Lindbergs stil

Venice's skatepark genom Louis Leprons kameralins

2016-06-23 10:09 Kommentera
Kategori: Fotografi

Skateboardfotografi är så gott som helt väsenskilt från övrigt sportfotografi. De estetiska ambitionerna är ofta högre bland dessa fotografer som frodats sida vid sida med skateboardåkarna, än bland de som dokumenterar exempelvis fotboll. Till saken hör dessutom att skateparker av rent arkitektoniska skäl ger fotograferna en stor fördel gentemot den som exempelvis ska avporträttera någon åkandes varv efter varv på en speedway-bana. Kombinationen av betongen och de runda formerna skapar något som tilltalar ögat vad gäller form och färg, men också en mäktig kontrast mellan naturliga former och mänskliga ingrepp i betongens försök att efterlikna vågorna.

Trots detta är det inte alltför ofta jag uppskattar skateboardfotografi. Känslan är att många fotografer går i fällan att göra det i svartvitt och maxa S-kurvan för intensitet och kontrast. Slutresultatet blir ofta att man steriliserar en sport som enbart handlar om livsglädje. Louis Lepron's foton från skateparken i Venice är dock ett undantag. Det fantastiskt fina färgfiltret gör att bilderna faktiskt ger detta legendariska skateboardtillhåll rättvisa.

venice-skate-park-04.jpg
venice-skate-park-06.jpg
venice-skate-park-01.jpg
venice-skate-park-13.jpg
venice-skate-park-07.jpg

Hugo Lindberg

2016-06-23 10:09 Kommentera
Kategori: Fotografi

Mörkklädda sommardagar

2016-06-21 20:40 Kommentera
Kategori: Inspirationskollage, Needles, Omnigod, Rouleur, Teva

Sommaren har hittills inte varit så varm och solig som man kanske kunnat hoppas. Regnjackan har varit ett viktigare plagg än badbyxorna såhär långt och framför allt har det väl varit påtagligt hur svårt det varit att klä sig på ett sätt som passar för hela dagen. Varma dagar, kalla kvällar, regn och sol om vartannat.

Dagens inspirationskollage erbjuder tyvärr ingen magisk lösning på problemet. Inga funktionsmaterial eller dylikt. Istället blir det en klädsel för molniga, ljumma dagar. Sval, uppförstorad passform och mörka färger blir istället ledorden. Vill man ha en liten lösning på tidigare nämnda problem med plötsliga regn kan jag dock rekommendera att trycka ned någon tunn liten GoreTex-jacka i väskan. Om man har nån jacka och nån väska att ha den i.

munch.png

Tröja: Omnigod. Byxor: Needles. Sandaler: Teva. Magasin: Rouleur.

Hugo Lindberg

2016-06-21 20:40 Kommentera
Kategori: Inspirationskollage, Needles, Omnigod, Rouleur, Teva

Nitty Gritty SS16 Lookbook

2016-06-20 10:16 Kommentera
Kategori: Bildinspiration, Margaret Howell, Nanamica, Orslow, Stone Island

Det är alltid kul när butiker sätter ihop egna lookbooks med plagg från butikernas respektive inköp. Nya uttryck tar sig form när märken blandas samtidigt som det oftare blir mer tillgängligt och konsumentvänligt när det filtrerats genom en köpares ögon istället för en designers. Modellvalet i form av företagsvännen Alan Castro tycker jag adderar ytterligare till den mer naturnära känslan, långt bort från catwalken. Snyggt fotograferat av Stone Islands och Nitty Grittys egna Mikael Krantz.

Stockholm-butikens lookbook för våren innehåller plagg från bland annat orSlow, Nanamica, Stone Island och Margaret Howell.

n4.jpg
n6.jpg
n1.jpg
n2.jpg
n5.jpg
n3.jpg

Hugo Lindberg

2016-06-20 10:16 Kommentera
Kategori: Bildinspiration, Margaret Howell, Nanamica, Orslow, Stone Island

Our Legacy WORK SHOP

2016-06-16 16:30 Kommentera
Kategori: Our Legacy

Our Legacy invigde igår kväll sin nya butik och syverkstad WORK SHOP. Förutom att vara en permanent utförsäljningslokal för tidigare kollektioner erbjuder man för butiken helt exklusiva produkter. Plagg från gamla kollektioner har färgats över och sytts om samtidigt som nya plagg (bland annat för barn) sytts upp av resttyger. Utöver detta kommer utvalda objekt såsom konstverk, böcker, skivor och inredning, men också vintage-plagg som använts i referenssyfte att säljas i garagelokalen på Rödabergsgatan 6 i Stockholm. Nedan hittar ni några bilder från det svenska märkets nya butik.

3.jpeg
5.jpeg
7.jpeg
4.jpeg
2.jpeg

Hugo Lindberg

2016-06-16 16:30 Kommentera
Kategori: Our Legacy

Station – Atelier Saman Amel

2016-06-14 11:26 Kommentera
Kategori: Atelier Saman Amel, Bildinspiration

Fotoplattformen och alla filterivrares favoritapp VSCO har samarbetat med mina fina vänner, tillika svenska kostymspecialisterna, Atelier Saman Amel. I deras showroom och kundlokal på Kommendörsgatan i Stockholm erbjuder de en su misura-tjänst av yppersta kvalité. Det är mer än social kompetens utöver det vanliga som gjort dem till KING-kollegan och Manolo-redaktören Andreas Weinås ögonstenar.

"Station" är fotograferat av Erik Wåhlström och visar upp skräddarsydda plagg liksom ready-to-wear från duon bakom Atelier Saman Amel. Plaggen är dressade men med ett fall som låter bäraren sätta prägeln och får till och med toffelälskande slashasar som mig att sukta.

Editorialen i sin helhet hittas här.

10-2560x1707.jpg
15-2560x1707.jpg
4-1-2560x1707.jpg
21-2560x1707.jpg

Hugo Lindberg

2016-06-14 11:26 Kommentera
Kategori: Atelier Saman Amel, Bildinspiration

Med pressveckade jeans

2016-06-13 10:04 2 kommentarer
Kategori: Engineered Garments, Inspirationskollage, Kaptain Sunshine, Tender, Vernacolo

Dagens inspirationskollage sätter fokus på en somrig 70-talsstil. Utsvängda jeans med pressveck, tofflor, en sladdrig skjorta och en stor bucket hat. Det sista är väl okej att ha igen nu när glansperioden är över? Om inte annat är det lättare att inte misstas för hipp med en bucket hat på skallen om det inte förs in i ett tydligt streetkontext. Bättre att då bara låta det lite udda ta över. Jag tänker lite San Francisco under tidigt 70-tal. En filmkaraktär som hamnade utanför förra veckans lista över välklädda män på vita duken är ju nämligen Al Pacino i rollen som polismannen Serpico i filmen med samma namn från 1973.

rich.png

Skjorta: Tender. Jeans: Kaptain Sunshine. Skor: Vernacolo. Tofflor: Vernacolo. Hatt: Engineered Garments. Magasin: Apartamento

Hugo Lindberg

2016-06-13 10:04 2 kommentarer
Kategori: Engineered Garments, Inspirationskollage, Kaptain Sunshine, Tender, Vernacolo

Takashi Homma – A song for windows

2016-06-08 10:02 Kommentera
Kategori: Fotografi

Takashi Homma (1962) har vid upprepade tillfällen omnämnts här på bloggen alltsedan han fotograferade Our Legacys lookbook för hösten 2013. Fotoboken Tokyo and my daughter från 2006 är ett litet mästerverk som tyvärr går för en rätt ansenlig summa pengar om man har turen att hitta den någonstans på webben. Libraryman släpper nu en ny titel i fotografens namn. A song for windows är fotograferad på ön Klovharun i den finska skärgården. Här spenderade Tove Jansson i runda slängar 25 somrar tillsammans med sin livskamrat – illustratören Tuulikki Pietilä.

A song for windows hedrar den svensktalande, finska författarinnan och innehåller ett citat från varje kapitel ur Sommarboken (1972). Sammantaget fångar A song for windows något lågmält och harmoniskt som jag erinrar mig är naturligt i mötet mellan japansk och skandinavisk kultur.

LM-Takashi-Homma-A-song-for-windows-01.jpg
LM-Takashi-Homma-A-song-for-windows-04.jpg
LM-Takashi-Homma-A-song-for-windows-05.jpg
LM-Takashi-Homma-A-song-for-windows-06.jpg
LM-Takashi-Homma-A-song-for-windows-08.jpg

Hugo Lindberg

2016-06-08 10:02 Kommentera
Kategori: Fotografi

Välklätt på vita duken

2016-06-07 10:03 13 kommentarer
Kategori: Bildinspiration

Listor över filmer som starka stiluppslag är ett återkommande artikelformat i magasinsgenren mode/livsstil. Populärkulturella referenser som de flesta kan relatera till kombineras med några halvhjärtade stilspaningar och vips så har man ett framgångskoncept. Precis den leken ska vi leka nu också. Men jag har kollat på lite sådana här listor och har konstaterat att många ser väldigt lika ut. The Talented Mr Ripley är (absolut inte oförtjänt) med på samtliga, oförglömliga American Psycho-karaktären Patrick Bateman likaså. Sean Connery i olika årsupplagor av James Bond är återkommande och sen slänger du in en handfull filmer med Steve McQueen, Cary Grant och Humphrey Bogart så har du en okritiserbar lista. Vill du vara lite vild och nytänkande tar du också med Ryan Gosling i Drive.

Jag ville göra en egen lista. Kanske inte speciellt välklätt med klassiska mått mätt men släpp sargen för en sekund.

prophete-tahar-rahim.jpg
Tahar Rahim som Malik El Djebena i En Profet (2009).

Un prophete är förmodligen mer sevärd som film än som stilreferens. Detta säger dock mer om filmen än något annat. Borde vunnit Oscar för Bästa utländska film år 2009 men fick se sig slagen av El secreto de sus ojos. Vann dock Grand Prix i Cannes samma år. Skinnpaj och prasselbyxor men allt i en storlek större än ni ser det i modejobben.

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjEwNzkwNjY7czoxOiJ3IjtpOjk4MDtzOjE6ImgiO2k6MzIwMDtzOjE6ImMiO2k6MDtzOjE6InMiO2k6MDtzOjE6ImsiO3M6NDA6ImNiMGM4N2ExNTYyYzQ0YTRlMWU2Y2RjMDliMjNlYzJhMWVlYmE2NTQiO30=.jpeg
Jean-Marc Barr i rollen som fridykaren Jacques Mayol i Det Stora Blå (1988).

Blundar man för några ostiga inslag och ett trist kvinnoporträtterande är Luc Bessons film Le grand bleu från 1988 en höjdare. De må bära våtdräkter större delen av filmen men hej, neopren är ju hippt. Mellan verklighetsflykterna under havsytan är det en oversize, fransk riviera-stil som möter sportig alldaglighet. Tänk AMI:s vårkollektion som är ute i butik just nu.

8d5a1808995a578930964b885d7c9dbc.jpg
Brad Pitt som Mickey O'Neil i Snatch (2000).

Jackan är från Acne och skjortan Our Legacy, linnet är vintage Calvin Klein som han fyndade på Emmaus och halsbandet förlagan till Dolce & Gabbanas smyckeslinje. Dessutom adderar Mickey en touch av "don't try this at home" med sin fedora i läder. För kom igen, du är inte Brad Pitt anno år 2000.

vincent-cassel,-hubert-koundé,-and-saïd-taghmaoui-in-medan-vi-faller-(1995).jpg
Vincent Cassel, Hubert Koundé och Saïd Taghmaoui som Vinz, Hubert och Saïd i Medan Vi Faller (1995).

Typ såhär hade Palace's lookbook för SS16 kunnat se ut om den fotograferats svartvitt. Förutom några enkla poäng i form av WCT, fårskinn och Carhartt-mössor delas extrapoäng ut till de sydda pressvecken. Och Vincent Cassel's default-utseende förkroppsligar dessutom både filmen La Haine's hårdhet och den klädstil som visas upp.

c7da885f841557d8299b456a45e7501c.jpg
Nicolas Cage som Sailor Ripley i Wild at Heart (1990).

Året var 1990. Det glammiga 80-talet höll på att gå över i ett 90-tal som närmast kunde beskrivas som en estetisk baksmälla. Upplagt för dekadens helt enkelt. Wild at Heart fångar allt detta, och det kan vara lätt att glömma, men Nicolas Cage gjorde faktiskt bra filmer en gång i tiden. För mig känns det svårt att inte dra parallellen att Nicolas Cage i Wild at Heart är för ormskinnskavajen vad Marlon Brando i The Wild One var för Schott's bikerjacka Perfecto. Supremes lookbook för SS16 ger mig rätt.

Hugo Lindberg

2016-06-07 10:03 13 kommentarer
Kategori: Bildinspiration

Nepenthes REMIX Light, Shadow, Skin and Texture

2016-06-03 10:03 Kommentera
Kategori: Bildinspiration, Nepenthes

Jag skrev i förra veckan om Nepenthes egenproducerade fotoeditorialer under sloganen "REMIX". Paraplyorganisationen med sin digra lista märken under sina vingar pushar ständigt nya gränser med ett mode som är framåtsträvande androgynt och Americana-vurmande heritage samtidigt.

Igår noterade jag att jag helt missat deras editorial "Light, Shadow, Skin and Texture", en udda men egendomligt harmonisk fotografering som kan upplevas i sin helhet här.

1.jpg
Skärmavbild 2016-06-02 kl. 23.31.25.png
Skärmavbild 2016-06-02 kl. 23.31.55.png
Skärmavbild 2016-06-02 kl. 23.32.58.png
Skärmavbild 2016-06-02 kl. 23.33.46.jpg

Hugo Lindberg

2016-06-03 10:03 Kommentera
Kategori: Bildinspiration, Nepenthes

5 x Badshorts

2016-06-02 11:01 Kommentera
Kategori: 5 x, H&M, Hartford, Loro Piana, Ralph Lauren, Weekday

Jag intervjuade nyligen Orlebar Browns grundare Adam Brown till en artikel för KINGs julinummer och i samband med detta insåg jag vilken utveckling som skett kring badmode de senaste åren. Snygga badshorts har varit ungefär lika sällsynt som eleganta täckbyxor. Nu börjar det istället bli svårt att skilja badshorts från shorts och det är egentligen bara att välja och vraka huruvida man vill se ut som en cyklist från 70-talet, James Bond nere vid hotellpoolen eller som att man faktiskt inte ens ska bada. Personligen är jag rätt svag för tighta Speedos men ibland måste man väl ta hänsyn till sin omgivning. Med detta i åtanke har jag samlat fem badshorts av luftigare, om än något kortare, modell.

Ralph-shorts-Jan8-SS16-01.jpg

Polo Ralph Lauren, (Oi Polloi), 700 kronor.

653380_mrp_in_xl.jpg

Hartford, (Mr Porter), 1 022 kronor.

hmprod.jpeg

H&M, (H&M), 199 kronor.

0256068005_6_0.jpg

Weekday, (Weekday), 200 kronor.

650525_mrp_in_xl.jpg

Loro Piana, (Mr Porter), 2 978 kronor.

Hugo Lindberg

2016-06-02 11:01 Kommentera
Kategori: 5 x, H&M, Hartford, Loro Piana, Ralph Lauren, Weekday

Hugo Lindberg

Gör på King: Bloggar om en vardaglig och lättburen stil.
Vilket innebär: Kommer med köptips och visar hur du kombinerar dina plagg bäst.
Född: 1994
CV i korthet: Bloggat på King sedan 2010. Redaktör för avdelningen "Stilfullt" i den fysiska tidningen.
Epost: stylebylindberg@live.se

Snabblänkar

Kings världsunika märkesgalleri