Bob Dylan

Namn: Robert Allan Zimmerman
Vem är ikonen: Amerikansk singer-songwriter, författare, poet och legend.
Ålder: 76

Bob Dylan

Fakta
Namn: Robert Allan Zimmerman
Vem är ikonen: Amerikansk singer-songwriter, författare, poet och legend.
Född: 1941-05-24
Karriär: Debuterade 1961 och har prisats för ett flertal album som Blonde on Blonde och Oh Mercy. Mottog Polarpriset år 2000. Dylan har varit en frontfigur inom populärmusik i 50 år, en levande legend inom rockmusiken.

Vi gillar att du tidigt insåg vikten av ett gångbart artistnamn. Redan under universitetstiden i Minneapolis i slutet på 50-talet och början på 60-talet börjar du presentera dig som Bob Dylan, istället för dopnamnet Robert Allan Zimmerman.

Ärligt talat verkar du ha en förkärlek för namn. Under din karriär har du inte mindre än tio pseudonymer, inklusive Elston Gunnn, Blind Boy Grunt, Tedham Porterhouse, Jack Frost och Sergei Petrov. Imponerande.

Medan dagens unga poptalanger gör den ena låten mer lik än den andra, är du aldrig rädd för att ändra inriktning. Bara under 60-talet går du från folkmusikinspirerat, via idealistiska kampsånger och senare en mer romantisk sida, till elgitarrer och svårtydda texter, för att avsluta decenniet med ett fullfjädrat countryalbum.

Det nästan coolaste med dig är att du skiter fullständigt i vad andra tycker om din musik. Efter att ha tröttnat på all uppmärksamhet bestämmer du dig 1970 för att ge ut ett album som kritiker varken ska förstå eller uppskatta, dubbel-lp:n Self Portrait.

Faktum är att du faktiskt skiter över lag i vad allt vad tuff artistimage heter. 1979 inleder du en kristen period, vilket bland annat resulterar i Slow Train Coming, en av de mest sålda kristna skivorna någonsin.

Alla stora ikoner har en målarperiod under sitt liv. Så det är bara helt naturligt att du greppar penseln på heltid under ett par år under 90-talet. Vad ska vi säga? Du har många strängar på din lyra.

Trots din ovilja för folksamlingar och fotograferingar har du givetvis inspirerat flera generationer unga män med din stil. Vi tänker inte minst på ditt signum – de svarta Ray-Ban Wayfarers.

Få kan med samma råg i ryggen bära upp ett hårkrull som du utan att se ut som en clown.

Vi gillar även dina sammetskavajer och bruna manchesterjeans under de första åren av din karriär.

Trots din enorma framgång genom åren har du alltid sett väldigt nyktert på tillvaron. Det vittnar inte minst följande citat om: "What good are fans? You can't eat applause for breakfast. You can't sleep with it."

Vi kan inte annat än imponeras över att du faktiskt nominerats till Nobelpriset i litteratur för dina texter. Att du dessutom faktiskt tilldelas Polarpriset år 2 000 känns bara naturligt.

Att du är en riktigt rockikon tyder inte minst ditt sätt att hantera framgången på. Medan andra decennieöverskridande stjärnor som Elton John blir allt mer färgsprakande med åren, drar du dig inte för att förbjuda fotografer på konserter, kategoriskt vägra att publikflirta och bjuda på obskyra, nästintill introverta framträdanden.

Vi älskar ryktet om att du till den första delen av din självbiografi, trilogin Chronicles, använde tidigare skrivna biografier eftersom du själv inte minns så mycket av de första åren som levande legend.

Genom fyra decennier har du lyckats med bedriften att se modern ut i en skjorta. Och det är verkligen en bedrift.

Nog för att de flesta artister i dag prickar av fler städer än det får plats på en t-shirt under sina turnéer, men du slår givetvis priset. Sedan 1988 har du konstant turnerat med den ännu pågående The Never Ending Tour. Det är en hel del städer det.

Trots citat som "Att bli igenkänd kan vara en börda. Jesus blev korsfäst för att gjorde sig känd. Så jag försvinner en hel del", kan du överraska med att dyka upp på spelningar i bästa mafiosostil iförd vit filthatt och en respektingivande grå kostym. Endast en sann stilikon har självförtroendet att göra det.

Läs om fler ikoner