Clint Eastwood

Namn: Clint Eastwood Jr.
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare, regissör och filmproducent.
Ålder: 87

Clint Eastwood

Fakta
Namn: Clint Eastwood Jr.
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare, regissör och filmproducent.
Född: 1930-05-31
Karriär: Fick lite skådisjobb under tidigt 50-tal, men fick sitt genombrott i tv-serien Rawhide där han var med mellan 1959 och 1966. Spelade ofta cowboy, innan han 1971 fick ett nytt genombrott som stenhård snut i Dirty Harry. Har blivit Oscarsbelönad för De skoningslösa och Million Dollar Baby.

Du satte ribban för hur en cowboy ska se ut i alla dina westernfilmer, från Rawhide till Sergio Leones spagettiwesterns och den där med den roliga titeln: Two Mules for Sister Sara.

Poncho. Hatt. Till och med chaps. Vi bär gärna allt på en gång om det får oss att se ut som du gjorde i westernfilmerna.

Du bar samma poncho i alla tre Man with No Name-filmerna.

Bootsen du hade i Rawhide 1959 dök upp igen 1992 i De skoningslösa.

Du gav oss en ny typ av snut i Dirty Harry-filmerna. Stilmässigt gillar vi den första från 1971 bäst, där du fajtades runt i en brun kostym med väst och en enorm revolver.

Coolt också att du snodde Dirty Harry-rollen från Frank Sinatra.

Eftersom du var borgmästare i din hemstad Carmel i mitten av 80-talet hamnar du också på vår lista över världens bäst klädda politiker.

Om polisen någonsin kommer på oss med att sno pennor från kontoret så hoppas vi att vi får samma fångkläder som du hade i filmen Flykten från Alcatraz, 1980 – höga chinos, jeanskjorta och en fantastisk skepparjacka när det var kallt.

Från filmen Play Misty for Me snor vi direkt den där jeansjackan med pälskrage, och önskar att vi någon gång i livet vågar ha ett lika fluffigt hårsvall.

Den kortärmade vita skjortan och slipsen från filmen The Gauntlet står i perfekt kontrast till den muskel-mc du drar runt på.

Från 1960 har vi snappat upp brevet du skickade till Levi's efter att du fått ett par brallor av dem och nu ville tacka. Du avslutar med: "I wear them a lot for casual dress, as they're one of my favorites."

2005 fick du ytterligare ett par Oscarstatyetter för Million Dollar Baby, som hämtades ut i en perfekt, enkelknäppt smoking från Giorgio Armani. Givetvis toppad med en smaragdgrön fluga som en påminnelse om dina irländska rötter.

Alla borde få en replik i stil med din "go ahead, make my day". Vi börjar tröttna på "ett skrovmål med cola, tack".

I de flesta av dina polisfilmer har du burit perfekt sittande kostymer. En av de senare favoriterna är I skottlinjen från 1993 där du som livvakt har arbetskläder som vi andra skulle ha till fest.

Any Which Way You Can kanske inte var en av dina största filmer, men den innehöll i alla fall dina största överarmar.

Är man uppväxt under de senaste 30 åren har man oftast sett dig som en åldrande man, därför är det en fröjd och se bilder från förr på dig. Som den där du har skägg och en grön pikétröja, den känns ju som om den togs ute på gatan i somras.

Men dagens 76-årige Clint får oss inte heller att känna att vi har något övertag på dig. Sover du i en hunk-form om nätterna?

Du är farsa till sju barn, det är imponerande. Men mest imponerar att du fick den yngsta dottern när du var 66 år gammal.

De fem mödrarna är inga dussindonnor heller, det handlar idel om modeller, musiker och aktriser.

I The Eiger Sanction från 1975 tipsar du om vad vi ska ha på överkroppen i vinter: en tunn dunjacka.

Till våren tar vi i stället på oss något som liknar den glansigt gröna jackan du hade i Million Dollar Baby.

Läs om fler ikoner