Haka på de senaste kaffetrenderna

Borta bra men hemma bäst. Den gyllene regeln gäller även för kaffe.
Glöm islatten och pressokaffet och kasta dig ut på okänd mark. Vi lär dig hur du kan göra riktiga vinnarkaffe på två olika sätt på hemmaplan.

Haka på de senaste kaffetrenderna

I vårt avlånga fikaland är kaffe ett ständigt hett ämne. Trender kommer och går. Smaker och bönor bytts ut.
För dig som vill njuta av en riktigt god kopp, men vill utmana de traditionella metoderna att brygga ditt kaffe på, bjuder vi här två metoder som ger spännande smaker och med fördel görs på hemma.

Cold Brew – Smakrikt och balanserat kaffe

Cold Brew är namnet du ska lägga på minnet och enkelt uttryckt betyder kaffe som bryggs kallt. Genom att inte värma på vattnet, lyfts inte fettsyror eller bitterhet fram, och därmed smakar kaffet istället lite sötare och mer behagligt. Även om slutprodukten är kall, kan du i efterhand värma på kaffet.

Allt du behöver för Cold Brew-metoden är grovmalet kaffe, kallt vatten, något att tillreda kaffet i samt ett filter. För bästa resultat ska du däremot inte ha bråttom. Ett dygn tar den här härligheten att brygga. Om det är värt det? Oh ja.

Så här gör du Cold brew:
1. Mät upp 100 gram grovmalet kaffe och häll det upp en behållare som kan förslutas. 
2. Häll på en liter kallt vatten och rör om. 
3. Täck med lock och ställ in i kylen. Låt extraheras i 20-24 timmar. 
4. Sila kaffet genom ett filter, ner i behållare att serveras kaffet ur, exempelvis Kilner Cold Brew kaffebryggare eller KitchenAid Cold Brew kaffebryggare.
5. Servera som det är, eller med is eller mjölk. 

 

Två cold brew-bryggare för hemmabruk

 

Pour over – Varje kopp blir en smaksensation

Glöm de hembryggda ölen och satsa på kaffetillverkning istället. Pour over är en metod för att brygga ditt kaffe, men istället för att använda en maskin görs allt manuellt. Ett gediget hantverk helt enkelt.
Genom att försiktigt blötlägga kaffet innan själva bryggningsprocessen frigörs den koldioxid som skapats när bönorna rostats. Det i sin tur leder till att kaffet sväller och "blommar ut".

Slutprodukten blir ett mindre beskt kaffe med mycket sötma.

Så här gör du Pour over:

1. Dosera: Beräkna cirka 60-70 g kaffe per liter vatten. Använd gärna nymalda bönor. Obs! Ej för grovmalet, då rinner vattnet igenom för snabbt.
2. Lägg kaffet i en tratt som fäster ovanpå en kanna, exempelvis ett Hario Pour Over Kit
3. Blötlägg kaffet: Tillsätt cirka 10 procent av den totala vattenmängden så att kaffet blir fuktigt.
4. Koka vatten separat, till exempel i en Hario Buono Kittel, tills det nått en temperatur på 96-98 grader.
5. Häll på det kokande vattnet via en cirklande rörelse inifrån och ut, utan cirka 1,30 minuter.
6. Låt vattnet rinna igenom under ytterligare två minuter, ta sedan bort tratten – klart!

 

Två Pour over-bryggare för hemmabruk