Lindbergs stil

Det sena franska 80-talet

2015-07-06 10:31 Kommentera
Kategori: A.P.C., Ami, Carhartt, Erik Schedin, Haversack, Inspirationskollage, Margaret Howell

Efter att 90-talet varit det decennium man stilmässigt sneglat åt de senaste åren vittnar många märkens just presenterade SS16-kollektioner om att man snart går längre tillbaka i tiden. 80-talet har länge ansetts som ett snedsteg i modehistorien men det något mindre glammiga, sena 80-talet, kan vara riktigt intressant.

Grundpelarna i denna stil kan brytas ned i några enkla punkter. En något lösare passform är a och o oavsett om det rör sig om stickade tröjor, t-shirts, skjortor eller byxor. Att bära överdelen instoppad får benen att se längre ut och väger på så sätt upp för en vidare passform på byxan, samtidigt som man får den lite lätt svampmolnsformade silhuett som var så poppis på 80-talet.

Medan exempelvis Gosha Rubchinskiy i sin vårkollektion gått fullt ut med mängder av neonfärger och i princip slängt in allt det extravaganta som gett 80-talet sitt rykte, valde franska AMI att hålla tillbaka lite mer. Nedan ser ni en lite mer lättburen version av 80-talsmodet. Byt den ryska blekheten mot en fransk solbränna och låt snaggen växa ut några millimeter till något som andas mer solkust och mindre syntetdroger.

filmz.ru_f_176245.jpg
Rosanna Arquette och Jean-Marc Barr i Luc Besson's Le Grand Bleu från 1988. De få gånger Jean-Marc Barr, i huvudrollen som fridykaren Jacques Mayol, inte bär våtdräkt, personifierar han denna stil.
_ARC0029.jpg

AMI prickade in stilen till fullo i några av de looks som presenterades på catwalken i Paris under förra veckan. Mer läsning om märkets kollektion och stylingen hittas här på GQ.

jeanjacques.png
Tänk A.P.C. fast allt i en storlek större.

Tröja: A.P.C. Byxor: Haversack. Skor: Erik Schedin. Väska: Carhartt x Slam Jam. Kamera: Yashica.

mhl.png
Bilder ur Margaret Howells kampanj för rådande sommar.

Hugo Lindberg

2015-07-06 10:31 Kommentera
Kategori: A.P.C., Ami, Carhartt, Erik Schedin, Haversack, Inspirationskollage, Margaret Howell

Naturfärger

2015-07-03 11:31 2 kommentarer
Kategori: Arpenteur, Converse, Engineered Garments, Inspirationskollage, Moscot, The New Order

Dagens inspirationskollage präglas av det retro-betonade militärmode som så länge genomsyrat denna blogg. Denna gång ser vi det i en ljus, somrig tappning med ljusa byxor – ett ofta fullgott alternativ till shorts tack vare sina svala kvalitéer. Värt att notera är den olivgröna t-shirtens högre halsringning. Paletten går sedan i naturliga färger som brunt, grönt och krämvitt. Ett säkert sätt att få den där lätt retro känslan på en utstyrsel är just att undvika starka neonfärger, krittvit och kolsvart. Det blir snabbt syntetiskt, vilket förvisso har sin charm det med, men inte riktigt är min kopp te just när det kommer till armémode.

lyxmilitär.png

T-Shirt: Engineered Garments. Byxor: Arpenteur. Skor: Converse. Solglasögon: Moscot. Magasin: The New Order.

Hugo Lindberg

2015-07-03 11:31 2 kommentarer
Kategori: Arpenteur, Converse, Engineered Garments, Inspirationskollage, Moscot, The New Order

5 x Linneskjorta

2015-07-02 12:30 Kommentera
Kategori: 5 x, H&M, Hartford, Orlebar Brown, Our Legacy, The Gigi

Under riktigt varma sommardagar är det få saker som går upp mot plagg i linne. Linneskjortan är en evig sommarfavorit som är lika given under kavajen som nere på stranden.

När vi listar våra fem tips på linneskjortor är det hela tre av fem modeller som går i en popover-modell. Omfamna skrynkel och håll dig sval i sommar med en riktigt snygg linneskjorta.

557859_mrp_ou_xl.jpg
Popover-skjorta utan knappar signerat Orlebar Brown. (Mr Porter). Pris: 1 600 kronor.
hmprod.jpeg
H&M:s budgetkap kombinerar popover-modell med buttondown-krage. (H&M). Pris: 249 kronor.
514357_mrp_in_xl.jpg
Blek, grågrön variant från sommarspecialisterna på Hartford. (Mr Porter). Pris: 1 100 kronor.
productimage.php.jpeg
Murarkrage på The Gigi's skjorta i popover-modell. (Trunk). Pris: 1 200 kronor.
19-01-2015_ourlegacy_everymangenerationshirt_black_1_nm.jpg
Fastsydda kragsnibbar eller "osynlig buttondown" på Our Legacy's svarta linneskjorta. (Our Legacy). Pris: 1 200 kronor.

Hugo Lindberg

2015-07-02 12:30 Kommentera
Kategori: 5 x, H&M, Hartford, Orlebar Brown, Our Legacy, The Gigi

Gosha Rubchinskiy SS16 Backstage

2015-06-30 10:06 2 kommentarer
Kategori: Gosha Rubchinskiy

Ett annat märke som visade upp sin kommande vårkollektion under Paris modevecka var Gosha Rubchinskiy. Märkets plagg känns både för trashiga och för streetwear-betonade för en catwalk vilket gör märket så intressant. Inom konsten talar man om "objet trouvé" – något vardagligt som upphöjts till konst. Gosha Rubchinskiys plagg är väl egentligen vare sig vardagliga eller massproducerade. Klart står dock att märkets ungdomliga kollektioner, som blandar influenser från bland annat Rysslands sportmode, klubbscen och skateboardkultur, har lyfts upp till något mer. Att Comme des Garçons gick in med pengar för att bekosta produktionen när han tidigare lade ner säger det mesta.

Precis som med Acne tycker jag dock att det är mer spännande att se fotografierna från vad som händer bakom kulisserna på en visning, än de faktiska catwalk-bilderna. Mycket svårburet, mycket ryskt. Gosha Rubchinskiy står för något tveklöst hiskeligt fult men tillika intressant och tilltalande.

1126776.JPG
1126841.jpg
1126779.JPG
1126785.JPG
1126784.JPG
1126752.JPG
1126782.JPG

Hugo Lindberg

2015-06-30 10:06 2 kommentarer
Kategori: Gosha Rubchinskiy

Acne Studios SS16 Backstage

2015-06-29 10:05 1 kommentar
Kategori: Acne

Catwalk-visningarna där nästa vårs mode visas upp, är för närvarande i full gång. Just nu är man i Paris vars modevecka trots allt bör ses som den kanske creddigaste av dem alla. Är man intresserad av bilder från catwalken erbjuder Style.com den kanske allra mest djuplodande bevakningen. Personligen blir jag sällan vansinnigt inspirerad av catwalk-bilder. Det blir nästan för mycket och designkonceptet kväver en nästan.

Ett av de märken som visade upp sin kommande vårkollektion under veckan som gick, var svenska Acne. Och är man inte överdrivet förtjust i catwalk-bilder är det ju glädjande när märken gör som just Acne och helt enkelt tar riktigt bra bilder backstage. Jag finner dessa bilder långt mer spännande än vad jag såg i märkets lookbook. Gällande plaggen är allt inte helt lättburet. Acne har dock vuxit till den sortens märke som klarar av att göra något vågat utan att för den delen släppa ett bra bassortiment.

Till godbitarna hör, förutom skeva "klippa-sig-själv-frisyrer" och fint fotografi, märkets jackor för kommande vår. Kragarna ser väldigt bra ut med sådär lite för mycket utrymme kring halsen. Kolla speciellt bilden högst upp. Nästan lika bra som Taxi Stockholms skinnjackor.

1.jpg
15.jpg
20.jpg
16.jpg
12.jpg
13.jpg

Hugo Lindberg

2015-06-29 10:05 1 kommentar
Kategori: Acne

Varma sommartoner

2015-06-26 10:05 2 kommentarer
Kategori: Birkenstock, Byredo, Inspirationskollage, Kennedy, Missoni, Oliver Peoples

Under sommaren är jag väldigt förtjust varmare toner. Naturliga färger som krämvitt, brunt, grönt och terrakotta bidrar alla med en gemytlig och samtidigt elegant retro-estetik. Detta håller jag högt över alla pasteller och kritvita skjortor. Vänd blickarna mot medelhavet snarare än den amerikanska västkusten helt enkelt. Att välja oljigare toner behöver heller inte innebära att man går i mörka färger sommartid. En lite varmare nyans i det vita är allt som behövs.

I dagens inspirationskollage fokuserar vi på just detta – enkla sommarklassiker i lite varmare färgnyanser.

varmtljus.png

Skjorta: James Perse. Badbyxor: Missoni. Sandaler: Birkenstock. Solglasögon: Byredo x Oliver Peoples. Magasin: Kennedy.

Hugo Lindberg

2015-06-26 10:05 2 kommentarer
Kategori: Birkenstock, Byredo, Inspirationskollage, Kennedy, Missoni, Oliver Peoples

5 x Sandaler (Skinn)

2015-06-25 10:07 3 kommentarer
Kategori: 5 x, Birkenstock, Maison Martin Margiela, McKinlays, Suicoke, Troentorp

Som uppföljare till gårdagens inlägg om sandaler i plast kommer här listan med varianter i läder. För– och nackdelar finns med båda. Klart är att sandaler i mocka och läder tenderar att användas mer i hemmamiljö under resten av året. Kort sagt – lädersandaler har en större potential som toffla än vad plastsandaler har. Dessa åldras med värdighet medan plastsandaler ofta inte åldras överhuvudtaget. Sandaler i skinn (läder, mocka, nubuck) går hand i hand med en något högre prisbild. Förutom nedan nämnda bör märket Docksta nämnas i sin frånvaro. Om dessa klassiska svenska skodon har dock redan ältats.

Inte lika vattentäta, men å andra sidan snäppet mer eleganta – nedan hittar ni fem somriga lädersandaler.

shoes_016_2.jpg
Denna ljusa variant i läder och mocka pryds av ett elastiskt band med råkant. Märket är Maison Martin Margiela. (Très Bien). Pris: 2 025 kronor.
81830947_o6.jpg
En värstingvariant av Dockstas Patrik signerat McKinlay's. Präglad mocka och slitstark gummisula som ger en ett par extra centimeter i höjd. (Nepenthes). Pris: 1 900 kronor.
85818480_o2.jpg
På Nepenthes hittas dessa träskor från svenska tillverkaren Troentorp. De finns inte i det egna märkets webshop men modellen Monet finns och kan specialbeställas i nubuck. 2-4 veckors leveranstid men inga extra kostnader. (Troentorp och Nepenthes). Pris: 744 kronor.
528805_mrp_bk_xl.jpg
Ingen sandallista utan Birkenstock. Arizona i ljus mocka är en grymt snygg pjäs som går med allt. (Mr Porter). Pris: 600 kronor.
productimage.php.jpeg
Listans brasklapp står Suicoke för. Fuskmocka höjer upp denna sandal från att "bara" vara en klassisk hiking-sandal. Monterad på en Vibram-sula. (Trunk). Pris: 1 500 kronor.

Hugo Lindberg

2015-06-25 10:07 3 kommentarer
Kategori: 5 x, Birkenstock, Maison Martin Margiela, McKinlays, Suicoke, Troentorp

5 x Sandaler (Plast)

2015-06-24 11:31 Kommentera
Kategori: 5 x, Adidas, Birkenstock, Havaianas, Jordan Brand, Teva

Jag har mer än en gång deklarerat min kärlek till sandaler. Det är billigt, bekvämt och ytterst avslappnat. I min bok kan det matchas till nästan vadsomhelst utom smoking och frack. En ledig kostym däremot tycker jag ofta kan vara briljant tillsammans med ett par något nättare sandaler.

Varianter i plast har den stora fördelen att de tål vatten – en kvalitet som bör värdesättas högt under badsäsong. De kan utan problem sköljas av närsomhelst eller bara traskas med längs strandkanten. Och varianter finns det många av. Alltifrån nätta flip flops till ordentliga hiking-sandaler. Nedan hittar ni fem skoval som får dig att klä ned vilken utstyrsel som helst.

4e4a8eab10fe252556fac146e64efd44.jpg
Birkenstocks ikoniska Arizona släpptes tidigare i en plastversion som kom i tre olika färger. De sålde snabbt slut överallt men Weekday verkar ha fått in en senare, tillika stor, leverans. (Weekday). Pris: 350 kronor.
Teva-Beauty-Youth-02-01_1024x1024.jpg
Klassiska Teva har de senaste 30 åren försett friluftsentusiaster med den perfekta hiking-sandalen. En flip flop som garanterat stannar på foten är dock lika attraktivt för vem som helst. Ovan ser ni märkets premiumvariant med en något mer uppbyggd sula. (Oi Polloi). Pris: 600 kronor.
zoom-1.jpg
Förra sommaren innebar en märklig hajp kring Adidas gamla pooltoffla Adilette. På blöta stränder och poolkanter finns det dock få utmanare. (Sneakersnstuff). Pris: 400 kronor.
0278936002_6_0.jpg
Världens ledande flip flop-märke stavas Havaianas. Just dessa i svart var för några år sedan inkörsporten till sandaltrenden för min egen del. Lika bra till badbyxor som en ledig kostym. (Weekday). Pris: 250 kronor.
jordan-jordan-superfly-team-slide-716985-011-black-white.jpg
Jordan Brands klumpiga plasttofflor är på alla sätt groteska och förmodligen den sista anhalten innan man vågar ta hela steget och börja bära foppa-tofflor. (Six Feet Down). Pris: 249 kronor.

Hugo Lindberg

2015-06-24 11:31 Kommentera
Kategori: 5 x, Adidas, Birkenstock, Havaianas, Jordan Brand, Teva

5 x Badbyxor

2015-06-23 10:04 1 kommentar
Kategori: 5 x, Aspesi, H&M, Hartford, Mollusk, Weekday

Även om det hittills inte varit någon direkt värmebölja att tala om i Sverige känns badbyxor som ett ständigt aktuellt ämne sommartid. Några av er har kanske liksom jag rentav flytt det svenska klimatet till förmån för varmare breddgrader. Faktum är att jag författar detta från en takterass i den lilla orten Salobreña i Andalusien. Här utlovas nämligen badmöjligheter och ett behov av badshorts existerar såtillvida.

När det kommer till badbyxor tycker jag att det är fullt rimligt att motivera såväl höga som låga priser. Tror man att de endast kommer användas någon enstaka gång och ser dem som enbart en nödvändighet, ser jag inte varför man skulle lägga mer än någon hundralapp på ett par. Samtidigt finns det situationer då badshortsen kan tjänstgöra som shorts i väntan på ett bad. Trenderna är här något mer bestående och ett par bättre badshorts i mer nedtonat utförande kan man såtillvida bära flera år i rad. Nedan hittar ni fem tips.

0256057004_6_0.jpg
På Weekday hittar man dessa badshorts med rundade kanter. (Weekday). Pris: 200 kronor.
514352_mrp_in_xl.jpg
Hartford erbjuder dessa Riviera-osande badshorts som försetts med revär i trikolorens färger. (Mr Porter). Pris: 923 kronor.
7843_47bd6fab1b-ag6a5566-zoom.jpg
På Nitty Gritty kan man hitta flera fina badshorts från bland annat Aspesi. Just dessa är gjorda i en täckt chambray-väv och dessutom till rabatterat pris. (Nitty Gritty). Pris: 770 kronor.
hmprod.jpeg
Innebär sommaren endast något endaste dopp känns badbyxor kanske som ett område där man kan spara in lite slantar. H&M erbjuder snygga, enkla varianter till mycket förmånliga priser. Pris: 99 kronor.
520724_mrp_in_xl.jpg
Mer militärbetonad retro-känsla i dessa badbyxor från märket med det något osexiga namnet "Mollusk". (Mr Porter). Pris: 646 kronor.

Hugo Lindberg

2015-06-23 10:04 1 kommentar
Kategori: 5 x, Aspesi, H&M, Hartford, Mollusk, Weekday

Pradas kampanjansikten

2015-06-22 11:01 Kommentera
Kategori: Prada

Prada har gjort sig kända för att inkludera kändisar och då i synnerhet filmstjärnor i sina kampanjer. Ett naturligtvis framgångsrikt PR-knep. Än mer uppståndelse blev det när man under presentationen av sin höstkollektion för 2012 dessutom släppte ut kändisar på catwalken. Tim Roth, Gary Oldman, Adrien Brody och Willem Dafoe var det den gången, varav såväl Tim Roth som Willem Dafoe tidigare varit kampanjansikten för det italienska lyxmärket. Oldman och Dafoe kom senare också att vara kampanjansikten för den kollektion man visat på catwalken, men detta i sällskap av Garrett Hedlund och Jamie Bell.

Vissa kampanjer har dock varit starkare än andra. Att Prada i höstas presenterade ett stort arkiv med kampanjer på sin hemsida har gjort det fantastiskt lätt att botanisera i märkets mer nutida historia. Nedan ger jag er därför mina personliga favoriter bland märkets kampanjansikten.

Leendet på den numera något satte Tim Roth, värdigheten hos Gary Oldman samt Adrien Brodys och Willem Dafoes mer självklart starka utseenden gör förstås detta till en klassisk visning. Kläderna och den faktiska kampanjen var dock inte lika starka.

Prada-Fall-2015-Campaign-8.jpeg
Michael Shannon i kampanjen för märkets kommande höstkollektion är skönt off i sitt utseende. Något som behövs med tight croppade porträttbilder. Att man gått tillbaka till en avskalad, svartvit fotoestetik gör inte det hela sämre.
cq5dam.web.1280.1280.jpeg
Willem Dafoes speciella utseende gör att han utan problem hade kunnat kvala in som verklig modell om det inte vore för hans längd. Hans taniga kropp skapar dock en illusion av att han är längre än vad han är och få kampanjer i Pradas historia är lika snygga som märkets kampanj för höstkollektionen 1996.
cq5dam-3.web.1280.1280.jpeg
När John Malkovitch agerade modell för märkets höstkollektion 1995 fick han sannolikt en hel generation skalliga män att tillfälligt släppa eventuella komplex.
cq5dam-2.web.1280.1280.jpeg
Det var några starka säsonger där i mitten av 90-talet. Joaquin Phoenix var ansikte utåt för vårkollektionen 1996 och även om den faktiska kampanjen kanske inte var lika snygg som den kommande höstens, gjorde Phoenix en gedigen insats.

Hugo Lindberg

2015-06-22 11:01 Kommentera
Kategori: Prada

Hugo Lindberg

Gabriel von Essen

Hugo Lindberg & Gabriel von Essen
Gör på King: Bloggar om en vardaglig och lättburen stil.
Vilket innebär: Kommer med köptips och visar hur du kombinerar dina plagg bäst.
Födda: 1994
CV i korthet: På KING har vi varit i snart fem år. Hugo är också redaktör för avdelningen "Stilfullt" i den fysiska tidningen.
Epost: stylebylindberg@live.se

Snabblänkar

Kings världsunika märkesgalleri