Björn Borg

Namn: Björn Rune Borg
Vem är ikonen: En av världens främsta tennisspelare genom tiderna och entreprenör.
Ålder: 61

Björn Borg

Fakta
Namn: Björn Rune Borg
Vem är ikonen: En av världens främsta tennisspelare genom tiderna och entreprenör.
Född: 1956-06-06
Karriär: Vann under perioden 1974-81 elva singeltitlar i Grand Slam (GS)-turneringar, varav fem konsekutiva i Wimbledonmästerskapen och sex (fyra konsekutiva) i Franska öppna. Björn Borg upptogs 1987 i International Tennis Hall of Fame och 2003 i Swedish Tennis Hall of Fame. Utsågs i samband med millennieskiftet, av Svenska Idrottsakademin, till "Århundradets svenska idrottsman".

Du gick genom karriären i vita tennisskor. 2005 är det precis vad alla andra kommer att göra också, även om vi säger sneakers i dag.

Du var bäst innan de stora pengarna gjorde entré i sporten. Men de stålar du fick satsade du föredömligt. Ferraribilar, snabba båtar, villor i New York, Frankrike och Stockholms skärgård, våningar i centrala Stockholm och Monaco och ett vinterhus i Åre.

Du visste exakt hur långt ett baslinjeslag skulle vara. Exakt samma känsla hade du för längden på skäggstubben.

Amerikanerna kallade dig för Ice Borg för din kyla på planen och förmågan att inte röra en min när någon enstaka ramträff kom. Kanske har smeknamnet också något att göra med att du lär ha vridit ner temperaturen i rummet till tolv grader och sovit utan täcke inför viktiga matcher.

Du var en mästare på accessoarer. Guldhalsbanden och de dyra klockorna bara smälte in i din personlighet.

Din popularitet var enorm, särskilt hos tjejerna. När du spelade i Wimbledon bad arrangörerna Londons flickskolor att hålla eleverna i skolbänken när det var match.

Du har också varit gift med en rad fantastiska skönheter. Bäst minns vi Mariana Simionescu och Jannike Björling. Loredana ser vi som nät och ut.

För ditt eget klädmärke har det gått både upp och ner, kallingarna har det dock aldrig varit något fel på. Äntligen fick vi ett svenskt märke som tålde att synas ovanför byxlinningen.

70-talet var tennisens guldålder när det kom till stilen. Det var fortfarande den vita sporten, men du vässade formen ytterligare med smala ränder och tunna rutor på kläderna. Det var långt ifrån 80-talet och Stefan Edbergs fingerfärgströjor och 90-talet då Magnus Norman tvingades springa runt i otroligt baggy shorts.

70-talet hade också de coolaste lirarna. Tillsammans med killar som Ilie Nastase, Vitas Gerulaitis, Jimmy Connors, Guillermo Vilas och John McEnroe bildade du ett slags tennisens Rat pack som dominerade allt från tennisplanerna till diskogolven.

Du såg ut som en popstjärna och hade kropp som en längdskidåkare. Matchvikten var alltid 73 kilo fördelade på 180 centimeter, inte konstigt att alla kläder satt perfekt på dig.

För du kunde ha vilka outfits du ville, hur du ville. Visst var du obehagligt nära dubbelfel några gånger, de här sanslöst bylsiga tröjorna som du kom dragandes med i slutet av 80-talet tänjde vårt tålamod, men så här i efterhand är till och med den stilen förvånansvärt lätt att acceptera.

Dina comebackförsök på tennisplanen var kanske inte helt lyckade. Din Donnayracket med träram hade sportsligt sett ingen chans mot de nya grafitspadarna, men den estetiska matchen vann alltid träracketen.

Som under din karriär var så hårt spända att din tränare Lennart Bergelin fick ha dem på sitt rum under nätterna, annars skulle en brusten sena väcka dig.

Ditt spel på tennisplanen var alltid kliniskt rent utan stora åthävor. Precis på samma sätt som du matchade en uppvikt skjorta med tajta tennisshorts.

Dina 141 vinster mot bara 16 förluster i Grand slam-sammanhang är grymt imponerande.

Israelerna njöt av den goodwill de fick, andra tyckte det var korkat att posera i israelisk uniform och Uzi i det då rådande politiska läget. Ur ett stilperspektiv är dock bilden en ren njutning, och man anar var 90-talets modemakare fick idén till militärmodet ifrån.

När man ser bilderna på dig i päls är det nästan så att man önskar sig en kall sommar, snyggare överdragskläder känns svårt att hitta.

Man kanske inte förväntade sig det, men till och med John McEnroe var som förhäxad av dina tävlingskläder: "Filaprylarna, de där åtsittande tröjorna och korta shortsen… det var helt underbart."

Det går inte heller att missa hur din mundering har gjort intryck på regissören Wes Anderson. I filmen The Royal Tenenbaums lät han Luke Wilson gå omkring som en kopia av dig genom hela filmen.

Och i år, när hela världens fabrikanter av pikétröjor har vaknat på rätt sida, kommer resten av oss också att göra det.

Läs om fler ikoner