Ernst-Hugo Järegård

Namn: Ernst-Hugo Järegård
Vem är ikonen: Legendarisk skådespelare
Ålder: 89

Ernst-Hugo Järegård

Fakta
Namn: Ernst-Hugo Järegård
Vem är ikonen: Legendarisk skådespelare
Född: 1928-12-12
Död: 1998-09-06
Karriär: Film- och tv-roller mellan 1960 och 1997. Han erhöll 1967 Svenska Dagbladets Thaliapris, 1969 Teaterförbundets Gösta Ekman-stipendium, 1975 Dramatens O’Neill-stipendium, 1978 Sydsvenskans kulturpris, 1982 den kungliga medaljen Litteris et artibus, 1991 Piratenpriset, 1995 Danmarks förnämsta filmpris, Bodilstatyetten, som bästa manliga skådespelare samt 1995 Svenska Akademiens teaterpris. Gift med skådespelerskan Karin Nordström.

Man fick vibbar av Brando och Dean när du och Jan-Olof Strandberg spelade tuffingarna Berra och Kritan i filmen Raggargänget. Filmen stank, men ni var otroligt sköna i era skinnjackor och cowboyboots.

För att inte tala om gangsterkungen och knarkhandlaren Stenhäll som du gjorde i Het snö, där du går runt i Stockholm i orange polotröja, en pudel i famnen, dricker grönsaksjuice och citerar Rimbaud. Var finns den sortens skurkar idag?

Du hade inget körkort, men det behövdes inte. En trafikskola kan ändå inte lära ut hur man gör bilen till en accessoar. Till och med när du som den läskige läkaren Stig Helmer i tv-serien Riket rattar en Volvo så upphör bilen att vara bil och blir i stället en del av din skräckmask.

Du var en one woman man, Karin och du var gifta i 49 år.

Du var fantastiskt konsekvent i din stil, vilket inte minst dina topplaceringar på listan över Sveriges bäst klädda män visade. Halkade du någonsin ut från topp 10 från 1960-talet till din död 1998?

Förutom långa promenader var inte fysisk ansträngning din grej. En duktig skräddare kunde alltid dölja fysiska skavanker.

Och att ta hjälp av en kirurg var heller aldrig ett alternativ: "Jag föredrar en kropp som inte är vacker framför den som är lyft på konstgjord väg. I mitt lik ska ingen hitta silikon."

Du vågade alltid skita i traditionerna. Om slipsen sa du till exempel: "Ren idioti, det ser bara fjantigt ut."

Du dök upp tillsammans med Wilmer X som förband till Gyllene Tider på Stockholms stadion 1996. Du trivdes med jättepubliken på 30 000 pers och kommenterade det med: "Jag kände för att tända en cigarr då."

Konst och litteratur var ditt livselixir. Du lär till exempel ha haft 180 hyllmeter med böcker hemma i villan på Lidingö.

Och en soffa med Josef Frank-klädsel att njuta dem i.

Dina tips om hur man blir medelpunkten i varje salong genom sin stil började redan i klädbutiken: "Ta tid på dig i affären och välj ut en expedit som du står ut med."

Du hann knappt fixa bostad efter flytten till Paris förrän du sökte upp den världsberömde hattmakaren Gelot för att beställa en hatt. Hade Gary Cooper och Maurice Chevalier en Gelot, då skulle du ha en Gelot.

Din egen kollektion Ernst-Hugo som du gjorde tillsammans med Claudio Lugli i slutet av 1980-talet var ren elegans i kashmir och siden. Vill man ha perfektion får man göra det själv, liksom.

För att inte prata om dina solbrillor som Gaultier specialtillverkade till dig – hur sköna som helst.

"Det är mitt bidrag till miljöförbättringen", sa du när folk kommenterade dina utstyrslar. Fler miljörörelser av den typen, tack.

Det italienska modet var din förebild, men du kunde tolka andra stilar också. När du till exempel skulle vara sportig på engelskt vis hade du gärna rosa kavaj och gröna manchesterbrallor.

Kultursnobbig? Kanske det. Men vi gillar hur du alltid valde en Davis cup-final i tennis före en Norénpjäs på tv.

Och i alla fall några av oss tackar dig också för föreläsningarna om mental styrka som du gav Djurgårdens hockeylag under elitserien 1983. SM-guldet var aldrig i fara det året.

Det där du sa om att du alltid klätt dig över dina tillgångar och varit beroende av det känns så skönt att bära med sig när vi själva lägger våra sista slantar på ännu ett par skor.

Dina fem levnadsregler till ungdomen bygger på stor visdom:
* Låt aldrig någon sätta sig på dig, oavsett auktoritet
* Var oberoende av framgång
* Ta inte dig själv på allvar
* Strunta i andra måttstockar än dina egna
* Använd munvatten

Av: Peder Edvinsson.

Läs om fler ikoner