• Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Superdesignern om nya samarbetet med Björn Borg

  Vi träffar den brittiske stjärndesignern Craig Green för att höra allt om nya samarbetet med Björn Borg som släpps nu.

  Björn Borg släpper kollektion med den hyllade designern Craig Green.

  Under Stockholms modevecka i februari presenterade Björn Borg sitt samarbete med prisbelönte och unisont hyllade Craig Green. Den brittiske designern har tagit fram en kollektion bestående av 20 plagg för den svenska sport- och streetjätten. Samtliga plagg går i färgerna krämvitt och svart och sammanför Craig Greens konceptuella stil med sportkläder.

  King satt ned med den brittiske designern för att höra mer.

  Hur uppstod samarbetet?

  – Vi började diskutera redan ett år före att kollektionen presenterades. Jag har alltid tänkt Björn Borg som ett underklädesmärke, men sen förstod jag att vad de ville göra var en modeorienterad sportkollektion som samtidigt bottnade i varumärket. Att de var så öppna för förslag samt att det kändes som en vit kanvas då de aldrig tidigare samarbetat med någon, gjorde det hela superspännande.

  Långärmade pikéer 1 000 kr, byxor 2 200 kr.

  Björn Borg är kända för att använda väldigt mycket färg medan det du nu skapat för dem går i svartvitt, hur löd direktiven?

  – Många märken är väldigt restriktiva med vad en får göra men vi ville att det skulle spegla vad både Björn Borg och jag gör. De ville ha funktionella, praktiska plagg men med högre modegrad. Kollektionen började i deras arkiv och bland annat är den krämvita färgen hämtad från tennisutstyrslar vi hittade där. Jag tittade i min tur tillbaka på en av mina tidiga visningar då jag skapade ett koncept med utstyrslar som följdes av sin skugga – samma utstyrsel men i svart, och så kom det sig att kollektionen byggdes kring dessa färger.

  Vad har varit den största utmaningen?

  – Att jobba med det här samarbetet har varit väldigt annorlunda. Vår studio består av mig och två andra medan Björn Borg är ett jätteföretag. Sen har det varit spännande att göra sportkläder. Sportplagg ska signalera frihet och kännas kul medan mina kläder normalt sätt är mer allvarliga. Jag har heller aldrig tidigare jobbat med logotyper men vi lyckades hitta ett sätt att göra det utan att kompromissa med vad jag står för. Den fyllda cirkeln blev en perfekt logotyp för kollektionen då denna form alltid varit väldigt central i mina kollektioner, samtidigt som det för tankarna till en tennisboll.

  Björn Borgs samarbete med Craig Green innehåller såväl herr- som unisex- och damplagg. Kollektionen finns hos 15 exklusiva återförsäljare i världen, varav svenska Aplace är en av dem.

 • Få kingmagazine.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!