David Bowie

Namn: David Robert Haywood Jones
Vem är ikonen: Brittisk sångare, musiker, låtskrivare och skådespelare.
Ålder: 71

David Bowie

Fakta
Namn: David Robert Haywood Jones
Vem är ikonen: Brittisk sångare, musiker, låtskrivare och skådespelare.
Född: 1947-01-08
Karriär: Slog igenom 1969 då han med låten Space Oddity visade omvärlden hur rymden och det utanför vår värld kunde påverka till och med vår musik. Har släppt över 20 egna album och medverkar i över 20 filmer. Gav nytt liv till Iggy Pop's karriär genom att producera och samarbeta med denne i Berlin under 70-talet.

"De är ett levande exempel på allt som influerar och inspirerar mig", sa Tommy Hilfiger och gjorde dig och din fru Iman till reklampelare för kollektionen H Hilfiger våren 2004.

Tack vare dig ökade en killes möjligheter att klä sig hippt med minst det dubbla. För 80-talskillen var det bara att gå till morsans garderob och ta blusen, boan och de slinkiga skjortorna på vägen till sminkbordet.

Alter egot Ziggy Stardusts namn tog du från den engelska skräddarfirman Ziggy's. Ett passande namn eftersom Ziggys era handlade lika mycket om kläder som om musik.

The Thin White Duke är en annan av dina figurer, också han med en perfekt genomförd stil. Här handlade det om tajta skjortor och smala slipsar, ett hår som nästan såg fastlimmat på huvudet och givetvis samma tunna kropp som alltid.

För designern Rachel Comey blev du den stora dörröppnaren. Genom att ha en av hennes skjortor på dig i David Lettermans tv-show blev hon plötsligt en av de stora. Samma inflytande har du haft på Ashley Tylers karriär.

På senare år är det annars Hedi Slimanes kläder som nästan blivit synonyma med dig. Att de klär dig så bra är inte så konstigt, Slimane verkar ibland bygga sina kollektioner utifrån din image genom åren.

Men det var höjdaren Alexander McQueen som fick göra kläderna till den stora Earthlingturnén 1996. Framför allt minns vi de långa kavajerna – en med Union Jack-mönster, en med spindelnätsmönster.

Stod du inte på scenen så inspirerade du genom filmerna. För om någon hade missat att se dig som spandexbrallornas kung som artist så fick de göra det när du som Jareth the Goblin King i filmen Labyrinth sprang runt i rosa tajts.

Dina tre skivor som gjordes i Berlin uppfattades som svåra. Men i början av 80-talet hade resten av världen hunnit ikapp och då insåg man att det var du som banat vägen för new wave, syntpoppen, post-punken och gothrocken.

Varje populär grupp mellan 1980 och 1984 tog både sound och stil direkt från dig. I Frankrike var man till exempel väldigt klara över det, där sorterade man in artister som Boy George och Annie Lennox i facket "le look Bowie".

Du är en av dem som går först både när det gäller stil och musik. Tittar man noga så har du inte följt någon stil, utan snarare skapat dem. Att folk såg ut som de gjorde på 80-talet berodde bara på att du uppfann det på 70-talet.

Du var till och med inne på kokain innan det blev coolt.

Din nyromantiska stil dök upp igen i slutet av 90-talet, men då nästan som en skojfrisk kommentar från folk som växt upp med dig. När 80-talisterna, som inte har några nostalgiska barriärer att ta hänsyn till, plockar upp dina gamla neonfärger, blixtar i öronen och hudnära jeans gör de det inte för att det är ironiskt roligt, bara roligt.

Länge var androgyn en beskrivning som låg nära till hands för dig. I dag väger du in bra mycket mer på den manliga sidan, även om det fortfarande handlar om en mycket vacker man.

De två senaste åren har du uppträtt på invigningsfesten för modeveckan i New York, i år tillsammans med andra artister som är lika mycket mode som musik: Beyonce, Gwen Stefani och J. Lo.

Att du fortfarande är het som modeikon visar inte minst bilderna med Kate Moss i ett nummer av Q Magazine från i höstas. Även om det numera bara är Moss som håller på med kemiska preparat så var kemin mellan er uppenbar.

Pratar vi modebilder kan vi lika gärna räkna upp alla dina skivomslag genom åren, från debuten 1967 via Hunky Dory 1971, Low 1977 till Reality 2003.

Dina ögon är ett av dina största epitet. Men att de skulle vara olikfärgade är inte helt sant. I stället handlar det om en förlamad muskel i den ena pupillen som gör att den inte kan stängas. Hur som helst, det ser coolt ut.

Du är elegant även när det kommer till bilar. Just nu rattar du en Jaguar 1.5 E Type från 1967. Givetvis British racing green.

Du har inte bara koll på hur du ska klä dig, du är också bestämd på vilken doft som åker på om morgnarna. Paloma Picassos Minotaure är favoriten.

Du heter egentligen David Robert Jones men ville inte bli hopblandad med The Monkees sångare Davy Jones. Bowie tog du efter den där amerikanska kniven, ett bättre val än att fortsätta kalla dig Tom Jones, som du faktiskt gjorde i tre veckors tid på 60-talet.

Läs om fler ikoner