Kulturkrock

Konstiga kurvor

2016-12-15 15:18 7 kommentarer

LW399-MC-Escher-Convex-and-Concave-19551.jpg

Jag har med åren, ärade läsare, blivit mer och mer besatt av komplexitet. Det är en naturlig utveckling, skulle jag tro, eftersom man i takt med att åren går åtminstone skapar sig illusionen av mer och mer ackumulerad kunskap, och i samma takt utvecklar en mer sofistikerad smak. Eller för att uttrycka tesen mer konkret: Man kan inte kolla på Naruto hela tiden. I mitt fall är fascinationen av komplexitet ett naturens spratt på min egen bekostnad, en synd som straffar sig själv, en bumerang med slipade kanter, ty jag är inte nödvändigtvis särskilt kapabel att begripa speciellt komplexa ting. Resultatet: Frustration.

I mina litterära resor har jag lite då och då blivit varse en bok vid namn Gödel, Escher, Bach (bland vännerna gärna hänvisad till som GEB) skriven i nådens år 1979 av en viss Douglas Hofstadter. Och ja, tv-intresserade läsare med eidetiskt minne, det är precis som du redan kan ha anat just denne Hofstadter som fått namnge Leonard Hofstadter i långkörande sitcomen The Big Bang Theory. Författaren arbetar idag sedan länge med studier av artificiell intelligens, och skrev GEB tämligen ung efter att som fysikstudent ha blivit varse Kurt Gödels ofullständighetsteorem, och funnit att detta för lekmannen rätt knepiga matematiska genombrott – som på sin tid gjorde totalt kaos med Bertrand Russells Principia Mathematica – kan påstås ha paralleller dels i flera av Johann Sebastian Bachs mer kontrapunktiska mästerverk och dels i konstverk av Maurits Cornelis Escher. Jag inköpte denna bok för några veckor sedan, och du som undrat över det magra bloggandet på sistone och känner att en förklaring är i sin ordning kan se detta köp som en tjugofemprocentig dito, kompletterad med förkylning, en son med vattkoppor samt en nyfunnen besatthet vid Rubiks kub.

Gödel, Escher, Bach är… ja, den meningen är inte lätt att avsluta. Det är hysteriskt roligt att ett nyskrivet förord av författaren inför den millennieutgåva jag äger gör ett försök att redo ut vissa missförstånd kring vad GEB egentligen handlar om, och att förklara hans egentliga syfte men boken, utan att man för den skull blir särskilt mycket klokare. Centralt i hans premiss är ett fenomen han kallar för "strange loops", processer där system börjar referera till sig själva, och där en sorts oändlighetsögla blir möjligt, full av paradoxer. Boken tar upp mängder av Eschermålningar och kopplar dem samman med det logiska och matematiska tänkande som de antyder, och, handen på hjärtat, var du verkligen fullt medveten om hur svårt det är att komponera en fuga med sex stämmor? Som läsare görs du vidare uppmärksam på Bachs underliga Canon Pro Tonos, som via ett försåtligt trick i moduleringen gör att den slutar en ton högre än den började, och måste därför börjas om i en högre tonart, och så vidare tills tonerna på instrumentet tar slut, men teoretiskt sett aldrig.

Kapitlen bryts upp av ett stilgrepp lånat i lika delar från Zenon av Elea, grekisk paradoxpionjär, och Lewis Carrol, detta i form av dialoger mellan Akilles och en sköldpadda som på ett enkelt (nåja) och humoristiskt sätt åskådliggör de företeelser det stundande kapitlet ämnar utreda.

Boken vann Pulitzerpriset i icke-fiktionskategorin då den först gavs ut, och har du inte läst den redan rekommenderar jag det å det starkaste, förutsatt att du inte har två barn, ett deadlineförsett bokmanus och en blogg förstås.

2016-12-15 15:18 7 kommentarer

7 kommentarer | Skriv kommentar

Detta innehåll är skapat av Kings besökare

 • Rapportera #1 Re: Konstiga kurvor
  Ckarion Postat: 2016-12-17 23:21

  En sak som är bra att känna till är att den svenska översättningen är fullt i klass med originalet. Har läst båda och föredrar för ovanlighets skull översättningen - innehållet är tillräckligt intellektuellt utmanande (på ett roligt och engagerande vis!) utan att man ska behöva kämpa med det på utrikiska.

 • Rapportera #2 Re: Konstiga kurvor
  Niklas Natt och Dag Postat: 2016-12-18 09:42

  Vad gillade du mest med boken, och har du fått ut något specifikt av att ha läst den?

 • Rapportera #3 Re: Konstiga kurvor
  Johan Postat: 2016-12-18 20:55

  Lustigt, jag plockade fram boken häromdagen från den bokhylla där den spenderat de senaste femton eller så åren för att läsa om den, men har inte hunnit börja eftersom jag av någon anledning blivit fånigt besatt av att försöka gå från en standard-tvåminuters-kublösare till något snabbare. Börjar dock så smått inse att jag antingen saknar talang, är för gammal eller att det krävs enormt mycket mer övning än jag har tid till, så jag ska nog lägga undan kuberna till förmån för boken redan ikväll.

 • Rapportera #4 Re: Konstiga kurvor
  Mårten Postat: 2016-12-19 21:40

  Kör du Fridrich? Har precis slitit mig loss och anser mig vara en nykter kubare. Slutade med en sub 1 min fångad på video (0:58) när mina vänner gjorde en intervention.

 • Rapportera #5 Re: Konstiga kurvor
  Niklas Natt och Dag Postat: 2016-12-20 09:30

  Nä, jag kör än så länge vad som är känt som "beginner's method", det vill säga vitt kors, första två lagren, gult kors och så några få algoritmer på det. Jag kan inte lova att jag någonsin avancerar till mer minneskrävande metoder och några världsrekord tycks inte vara i faggorna.

 • Rapportera #6 Re: Konstiga kurvor
  Raggoparden Postat: 2016-12-21 00:34

  Testat det mysiga illa spelet Monument Valley? Finns på app store åtminstone till Ajfån. Konstruktören måste vara ett stort fan av Escher.

 • Rapportera #7 Re: Konstiga kurvor
  Mårten Postat: 2016-12-21 15:02

  Rekommenderar sidan badmephisto.com

  Kan nämna att min kompis kör på beginner och snittar på 0:50...

Skriv en kommentar

Namn
Meddelande

Niklas Natt och Dag

Gör på King: Redaktör.
Vilket innebär: Skriver, intervjuar, redigerar.
Född: 1979.
CV i korthet: Värnpliktig fänrik, filosofie kandidat, kuverteringsmaskinsoperatör (nattskift), reporter, redaktör, seniorredaktör, chefredaktör, frilans, konsult.
E-post: niklas.nattochdag@gmail.com

Snabblänkar

Kings världsunika märkesgalleri