Edvard VIII av Storbritannien

Namn: Edward Albert Christian George Andrew Patrick David Windsor
Vem är ikonen: Kung av Storbritannien 20 januari – 11 december 1936.
Ålder: 123

Edvard VIII av Storbritannien

Fakta
Namn: Edward Albert Christian George Andrew Patrick David Windsor
Vem är ikonen: Kung av Storbritannien 20 januari – 11 december 1936.
Född: 1894-06-23
Död: 1972-05-28
Karriär: Erhöll titeln prins av Wales 1910. Var kung av Storbritannien och Irland samt kejsare av Indien från den 20 januari 1936 fram till den 11 december samma år då han abdikerade för kärleks skull. Fick året därpå titeln Hertig av Windsor, en titel som dog ut med honom.

Innan begreppet scandal beauty ens var myntat skapade du förstasidesrubriker vart du än gick, och alla ville veta en enda sak: vilka kläder du bar. Under en resa till USA 1924 rapporterade Men's Wear: "Unga män i Amerika bryr sig mer om vad prinsen av Wales har på sig än någon annan individ på jorden".

… och snabbt blev du utsedd till obestridd King of Fashion i USA.

Liksom James Bond hade du bland annat den goda smaken att anlita den stilsäkra skräddaren Brioni. I dag har kungar, presidenter och skådespelar följt i dina fotspår och vänt sig till det italienska skräddarföretaget.

Långt innan de blev vardagsmat på Wall street gick du ofta runt i dina dubbelknäppta kritstrecksrandiga kostymer.

Du var en riktig rebell. Trots att folk trodde att du totalt hade tappat förståndet använde du bruna mockaskor till en blå kostym. Det tackar inte minst vi färgblinda för.

Vi gillar att du alltid gick din egen väg, även utanför garderoben. Efter knappt ett år på den engelska tronen som kung Edvard VIII abdikerade du 1936 för att istället få leva tillsammans med din dubbelt skilda fästmö Wallis Simpson.

…men kanske var det inte bara fröken Simpson som drog. Resten av livet ägnade du nämligen åt att glassa runt i exil i diverse flådiga kostymer och häpnadsväckande mönsterkombinationer. Både snygg och smart – det gillar vi!

Som varje kvinna med hyfsad etikettskolning vet är det tabu att vara snyggare än bruden på ett bröllop. Det verkar du fullkomligt ha ignorerat – på bröllopskortet ser du nämligen ut som självaste James Bond intill din något alldagligare fru.
(Se bild: www.vetgirig.nu/quick.php?no=6215)

Du hade inte bara känsla för stil, utan även en självsäkerhet som gjorde att du bar upp kläderna på ett avundsvärt sätt.

Eftersom du tyckte att midnattsblått såg svartare ut än svart i elektrisk belysning använde du ingen annan färg på dina smokings. Vi gillar män som vet hur de vill ha det.

Tack vare din stilkänsla fick den tidigare så informella mockaskon en plats i rampljuset.

I linje med din motvilja mot all typ av formalitet skapade du dagens smokingskjorta med mjuk stående krage, dubbel manschett och veckat skjortbröst som ett alternativ till den styva frackskjortan. Du hade verkligen varit helrätt i dagens comfort deluxe-mode!

Du kunde verkligen konsten att göra ett snyggt CV. Under din korta tid som regent i Storbritannien var du även kejsare av Indien. Fyra år senare blev du guvernör på Bahamas.

Vi gillar även en av dina många officiella titlar: "Defender of the Faith".

…eller att du helt la bort ditt förnamn efter abdikeringen till förmån för det mer skönklingande "Duke of Windsor".

Tack vare sin stilkänsla fick du en hel värld av kostymklädda män att härma dig. Den så kallade Windsor-knuten som är uppkallad efter dig är i själva verket en efterapning av din favoritslipsknut Four in hands. I kombination med plaggets tjocka tyg gjorde knuten slipsen stor, och fick omgivningen att tro att du kommit på en alldeles egen knut.

Du gav inte bara namnet till en numera legendarisk slipsknut, utan introducerade även de så kallade tab- och vingkragarna för att öka komforten och uppdatera garderoben en aning.

Ett decennium innan Andree 3000 började visa sig i polokläder på scenen chockade du genom att kombinera de mest udda kläder och kombinationer i såväl formella som mer sportiga sammanhang. Bland annat använde du slingmönstrade strumpor och tvåfärgade skor till ett par seersuckerbyxor och rutig skjorta.

Som den stilförebild du är införde du bland annat ett mer sportigt mode. Du var också först med att anamma en mer feminin touch i herrmodet, med dina sammetsloafers till smoking och mönstrade strumpor.

Även om du för tiden ansågs vara minst sagt excentrisk, skulle du i dag snarast kallas avantgardistisk. Många av dina idéer har nämligen varit vägvisande för dagens herrmode.

En av dina mer kända fans är designern Ralph Lauren. Inte illa.

Läs om fler ikoner