Che Guevara

Namn: Ernesto Rafael Guevara de la Serna
Vem är ikonen: Argentinsk marxistisk revolutionär, läkare, politiker och gerillaledare.
Ålder: 90

Che Guevara

Fakta
Namn: Ernesto Rafael Guevara de la Serna
Vem är ikonen: Argentinsk marxistisk revolutionär, läkare, politiker och gerillaledare.
Född: 1928-06-14
Död: 1967-10-09
Karriär: Föddes i Argentina och utbildade sig till läkare. Invaderade däre efter Nicaragua, Domenikanska Republiken, Panama, Haiti, Kongo och Kuba i sin kamp att sprida socialismen. Samtliga attackbesök har misslyckats bortsett från Kubachartern.

Guerillakupper, cigarrer och en Rolex Submariner. King gör revolution och älskar världens mest reproducerade man.

Med en unik cross over mellan strikt uniform och spretigt skägg satte du dagens standard för den revolutionära stilen, som inte ska misstas för den spanska backpackerlooken där ofta en trebent hund samt otvättade dreadlooks ingår.

I Sydamerika finns du i var mans hem, på dörrmattor, kubanska mynt, urtavlor och klistermärken – medan du i övriga världen är mer vanlig på t-shirts, främst burna av välmående medelklass som drömmer om att göra revolution och att starta ett band. Lite som du i din ungdom, minus bandet.

Fotot på dig bärandes basker är världen mest reproducerade bild. Dessvärre – för fotografen Alberto Korda som tog bilden – tillämpades kommunistideal och inte copyright, och han har därför inte fått ett öre för bilden. Å andra sidan kanske det är just därför som den har kunnats spridas.

Till skillnad från en Rökfri Generation så förordade du rökning och hävdade att cigarrarer var – liksom vatten, salt och vapenfett – en livsnödvändighet i samband med gerillakrig: "En cigarr är en fantastisk kompanjon till den ensamme soldaten". Att de skulle vara kubanska för en självklarhet.

Du avrättades med ett skott i hjärtat av den unge bolivianske sergeanten Mario Terán och dina sista ord lär ha varit "Jag vet att du är här för att döda mig. Skjut, fegis, du ska bara döda en man". Klockan som du bar vid dödstillfället, en Rolex Oyster Perpetual Submariner, beslagstogs av CIA-agenten Félix Rodríguez och visades senare upp vid ett flertal tillfällen i tv.

Läs om fler ikoner