Andy Warhol

Namn: Andrew Warhola
Vem är ikonen: Amerikansk konstnär, grafiker och filmskapare.
Ålder: 89

Andy Warhol

Fakta
Namn: Andrew Warhola
Vem är ikonen: Amerikansk konstnär, grafiker och filmskapare.
Född: 1928-08-06
Död: 1987-02-22
Karriär: Konstnär, grafiker, filmskapare. Utbildade sig vid Carnegie Institute of Technology, med Bachelor of Fine Arts-examen. Art Director på Vouge och Harper's Bazar. Skapade skivomslag till bland andra The Velvet Underground och The Rolling Stones. Skapade magasinet Interview.

Massproducerad konst och en burrig peruk. King älskar shopaholicen som överlevde ett mordförsök och fördjupade sig i det ytliga.

Som popkonstens främste företrädare var du djupt intresserad av det ytliga. Följaktligen lyckades med bedriften att efterlämna en av världshistoriens rikaste konstskatter bestående av... nedkissade kopparplattor, tvättmedelskartonger och konservburkar.

Efter att ha tagit en kandidatexamen i konststudier, 21 år gammal, rivstartade du karriären som Art Director på Vouge och Harper's Bazar. Credd-faktorn överträffas endast av faktumet att du åtta år senare slutade jobba kommersiellt – för att hänge dig åt konsten. Och det kunde inte ens Valerie Solanas mordförsök stoppa dig ifrån.

Med shoppingvanor som får Blondinbella att framstå som sparsam, byggde du en imponerande jättesamling av tvivelaktig bråte: använda parfymflaskor, kakburkar, indiansk folkkonst, cowboy-boots, en tårtbit. Vid din död hade shoppingmissbruket gått så långt att tre av dina fem våningar i New York-hemmet var obeboeliga.

Ena stunden var du Velvet Underground-rockig; i nästa ögonblick minimalistiskt välklädd i kostym och polotröja. Alla helst rörde du dig dock i gränslandet, och blev en av de första att sporta den avantgardistiska kombinationen kavaj och jeans. Till detta: hipsterbågar och burrig peruk.

På King lägger vi heder i att du så tidigt var öppen med din homosexuella läggning – även om vi misstänker att det var just läggningen som resulterade i dina tvivelaktiga, flera timmar långa konstfilmer föreställde män som äter och män som sover.

Läs om fler ikoner