Buddy Holly

Namn: Charles Hardin Holley (Den senare stavningen berodde på en felstavning vid signeringen med Decca Records 1956).
Vem är ikonen: Amerikansk rockartist, gitarrist och sångare.
Ålder: 82

Buddy Holly

Fakta
Namn: Charles Hardin Holley (Den senare stavningen berodde på en felstavning vid signeringen med Decca Records 1956).
Vem är ikonen: Amerikansk rockartist, gitarrist och sångare.
Född: 1936-09-07
Död: 1959-02-03
Karriär: Startade sin karriär som 13-åring med genren western bob, men bytte genast till rock ’n roll efter att ha sett Elvis Presley uppträda. Ses trots sin korta karriär som en av musikhistoriens mest nyskapande artister.

Du är inte bara en av rock 'n rollens pionjärer, utan även den som har den klart mest genomtänkta stilen. För medan dina kollegor gör allt för att se likriktigat bad boy-aktiga ut, kör du på collagestilen med stickade koftor, kostymbyxor, slips och välkammat hår. Något som givetvis går hem hos damerna.

… dessutom är du den första tonårsidol som uppträder i fluga. Hade det varit någon annan hade vi tyckt att det var bakåtsträvande, men på dig känns det bara reaktionärt. You go!

Trots din tämligen korta karriär mellan åren 1956 och 1959, hinner du med att skapa några av de mest inflytelserika rocklåtarna i världshistorien. Inte illa att ha såväl The Beatles som Rolling Stone och Bob Dylan som hyllande adepter.

År 2004 rankar Rolling Stone Magazine dig som den trettonde bästa artisten genom tiderna. Vi kan inte annat än instämma i den hyllningen.

Din storhet märks inte minst i alla de tributer som tillägnats dig genom åren. Förutom ett antal filmer och Broadwaymusikalen Buddy – The Buddy Holly Story som gick för fulla hus i 13 år, är Don McLeans ballad American Pie från 1971 en direkt referens till din dödsdag som dagen då musiken dog. För att inte tala om Weezers Buddy Holly och Gyllene Tiders 80-talshit Ska vi älska, så ska vi älska till Buddy Holly.

Trots att du har en alldeles strålande karriär själv tar du dig tid att lära upp en ung Waylon Jennings, senare en av countrymusikens stora spelare. Vi önskar att vi kunde vara lika generösa själva.

Du visste inte bara vad du ville med din musik, utan även med ditt liv. Istället för att stanna kvar i den amerikanska södern som många av dina kollegor, flyttar du till New York för att kunna känna storstadspulsen. Vi gillar att du inte faller för grupptrycket utan tar för dig av det smörgårdsbord som livet har att erbjuda.

Vi gillar män som vet vad de vill. Redan på första dejten med receptionisten Maria Elena Santiago friar du. Knappt två veckor senare är ni gifta.

Som en sann stilikon bär du inte annat än kvalitetsprodukter. Ett exempel är din klassiska Omegaklocka i guld och diamanter.

Dessutom ger du den tjocka, svarta glasögonbågen ett ansikte. Yves Saint Laurent hade varit stol över dig.

Decennier före dagens Hedi Slimane-smala rockstjärnor föredrar du stuprörssiluetten, gärna i form av en glansig kostym med smala kavajslag och en svart slips.

Du är troligtvis en av få musiker genom historien som samtidigt legat på en topplista både som soloartist och tillsammans med ditt kompband The Crickets.

Bara ett av många tecken på din känsla för stil är att du tar hand om dina kläder. När du den 3 februari 1959 efter en spelning skippar turnébussen och istället stiger ombord på ett plan som ska ta dig hem till New York, är det för att hinna lämna in din kostym på kemtvätten innan den stänger.

Vi gillar att du pensionssparar i din talang snarare än i osäkra allemansfonder. Efter din tragiska död i en flygolycka den 3 februari 1959, kan skivbolaget Decca Records tack vare din flit i studion ge ut nytt material med dig - i tio år efteråt.

Trots tragiken finns det en fördel för en stilikon som dig att dö ung: du kommer aldrig att som avdankad artist sportas på väg till Starbuck's iförd turkosa träningsbrallor och illasittande t-shirts.

Läs om fler ikoner