Burt Reynolds

Namn: Burton Leon Reynolds Jr.
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare, regissör och producent.
Ålder: 82

Burt Reynolds

Fakta
Namn: Burton Leon Reynolds Jr.
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare, regissör och producent.
Född: 1936-02-11
Karriär: Han var en fotbollsstjärna under collegetiden, men efter en knäskada 1955 och sedan en bilolycka gick han över till att studera drama på college och vann 1956 Florida States dramapris. Har sedan medverkat i många TV-serier och filmer, hans mest kända roller är dock de i Nu blåser vi snuten (1977) och Den sista färden (1972) som blev hans genombrottsroll.

Din roll i John Boormans Deliverance 1972 lyfte både din karriär och försäljningen av tajta tanktops.

Nakenposerandet i tidningen Cosmopolitan samma år sägs av vissa ha haft samma effekt. På din karriär, alltså, några kläder såldes knappast på de bilderna.

Din medverkan i Smokey and the Bandit, Nu blåser vi snuten på svenska, gör att vi aldrig kan sluta drömma om att själva ratta en Trans-Am.

Du vårdar ditt yttre, att du köpte två dussin tuber med kräm som gravida använder för att behandla bristningar på magen med talar i alla fall för det. Kanske ett tips som fler av oss borde ta efter när det gäller att få bort de fina linjerna, i ansiktet. Dina ansiktslyftningar kommer vi dock att vara försiktigare i att ta efter.

Mellan varven är du med i alla från B- till Ö-filmer. Men det verkar aldrig bekomma dig, du vet att en god man alltid får sin belöning till slut. Som när du 1997 fick rollen som Jack Horner i Boogie Nights, vilken du bland annat blev Oscarnominerad för.

Din charm år något som vi alla skulle vilja ha. Med bara en blinkning kan du berätta för en kvinna vilket hotellrum du bor i, och samtidigt få henne att köpa med sig några öl.

Du har öppnat ett Burt Reynolds-museum hemma i Jupiter, Florida. Här finns bland annat de där blå bootsen som du hade när du spelade den Vaselineälskande guvernören i Striptease och kanoten från Deliverance.

Och vad hade museet varit utan jeansskjortan för 50 dollar som finns att köpa i butiken? Om det är någon som verkligen har gett jeansskjortan en värdig kropp att hänga på så är det du.

Du verkar vara byggd kring ett skitstort bältesspänne.

Rapparen Nelly har sagt att han beundrar ditt sätt att behandla kvinnor, och att du är "one of the original dawgs".

Annars är det ofta de vanliga grabbarna från den amerikanska södern som haft dig som förebild. Deras stil och kultur sågs på 50- och 60-talet som lite udda, när du blev stor på 70-talet var det ren sexighet.

Din mustasch är alltid grymt välgroomad. Och när du valt att ha skägg har det nästan sett ut att vara pålimmat tack vare den minutiösa trimningen.

Under din hetaste tid gav du maskuliniteten ett ansikte. Du kanske aldrig var så polerad som Paul Newman eller Steve McQueen, men du tog dig aldrig på lika stort allvar heller.

I dag behövs du som bevis på att manlighet inte behöver vara nåt illa. I dina filmer är du ofta tuff, men aldrig tölpig. Ta ett par bärs och slåss? Visst, men vi ser dig lika ofta sitta och bedyra din djupa kärlek till någon lady friend.

Och i Cannonball Run håller du ratten med samma ömhet som du i nästa scen håller en kvinnas kropp.

Frank Sinatra sa: "Burt Reynolds är alla män. Han är den som damerna vill dansa med och deras män vill kröka med."

Ibland får man för sig att du är någon av de där Italienättlingarna som gjort karriär i Hollywood, särskilt när du fått på dig kostym och hatt. Men i stället har du indianblod i ådrorna. Tack för att du tagit det lugnt med fjädrar och fransar.

Du levde många killars dröm om att ha en äldre kvinna när du i början av 70-talet fick ihop det med den 19 år äldre musikalstjärnan Dinah Shore. Lika många, men troligen inte samma grabbar, gick nog i gång när du sedan gifte dig med den tio år yngre skådespelerskan Loni Anderson.

Din känsla för stil har kommenterats i ett avsnitt av The Simpsons. I ett nöjesprogram på tv fick Homer, Marge och vi andra höra: "Burt Reynolds ber påven om ursäkt och kommer att ersätta vindrutan. Burt Reynolds har stil."

Du tycker att Paul Newman är coolheten personifierad. Därmed har vi fått beviset på hur cool du är.

Ditt namn är Burt och du bär upp det.

Läs om fler ikoner