Bryan Ferry

Namn: Bryan Ferry
Vem är ikonen: Engelsk musiker, låtskrivare och sångare.
Ålder: 72

Bryan Ferry

Fakta
Namn: Bryan Ferry
Vem är ikonen: Engelsk musiker, låtskrivare och sångare.
Född: 1945-09-26
Karriär: Blev frontman för det brittiska avantgardistiska rockbandet Roxy Music 1971. Under sin 12-åriga historia placerade bandet sammanlagt tio låtar på Top Ten UK Singles Chart. Satsade efter upplösningen 1983 på en solokarriär. 2001 återförenades Roxy Music och genomförde en världsturné.

Få artister har betytt lika mycket för modeutveckligen som du. Du blev under dina år som karismatisk frontfigur för Roxy Musci inte bara stilikon, utan förde även in modet i popmusiken. I dag är den kopplingen en självklarhet för de allra flesta musiker – thanks to you.

Få kan som du dränka ett publikhav med sentimentala kärlekshyllningar utan att bli bokad till pianobaren på Hotel Scandic i någon gudsförgäten håla. Det är nästan mäktigare än att kunna posera med halvslutna ögon, basker och en cigg i mungipan utan att stilpolisen rycker in. Vilket du givetvis också bemästrar.

I många hänseenden uppfann du faktiskt bilden av 80-talet, just med din vurm för lyx och extravagans. Imponerandeanalysförmåga, eftersom det skedde ett helt decennium innan 80-talet i realiteten gjorde entré.

Lathet är sällan en särskilt attraherande egenskap. Att du legat i som en liten iller i studion sedan Roxy Music bildades gör dig därför än mer intressant. Jag menar, hur många pallar med att spela in tre album under ett och samma år, som du gjorde 1973?

Vi gillar att du inte är förutsägbar genom att enbart umgås med andra musiker. Faktum är att du knappt träffat någon av de stora i branschen. Inte ens Bob Dylan, trots att du tidigare i år släppte coverskivan Dylanesque baserad på Bobs musik. Istället tillhör diverse konstnärer och en svensk konsthandlare den närmaste kretsen. Elegant.

En påfallande liten del av världens befolkning kan bära vit smoking och tangorabatt utan att bli utskrattade, eller beige kakiuniform och ögonlapp för den delen. Du tillhör en av de få utvalda.

Vi avundas dig din oförblommerade fåfänga och gentlemannamässiga framtoning. Det gör liksom din smärtsamt vemodiga experimentpop än mer hjärtskärande (hur kunde Jerry Hall lämna dig för den stundom stilmässigt osäkra Mick Jagger? Ofattbart).

Din känsla för stil gäller inte bara inom modet, utan sträcker sig över alla aspekter av ditt liv. Trots att du tycker att turnélivet i många avseenden blivit bättre med åren, har transporten mellan konserterna blivit en besvikelse. För som du själv säger: "Det är inte särskilt kul eller glamoröst att ta sig igenom flygplatserna nuförtiden".

Nog för att Daniel Westling kan konsten att klättra på samhällsstegen, men vi är ändå mest imponerade av din klassresa: från arbetarson till en av världens mest välklädda män. Där har herr Westling ett och annat att lära.

Vi gillar att dina nyvunna överklasstakter sitter i än i dag. Som en sann förespråkare för rävjakt som en "kulturaktivitet" håller du dig förvisso på rätt sida om lagen i din ilska över det brittiska parlamentets förslag om att förbjuda jakten. Däremot har du uppfostrat dina Burberry-modellande söner Otis och Isaac att agera mer reaktionärt. Nyligen blev Isaac avstängd från den snobbiga internatskolan Eton efter att ha skickat elaka mejl till jaktmotståndare. Vare sig man gillar jakt eller inte står vi på din sida, Bryan. Stil sitter ju faktiskt inte enbart i kläderna.

…även om du var oförskämt stilig när du i höstas stod modell för Burberrys höstkampanj.

Du har alltid haft en förmåga att frammana en diskret och vek elegans i din musik, vilket inte minst märks under ditt samarbete med Antony & The Johnsons tidigare i år.

Till skillnad från många andra framgångsrika musiker har du aldrig satt lagt någon större vikt vid det dekadenta artistlivet, utan vidhållit ett sofistikerat, stilfullt manér. För som en av dina närmaste vänner uttrycket det: "De slår inte sönder hotellrum, det är mer troligt att de tapetserar/stylar om".

Två decennium innan artister började inkludera en designer på sin lönelista samarbetade du flitigt med den glammiga modeskaparen Antony Price, som tillsammans med dig tog fram Roxy Musics karaktäristiska stil. Vi gillar män som leder snarare än kopierar utvecklingen.

Du har nyligen sagt att din mentala ålder är 25 år. Vad skönt med en man som inte lägger allt för stor vikt på utsidan. För vi vet ju alla att det är insidan som räknas.

Läs om fler ikoner