Al Pacino

Namn: Alfredo James Pacino
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare.
Ålder: 78

Al Pacino

Fakta
Namn: Alfredo James Pacino
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare.
Född: 1940-04-25
Karriär: Började dyka upp i tv-produktioner och småfilmer i slutet av 1960-talet och blev superstar genom rollen som Michael Corleone i Gudfadern, 1972. Har sedan dess spelat många goda badguys och onda goodguys, som i Scarface, Carlito’s Way och Donnie Brasco.

En orsak till att vi gillar dig är att du verkar vara en ganska vanlig snubbe. Det här citatet bekräftar det på något sätt: "Jag är en skådis, ingen stjärna. Stjärnor är såna som bor i Hollywood och har hjärtformade pooler."

Du är i stället en New Yorkare in i själen, kan varenda gata och får bord på varenda restaurang. Kan inte vi få hänga med dig på en barrunda någon gång?

Du har varit några av våra absoluta favoritkaraktärer på film, för hur lätt är det att inte impas av Michael Corleone (Gudfadern), Tony Montana (Scarface) och Carlito Brigante (Carlito's Way) – killar som knappt kollar på den moraliska kompassen?

Det sägs också att det var dig Hollywoods grymmaste partajare tog rygg på när de ville ha en ösig kväll.

Du har definierat världens bästa känsla som den mellan den andra och tredje Dry Martinin.

Troligen hade du hamnat över den känslan på Oscarsgalan 1973 då du var nominerad för rollen i Serpico och var så packad att du hoppades att du inte skulle vinna för att slippa ragla fram till scenen. Nu vann du inte ändå. Synd, för tänk vad en Oscarsstatyett hade kunnat göra för de omöjliga hattarna och det vilda skägg du hade i filmen.

Nu har du lämnat sprit, rökning och droger bakom dig, men nog har du de lasterna att tacka för ditt skönt fårade fejs? (Din enda last nu lär för övrigt vara cappuccino, så till den grad att polarna kallar dig Al Cappuccino. Berätta aldrig det för någon.)

Trots dina måttliga 170 centimeter är du en stor man när det kommer till att gå hem hos unga damer. Debra Winger och Diane Keaton var nog snygga en gång i tiden, men vi är mer avis på dina historier med Winona Ryder, Elle Macpherson och Rose McGowan.

Från Gudfadern kommer vi inte bara ihåg ditt skådespeleri som nollade de andras insatser, utan även det vattenkammade håret, Borsalinohattarna och hur man bär halsduk i stället för slips. Bara att kopiera rätt av.

Och i Scarface kan vi inte annat än älska killen som mördar, överlever en motorsågsattack, dödar sin chef, snortar kola som om det vore luft och tar livet av sin bästa vän samtidigt som han levererar stiltips efter stiltips.

Som till exempel den där Hawaiiskjortan som du bär med ett linne under.

För att inte tala om att det var en regel snarare än ett undantag för dig att inte knäppa de fem översta skjortknapparna.

Från Carlito's Way lär vi oss hur skinnjackor, skjortor med stora slag och pilotbrillor bäst kombineras.

Och i Donnie Brasco inser vi att även om man går omkring i vassa svidar och rockar på jobbet som maffiagubbe, så är det okej att glida in i en plyschdress när dagens slit är över.

Men också du har varit ung och haft förebilder. När James Dean dök upp i Ung rebell i en röd, midjekort jacka 1955 gick du och köpte en likadan.

Accessoarer som klockor och glasögon har alltid varit din grej, frågan är dock om vi inte gillar kulsprutan från Heat bäst.

Eller jättevapnet som du bär på under din privata vendetta i Scarface. "Say hello to my little friend", någon?

Fler än vi upptäckte nog också märket Ermenegildo Zegna vars kostymer du bar i filmen Simone.

Att även privat klä dig i moderna klassiker, främst italienska märken, har gjort att den där gubbmagen går att ha överseende med. Inget döljer en dålig kropp som skräddarsytt.

Ett tag var dina frisyrer på gränsen till tantiga, men genom tiderna har de flesta varit grymt coola. Alla finns dock som studieobjekt på en hemsida för frisörer.

Vi tackar dig också för att du under din karriär mycket smakfullt tackat nej till roller i Kramer vs Kramer, Född den fjärde juli, Apocalypse Now, Star Wars, Pretty Woman, Rött hav och Närkontakt av tredje graden. Tack vare det är du vår maffiagubbe in i döden.

Läs om fler ikoner