Herbert von Karajan

Namn: Herbert von Karajan
Vem är ikonen: Österrikisk dirigent och operaregissör av grekisk - makedonisk börd.
Ålder: 110

Herbert von Karajan

Fakta
Namn: Herbert von Karajan
Vem är ikonen: Österrikisk dirigent och operaregissör av grekisk - makedonisk börd.
Född: 1908-04-05
Död: 1989-07-16
Karriär: Omnämnd som världens största och mest kraftfulla klassiska dirigenter. Känd för sina tolkningar av framför allt Mozart, Beethoven och Wagner. Debuterade 1929 vid Städtisches Theater i Ulm i Tyskland, ledde 1947-1960 Wiener Symphoniker, utsågs 1954 till chefsdirigent vid Berliner Philharmoniker. Bland annat. Von Karajan är också den dirigent som krängt flest klassiska skivor: 200 miljoner stycken.

Svarta polotröjor, girighet, Draculakomplex och 200 miljoner sålda skivor. King gör som Hermann Göring – älskar überdirigenten Herbert von Karajan.

Som ett hån mot 80 procent av alla män, som förr eller senare tappar sitt hår, kunde du se dig i spegeln livet igenom och högtidligt föna svallet till perfektion. Bäste von Karajan, din frisyr är ett ändlöst mysterium av välskapta lockar, som får förebilden Dracula att hovra stelt ur sin knarrande kista; på blodtörstig jakt efter en stilmässig överman.

Som dirigent och operaregissör försökte du med klassiska plagg flytta fokus från dig till musiken. På King tycker vi att det blev precis tvärtom. Alltid var du minimalistiskt fulländad i dubbelknäppta rockar, klassiska kostymer, svarta polotröjor, vita skjortor och ulltröjor. Som vore du ett välklätt kärleksbarn av en oberörd yrkesmördare och en engelsk gentleman slog du an tonen för inte bara musiken, utan också för den klassiska basgarderoben – redo att inspirera herrar i de finare korridorerna för en lång tid framöver.

Du var ju inte bara en av historiens allra största klassiska dirigenter med 200 miljoner sålda skivor. Dessutom anklagades du för att köra över konkurrenter och som en "gam" deala till dig rejält med deg för ditt arbete i allmänhet och royalties i synnerhet. Inget eftersträvansvärt sätt, kanske, men karriären var det inget fel på och vi gillar att en beskärd del ekonomin gick till din oklanderliga garderob.

Som Hermann Görings storfavorit tilläts du ackompanjera 150 operor vid Staatskapelle i Berlin. Hitler däremot, han förbjöd dig att uppträda under årliga Bayreuth Festival efter den där gången då du fumlade bort dig totalt och konserten tvingades brytas. På King har vi förstås glömt den fadäsen. Istället gläds vi åt att du rundade av ditt nazistmedlemskap lagom till krigets början och gifte dig en judisk skönhet. Sådärja, Herbert.

Ditt namn finns också inskrivet i populärkulturen. Det sägs bland annat att du fick CD-skivan att bli 74 minuter istället för 60, eftersom du envisades med att få in hela Beethovens Nionde Symfoni på en skiva. Nämnvärt är också att Stanley Kubrick använde dina verk i filmer som 2001: Ett Rymdäventyr, A Clockwork Orange och The Shining. Att du i år, lagom till din 100-årsdag, fick ett samlarmynt designat efter dig, är förstås helt i sin ordning.

Läs om fler ikoner