder, väljer vad jag vill från restaurangmenyerna och bokar vilka flyg och hotell jag vill, oavsett kostnad. Vad mer behöver man?

  Hur investerar du dina pengar?

  – Jag har två lägenheter i New York, weekend-hus i Connecticut och min egen mäklarfirma Eklund Stockholm New York i Sverige som jag aldrig har tagit ut en krona ifrån…

  Fredrik skruvar på sig i lädersätet.

  – Du märker ju hur ointressant jag tycker att detta är att prata om.

  Vad okynnesshoppade du senast?

  – Jag köpte kläder på Tom Ford för 60 000 dollar nyligen. Det kändes fint, att äntligen kunna gå in och köpa halva affären. För att jag förtjänar det. När jag är ute och reser tappar jag alla ekonomiska spärrar. Om några veckor flyger vi till Portofino i Italien och jag har bokat förstaklassbiljetter hos Emirates. När jag väl ligger bredvid min man i den där mysiga lilla sängen på planet på väg över Atlanten för att träffa min älskade familj i Italien, då är de där svindyra flygbiljetterna värda varenda jäkla öre.

   

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!