Giovanni Agnelli

Namn: Giovanni Agnelli, kallad Gianni.
Vem är ikonen: Italiensk industrialist och chef för Fiatkoncernen.
Ålder: 97

Giovanni Agnelli

Fakta
Namn: Giovanni Agnelli, kallad Gianni.
Vem är ikonen: Italiensk industrialist och chef för Fiatkoncernen.
Född: 1921-03-12
Död: 2003-01-24
Karriär: Tog efter juridikstudier vid University of Turin och militärtjänstgöring under andra världskriget över rollen som VD på Fiat 1966. Under ledningen blir bilkoncernen den ledande i Italien och Agnelli med sitt oklanderliga yttre utsedd till Italiens ”verkliga kung”.

Zlatan må ha varit kung på Stadio delle Alpi, men i OS-staden Turin är det fortfarande du som ses som stadens främsta namn. Och det trots att du lämnade jordelivet för över fyra år sedan.

Mäktiga män är alltid imponerande. Inte nog med att du är 1900-talets kanske mest inflytelserika italienska industriman. Du kontrollerar under din tid som vd för bilkoncernen Fiat 4,4 procent av landets BNP och 16,5 procent av dess investeringar i industriforskningen.

Med tanke på att du länge sågs som en bortskämd överklasslyngel i allmänhetens ögon, är din envetna strävan än mer imponerande. Att du under dina dryga 30 år som styrelseordförande i Fiat lyfter koncernen till den enskilt viktigaste industrikoncernen i Italien känns så här i efterhand bara naturligt.

Med din framgång i Fiat-koncernen visar du dessutom att det går alldeles utmärkt att kombinera vackra kvinnor och långsemestrar på Rivieran med fusioner, styrelsemöten och företagsstrategiskt tänkande.

Trots att Europa inte direkt är svältfött på ståtliga kungahus har din familj genom åren skaffat sig en närmast kejserlig ställning. Inte illa med tanke på att de dynastier som redan finns har fullt sjå med att hålla sig i rampljuset för fortsatt folkligt förtroende.

Din släktsaga får faktiskt självaste JFK's familj att verka normal. Din farbror får huvudet avhugget av ett helikopterblad, din far anklagas för att vara fascistsympatisör, sonen Eduardos självmord anses av vissa i själva verket vara ett mord och när sonsonen Lapo Elkann hittas efter att ha tagit en överdos kokain är det i sängen tillsammans med en transa. Vi antar att ni inte har några problem att finna samtalsämnen under släktmiddagarna.

I dag är ett armbandsur utanpå skjortmanchetten ingen ovanlighet varken i Italien eller på modeskapare som Maurizio Corneliani, men på din tid är du en riktig banbrytare.

Med dina välskräddade kostymer från den italienska skräddaren Caraceni och brittiska Huntsman blir du snabbt sinnebilden för den välklädda italienaren. Vare sig du har en häktisk dag på kontoret eller en ledig efteriddag på lyxyachten är din avslappnade elegans som skräddarsydd för tillfället. Inte konstigt att du anses vara en av världens mest eleganta personer.

Ett tecken på din storhet är att Fiat under din ledning ständigt bortses från Italiens gällande lagar och regelverk. Oberoende av de eventuella skador som landet riskerar att få justeras både skatte- och nationella lagar för att passa Fiats verksamhet. Snacka om att kunna linda folk kring sitt lillfinger!

Johan Hakelius kan tyckas vara exotisk i dag med sina rutiga kostymer, men det är ingenting mot för vad du var i styrelserummen under 60- och 70-talet. Få kan dessutom som du bära upp en rutig kostym utan att se ut som prins Charles på rävjakt.

Du visar inte bara tecken på vinnarskalle i styrelserummet, utan applicerar din vinnarinstinkt på hela ditt liv. Genom att äkta prinsessan Marella Caracciolo di Castagneto 1953 får du inte bara en större plånbok, utan även makt och inflytande som du skickligt använder för att få politiker att fatta för koncernen fördelaktiga beslut.

Vi gillar män som bygger imperium, och som inte bliver vid sin läst. Därför är det glädjande att veta att din familj inte bara äger Fiat-koncernen, utan även basar över fotbollsklubben Juventus FC, skidanläggningen Sestrieres, bilmärkena Ferrari, Maserati och Alfa Romeo, vinhuset Château Margaux samt flygbolaget FiatAvio.

Vi tilltalas också av det faktum att du varje morgon klockan sex under din levnadstid, var du än befinner dig i världen, ringer till Juventus president för att höra det senaste om laget.

Inte helt otippat är du tidig med handsydda loafers från det italienska skomärket Car Shoe.

Visserligen är vänsterprassel inget som på något sätt bör uppmuntras, men ska man vara en skitstövel kan man lika gärna vara det med klass. Under dina år som gift har du affärer med några av världen vackraste kvinnor, som societetsdrottningen Pamela Churchill Harriman, Elle MacPherson och vår svenska Anita Ekberg.

Kopplingen till Anita Ekberg gör dig även till buksvåger med Frank Sinatra. Även om vi inte vill veta några intimare detaljer är det hur som helst stort att i det närmaste ha delat kvinna med Mr. Sinatra himself.

Och även om du själv påstridigt hävdar att Rita Hayworth och Jackie Kennedy Onassis är lika oskyldigt platoniska vänner som Henry Kissinger, är det givetvis få som tror dig. Platonisk vänskap eller inte – du hänger helt klart med några av världens främsta personligheter.

Som den taktfulla människa du är ser du givetvis till att aldrig hamna på bild med någon av dina älskarinnor. Skulle så mot förmodan ske, låter du bussa någon av dina hårdföra advokater på fotografen.

Vi gillar att du låtit tillverka en av filmhistoriens mest romantiska symbol: den kompakta Fiat Cinquecento, som syntes i närapå varje film med aktning under 60-talet.

Som den ikon du är har du givetvis skolat dina avkommor i den goda stilens ädla konst, vilket bland annat resulterat i att sonsonen Lapo Elkann i januari i år startade lyxvarumärket Italian Independent. Att Elkann dessutom blivit utsedd till Bäst Klädda Man av amerikanska tidningen Vanity Fair tre år i rad är bara ett kvitto på att du varit en inspirerande lärare.

Vi gillar att din stilkänsla inte bara gäller det yttre, utan även ditt anseende. Därför odlar du gärna bilden av dig själv som internationell jetsetlirare och umgås flitigt med Hollywoodstjärnor som Errol Flynn och John Wayne liksom politikern Michail Gorbatjov och formul1-föraren Michael Schumacher.

Läs om fler ikoner