Anders Zorn

Namn: Anders Zorn
Vem är ikonen: Svensk konstnär.
Ålder: 158

Anders Zorn

Fakta
Namn: Anders Zorn
Vem är ikonen: Svensk konstnär.
Född: 1860-02-18
Död: 1920-08-22
Karriär: Studerade som ung på Kungliga konstakademien i Stockholm, upptäcktes 1880 i och med akvarellen "I sorg" ställdes ut. Försörjde sig under en period som porträttmålare i Spanien och London. Blev sedermera en av Sveriges absolut största och mest välkända konstnärer. Dog 1920 i Mora.

Från folkdräkt i Dalarnas skogar till frack i Paris fina salonger. King ger dig fem anledningar att inspireras av den svenska konstens "grand old man".

1. Anspråkslösa uppväxtförhållanden till trots, var du under studietiden på Kungliga konstakademien skolans största modelejon. En dåtida skolkamrat beskrev dig som: "måhända huvudstadens mest bedårande yngling" och "en städse avundad förebild för den tidens ungherrar".

2. När du anlände till London 1882 lånade du direkt pengar för att sy upp en representativ garderob så att du kunde nå kunder för ditt porträttmåleri i de fina salongerna. Och snart hade du målat av både Earlen av Jersey och den svenske ambassadören greve Piper.

3. Du engagerade dig även i din hustru Emmas kläder. När du var missnöjd med hur hon klädde sig började du själv designa klänningar åt henne, som du sedan lät sy upp hos en italiensk skräddare.

4. Trots din framgång och dina resor jorden runt glömde du aldrig ditt ursprung och satte stor ära i att använda din Moradräkt, framför allt i högtidliga sammanhang. Med ditt engagemang för det lokala så inledde du en renässans för sockendräkter.

5. Din bevarade garderob är fullproppad med unika och stiliga plagg. Men mest gillar vi nog den gigantiska vargskinnspäls som du och vännen Carl Larsson bar under de kalla vintrarnas slädfärder.

Läs om fler ikoner