Gay Talese

Namn: Gay Talese
Vem är ikonen: Amerikansk författare och journalist.
Ålder: 87

Gay Talese

Fakta
Namn: Gay Talese
Vem är ikonen: Amerikansk författare och journalist.
Född: 1932-02-07
Karriär: Författare av åtta böcker. Arbetade under lång tid på New York Times men är kanske mest känd för sina många kritikerrosade kändisreportage för tidningen Esquire. Återkommande föreläsare i professional writing på University of Southern California.

Skräddade kostymer, utanförskap och måttsydda skor – King hyllar tidernas bäst klädda journalist.

Din syditalienska fader tillika skräddare, såg till att du såg ut som en ung Al Capone genom hela grundskolan. Medföljden av detta var att du redan som förstaårselev ofta förväxlades med klasskamraternas föräldrar – men du lärde dig redan vid unga år att offra kamratskap i förmån för något viktigare: ett välkomponerat yttre.

Efter en tid som hyllad sportjournalist på Times glödde din penna som aldrig förr och med vind i seglen blev du befordrad till politisk reporter. Men din eskalerande popularitet, ditt Fletch-artade manér och påkostade kostymer blev snart en nagel i ögat på dina modesta medarbetare, som enades om att förpassa dig till en kontorsplats i redaktionens allra mörkaste hörn. Du fortsatte dock att hålla fanan högt och förblev kontorets bon vivant, om än en utstött sådan.

Det är svårt att inte känna sympati när du 1966 begav dig till Los Angeles för att intervjua Frank Sinatra, och han vid din ankomst konsekvent nekar dig sejour. Att du sedan med hjälp av oefterhärmlig social kompetens och stilmässig perfektion lyckades nästla dig in bland hans närmsta och sedermera även Los Angeles dåvarande glitterati säger lika mycket om din övertalningsförmåga som ditt exceptionella sätt att föra dig. Resultatet, artikeln Frank Sinatra Has a Cold, räknas för övrigt som ett av de mest inflytelserika verken någonsin i amerikansk tidskriftshistoria.

Även om dyra fedorahattar och skräddade kostymer är det du förknippats starkast med så är det framförallt skor du bränner ditt honorar på. Du har enligt egen utsago en skomakare som syr dem exakt efter dina fötter för det facila priset av 21 000 kronor paret. De har vid det här laget redan ockuperat ett helt rum i ditt bohemstökiga Manhattan-townhouse.

Ditt förnamn, dina sexuellt frigjorda texter och flammande elegans till trots, sodomiter göre sig ej besvär. Du är nämligen sedan ett halvsekel tillbaka lyckligt gift med Nan Ahern, legendarisk bokförläggare och en kvinna med en lika omfattande garderob som du själv.

Läs om fler ikoner