Kulturkrock

Tv-måndag: Huset fullt

2012-04-16 15:59 23 kommentarer

På måndagar skriver bloggen om tv.

House är nu inne på den sista halvan av den sista säsongen. När finalen visas, den 21 maj, kommer man kunna se tillbaka på 177 avsnitt – mer än 120 timmar sänt material. Under den förra säsongen sjönk tittarsiffrorna i USA betänkligt, från toppnoteringarna kring säsongerna 2, 3 och 4 – med ett säsongsmedelpublik på mellan 17 och 19 miljoner – till en dryg tredjedel. Personligen anser jag inte att orsakerna går att härleda till sjunkande kvalitet, utan snarare till repetition. Konceptet är sedan länge taget till vägs ände, och även om det gjorts bra från första till sista stund är ett slut välkommet.

Serien House har hanterat sina problem med upprepningar på ett unikt, men inte nödvändigtvis framgångsrikt, sätt: Genom att dramatiskt variera seriens ensemble, samtidigt som gruppdynamiken tillåtits vara ungefär densamma.

Man har tidvis försökt förändra tillvaron för seriens självklara tyngdpunkt, Hugh Lauries prisbelönta, kritikerrosade och allmänt ikonförklarade prestation som titelkaraktären: Han har växelvis varit drogfri, lite för drogberoende, smärtfri, hallucinerande, lycklig, sinnessjuk och olycklig, bara för att efter några avsnitt gravitera tillbaka till den han alltid varit. Den mall som reglerat varje avsnitt nästan in i minsta detalj har därmed kunnat falla tillbaka på plats, och någon större skillnad mellan ett avsnitt under den åttonde säsongen respektive den första är knappt värd att tala om. Vi får fortfarande se den ursprungliga diagnosen motbevisas av dramatiska symptom ungefär tio minuter från vinjetten, och mysteriets lösning uppenbarar sig plötsligt för vår hjälte medan hans ansikte töms på uttryck under pågående dialog med Robert Sean Leonards Wilson.
Trots alla förvecklingar han drabbats av under årens lopp tycks Gregory House i stort sett ha upplevt en tillvaro utan orsak och verkan. Jag hoppas verkligen att seriens skapare tar tillfället i akt att ta ut svängarna under seriens sista stunder: När det gavs ledtrådar om att House på grund av stundande leverhaveri började förlora sin skarpsinnighet under det näst senaste avsnittet hoppades jag att detta skulle bli början till slutet, en sammanhängande och avslutande kontinuerlig handlingstråd; men icke – status quo återställdes som vanligt vid slutet av avsnittet.

Icke desto mindre har det varit åtta år av storartad tv-underhållning. Själv var jag redan en anhängare av Hugh Laurie efter dels de två Blackadder-säsonger där han medverkar som prinsen respektive löjtnanten George, och dels hans och Stephen Frys gemensamma kärleksbarn Jeeves & Wooster, efter Sir Pelham Grenville Wodehouses älskvärda böcker om denne stollige aristokrat respektive genialiska betjänt.

Lauries dröm om att bli olympisk roddare (som far sin) krossades av en körtelfeber, varpå han istället vände sig till teatern. Tiden i Cambridge Footlights parodierades senare av tre av de inblandade – Fry, Laurie och Emma Thompson (som Laurie hade ett förhållande med då det bedrog sig) – i ett avsnitt av den åtminstone för mig själv mycket inflytelserika serien The young ones. Den fjärde medlemmen av Oxbridgelaget i klippet nedan – en figur som för övrigt förkroppsligar Bengt Ohlssons bild av det svenska kulturetablissemanget – spelas av Ben Elton, sedermera manusförfattare till Blackadder och det fasta inventariet i musikal-London, We will rock you. Rik Mayall, som spelar Rick, klipptes bort ur Harry Potter-filmerna efter att ha rollbesatts som poltergeisten Peeves, och gjorde kort därefter en Ozzy Osbourne på fyrhjuling med lång lasarettsvistelse som följd. Mystisk kuriosa i sammanhanget är att jag under förra veckans fjällsemester lyssnade på Terry Pratchetts The light fantastic i skidspåren, en bok som visade sig vara (mycket bra) inläst av Nigel Planer, som spelade den dystre och universellt mobbade hippien Neil i serien*.

Nedan syns den castingvideo som Laurie skickade in till Bryan Singer inför rollbesättningen av House. Laurie befann sig vid tillfället i Namibia, där han spelade in Flight of the phoenix, och scenen äger rum på den enda plats där ljusförhållandena var tillräckligt gynnsamma: Hotellets badrum. Bryan Singer kände inte till Lauries tidigare arbete, och tog för givet att han var infödd jänkare (liksom majoriteten av den icke-europeiska publiken innan talkshowerna sög klorna i honom).

Ett exempel på Lauries begåvning utöver det rena skådespeleriet kan skönjas i detta underhållande Golden Globe-tacktal från 2005.

*Jag är mycket svag för klippets enda specialeffekt, där Adrian Edmonson sparkar Ben Elton i huvudet (03.21) och hans ben liksom förlängs.

2012-04-16 15:59 23 kommentarer

23 kommentarer | Skriv kommentar

Detta innehåll är skapat av Kings besökare

 • Rapportera #1 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  svempa Postat: 2012-04-16 16:38

  Välskrivet som alltid. Du är den enda jag vet som använder verbet gravitera, fortsätt med det!

 • Rapportera #2 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Sofi Postat: 2012-04-16 18:17

  Jag tror säkert att House MD är en bra serie, men om man själv är läkare går det inte att se den. Från personer runt mig påstås det att jag börjar vifta med armarna och fräsa. Ryktena om fradgan tar jag dock med en nypa salt.
  Hursomhelst, vissa diagnoser hade kunnat ställas efter 5 minuter om det tagits adekvata basala blodprover. Men den briljanta dr House har redan hunnit ordinera 3 olika behandlingar, invasiva radiologiska undersökningar och, min personliga favorit, när något vitalt organ börjat svikta bokat en levertransplantation på stående fot!!! AAAARGH! PUCKO!!!

  Som sagt dramaturgiskt kanske den är bra men allt det går över mitt huvud. Nu ska jag gå och torka bort fradgan.

 • Rapportera #3 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Nixy Postat: 2012-04-16 18:37

  Sofi: *skrattar* Så är det nog för de flesta som ser en TV-serie eller film som handlar om deras yrke. ;)

  Hugh Laurie: Jag kommer nog alltid att minnas honom bäst som den korkade prinsen i just Blackadder. Den säsongen var fantastiskt rolig. :D

 • Rapportera #4 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Niklas Natt och Dag Postat: 2012-04-16 19:18

  Sofi: Väldigt, väldigt roligt och intressant att höra kritik från läkarperspektiv. Det är en annan aspekt av serien som jag egentligen borde skrivit om ovan, men kom på först efteråt: Hur man som lekman faktiskt sällan förstår någonting av det som egentligen händer kring diagnostiseingsförfarandet och behandlingen, och att det inte tycks spela någon roll (för den totalt okunnige, alltså).

  På förekommen anledning: Vilken är den svåraste diagnos du ställt? Har du upplevt någon Houseavsnittsartad arbetsdag?

 • Rapportera #5 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Matte Postat: 2012-04-16 22:05

  Intressant att höra hur Sofi ser det, särskilt som det finns en hel del läkare som prisat serien just för dess trovärdighet. De klagomål som lagts fram har varit a) att många provsvar kommer alldeles för snabbt och b) att läkarna utför diverse uppgifter och ingrepp på egen hand utan att tillkalla specialister.

 • Rapportera #6 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Matte Postat: 2012-04-16 22:09

  Säger absolut inte att jag misstror dig Sofi, men skulle vara intressant att höra ett exempel på någon av diagnoserna som kunnat ställas efter fem min med hjälp av basala blodprover. Känns som att det är en fallgrop som är extremt enkel att undvika för manusförfattarna med alla konsulterande experter de har tillgång till.

 • Rapportera #7 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Sofi Postat: 2012-04-16 22:23

  Det finns så mycket att skratta åt i porträtteringen av läkares arbete i allmänhet och House stil i synnerhet att det är omöjligt att säga var man ska börja. Men i grunden vill jag poängtera att grunden i läkararbetet är att ta en grundlig anamnes, dvs prata med patienten. Det är det viktigaste steget mot en diagnos. Det låter naturligtvis tråkigt och präktigt, och en sådan TV-serie skulle inte fungera.

  En annan kommentar är att det inte finns på kartan att ett gäng på 4 läkare skulle enbart ägna sig åt en enda patient i flera dagar. På avdelning bollar man flera samma dag, plus att man måste kolla prov- och röntgensvar från tidigare patienter etc etc i evighet. I yrket ingår att träffa så många patienter som möjligt för att bygga sin erfarenhet.

  Och nu när jag ser vad jag skriver känner jag mig otroligt torr och seriös, men jag är rolig privat, jag lovar. ;)

  Svåraste diagnoser : De brukar hamna på överläkarkonferenser där de erfarnaste gamla rävarna får älta fallen fram och tillbaks. Det ovanligaste jag sett var nog ett feokromocytom, den är lite en på miljonen.

 • Rapportera #8 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Sofi Postat: 2012-04-16 22:25

  Kan inte korrigera mitt språk som är lite galet ovan. Kommentatorsfönstret är så litet att mitt skrivna språk ser lite tragiskt ut. QQ etc ;)

 • Rapportera #9 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Sofi Postat: 2012-04-16 22:31

  @Matte Ett avsnitt jag såg hade de hittat sjukdomen om de tagit en blodbild.Andra gånger ingår en lumbalpunktion i utredningen av de aktuella symptomen. Fler detaljer kommer jag inte ihåg eftersom jag inte får se på serien. ;)
  Allt det här är ju petitesser, House är ju inte en medicinsk dokumentär utan de använder ju miljöerna som kuliss för ett drama. Men de flesta läkare jag känner fnissar åt House. Den serie vars medicinska innehåll jag faktiskt aldrig hittat fel i är ER.

 • Rapportera #10 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Niklas Natt och Dag Postat: 2012-04-16 23:05

  Sofi: Feokromocytom, alltså. Vad plockade du det på? Blodtrycket eller?

  När man lyssnar på diagnoserna är det många återkommande sjukdomar som förs på förslag, och jag gissar att dessa valts ut just för att de kan manifestera sig genom många olika symptom – amyloidos, sarkoidos… stämmer det att om något är fel med någon, är det sällan är lupus?

  Om man lämnar själva arbetet och de tekniska aspekterna kring provtagning därhän, upplever du själva sjukdomsförloppen och deras symptom som rimliga (jag gissar att det är där seriens medicinkonsulter tjänar sina pengar)?

 • Rapportera #11 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Stefan Postat: 2012-04-16 23:07

  Personligen fann jag serien underhållande i ca en och en halv säsong innan jag tröttnade på den repetitiva mallen. Karaktären House känns dock fortfarande som en av de mest intressanta på tv, en väldigt bra rollprestation av Hugh Laurie (otroligt att samma kille kan göra både House och prinsen i Blackadder!)
  Jag har nu kollat klippet från The young ones ett tiotal gånger (Griff Rhys Jones gör domaren fantastiskt bra, som vanligt) och kan fortfarande inte bestämma mig för om jag håller med om att sparken i Eltons huvud är en specialeffekt. Benet ser visserligen väldigt långt ut, men jag tvivlar helt enkelt på att de med seriens budget och upplägg skulle lägga tid och energi på en mekanisk huvudsparkmaskin.

 • Rapportera #12 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Niklas Natt och Dag Postat: 2012-04-16 23:53

  Stefan: Jag tror att bilden är sammansatt av två olika, det vill säga att Scumbag i själva verket inte sitter ovanpå Oxbridge. När beneffekten gjorts i den bild som ligger underst uppstår den märkliga effekten med Vyvvyans jättelånga ben. Splitscreen borde väl ändå ligga innanför ramarna för tidiga BBC-produktioner.

  Det hela påminner mig för övrigt om en kul bild i King där Dennis Lyxzén photoshoppats in i en gammal gruppbild på Ebba Grön, och råkat få en arm som är typ en och en halv meter lång. Det är förvånansvärt svårt att se, men när man väl lägger märke till det gör det hela bilden ännu mer absurd.

 • Rapportera #13 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Matte Postat: 2012-04-17 00:39

  Sofi: Måste nitpicka lite nu :)
  "
  Men i grunden vill jag poängtera att grunden i läkararbetet är att ta en grundlig anamnes, dvs prata med patienten". Det görs ju i House också, men allra oftast utanför bild. Avsnitten brukar ju inledas med att de sitter med varsitt exemplar av patientjournalen, där anamnesen naturligtvis ingår.
  "En annan kommentar är att det inte finns på kartan att ett gäng på 4 läkare skulle enbart ägna sig åt en enda patient i flera dagar". För det första så roterar läkarna på gratiskliniken och genomför den av House så avskydda "clinic dutyn". Sen är ju House anställd just för att House är House. Det tas upp flera gånger i serien att diagnosavdelningen endast existerar just för att House har gåvan/förmågan/the force som rättfärdigar en sådan avdelning.

 • Rapportera #14 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Matte Postat: 2012-04-17 00:45

  Och om man köper seriens premiss (och det måste man ju göra för att kunna uppskatta den) så är ju House en de bästa diagnostikerna (?) i världen. Det gör det, i alla fall för mig, ytterst lätt att köpa att sjukhusledningen accepterar att han bara tar ett fall åt gången.

 • Rapportera #15 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Stefan Postat: 2012-04-17 01:06

  Niklas: Ah, bra där! Härlig low-tech lösning.
  Jag tror förresten det är en av de första gångerna jag ser ett Young ones klipp sen det ursprungligen gick på tv. Har alltid varit rädd att den inte "åldrats väl". Fast nostalgikickar kan övervinna det mesta.

 • Rapportera #16 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Niklas Natt och Dag Postat: 2012-04-17 01:24

  Stefan: Jag såg om båda säsongerna rätt nyligen – det enda som inte åldrats strålande är partierna med inbjudna gästmusiker. En intressant ska, tyckte jag, är även att avsnitten är gjorda för halvtimmesformat utan reklam, och därför är typ 50% längre än dagens sitcoms. Det påverkar verkligen helheten: Avsnitten känns som om de håller på för alltid, och har alltid plats för ytterligare förvecklingar. Se om och njut!

 • Rapportera #17 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Laage Postat: 2012-04-17 10:22

  Det finns en läkare som recenserar House MD utifrån ett medicinsk perspektiv på http://www.politedissent.com/ (direktlänk till "House Medical Reviews" här: http://www.politedissent.com/house_pd.html). I mångt och mycket håller han väl med Sofi, dock verkan han överlag tycka att seriens andra kvaliteter gör den sevärd i alla fall.

 • Rapportera #18 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Laage Postat: 2012-04-17 10:24

  Ser att det blev problem med slutparantesen i min andra länk.
  Korrekt adress är: http://www.politedissent.com/house_pd.html

 • Rapportera #19 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Peter Postat: 2012-04-17 10:55

  Största problemet är väl att kunskapen ter sig absurd hos House alla läkare som han har under sig. De ställer diagnoser till höger och vänster utan att konsultera böcker. Vad jag förstått är det i princip omöjligt att ha alla den kunskapen de har när de rabblar olika alternativ.

 • Rapportera #20 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Sofi Postat: 2012-04-17 12:22

  @Matte Nitpicka på ;) Min syn på House förblir att han är en usel läkare. En pappersjournal kan aldrig ersätta ett patientmöte, man kan altid ställa frågor annorlunda och plocka upp ny information.

  @Niklas Sjukdomarna i serien finns naturligtvis, dramatiskt anpassade för TV-världen. Men mitt intryck är att House ofta avfärdar diagnosförslag med orsaken att något symptom saknas. I verkligheten är den kliniska bilden mycket mer luddig, skolboksfallen är sällsynta. Och Lupus.... nä, jag orkar inte!
  Ang. feo: Just det fallet tror jag patienten blivit inlagd för att utreda högt blodtryck och huvudvärk, vi var flera läkare på avdelningen och man diskuterar ju alltid tillsammans.

 • Rapportera #21 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Matte Postat: 2012-04-17 13:01

  Sofi: Men han delegerar ju sånt till sina tre kollegor

 • Rapportera #22 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Niklas Natt och Dag Postat: 2012-04-17 13:28

  Tack Sofi – mycket intressant att läsa din kommentarer!

 • Rapportera #23 Re: Tv-måndag: Huset fullt
  Nixy Postat: 2012-04-17 23:54

  Sofi: Jag skulle önska att alla läkare var som du dvs frågade och lyssnade på patienten. ;)

Skriv en kommentar

Namn
Meddelande

Niklas Natt och Dag

Gör på King: Redaktör.
Vilket innebär: Skriver, intervjuar, redigerar.
Född: 1979.
CV i korthet: Värnpliktig fänrik, filosofie kandidat, kuverteringsmaskinsoperatör (nattskift), reporter, redaktör, seniorredaktör, chefredaktör, frilans, konsult.
E-post: niklas.nattochdag@gmail.com

Snabblänkar

Kings världsunika märkesgalleri