Ingmar Bergman

Namn: Ernst Ingmar Bergman
Vem är ikonen: Världsberömd regissör och manusförfattare
Ålder: 100

Ingmar Bergman

Fakta
Namn: Ernst Ingmar Bergman
Vem är ikonen: Världsberömd regissör och manusförfattare
Född: 1918-07-14
Död: 2007-07-30
Karriär: Regisserat ett 50-tal filmer och skrivit manus till ytterligare ett dussintal. Belönad med fyra Oscars (Jungfrukällan, Såsom i en spegel, Viskningar och rop och Fanny och Alexander. Genombrott: Som manusförfattare till Hets (1944).

Världsberömt vemod och dammiga baskrar. King älskar stilikonen som jagades av dämoner och damer.

Bäste Bergman, oss lurar du inte. Med dammig basker och skrynkliga skjortor ville du signalera att kläder – det var strunt samma för en man som jagas av "dämoner". Vi gissar att du klädde dig lika kritiskt som du regisserade film – vilket gör dig till en av våra mest konsekventa stilikoner någonsin.

Din böjelse för kashmir kan ha varit sjuklig. På King vet vi att du i smyg skickade en personal shopper för att på daglig basis handla kashmirstrumpor från favoritmärket Johnstons – för dryga tusenlappen paret.

Med din stil (cardigans, skinnskor, stuprörsbyxor, virkade slipsar, rutiga flanellskjortor, tweed) skapade du sinnebilden för den blödande konstnären – den tidlösa stil som alltid tycks het bland de hippaste av popsnören.

Vore vi elaka – då skulle vi kunna likna din syn på kvinnor och de egna barnen vid var mans förhållande till accessoarer. Fråga Lars von Trier, som sa följande efter din död: "Han behandlade mig som sina egna biologiska barn – med totalt ointresse".

Men så skulle vi aldrig säga. Istället är vi stolta och minns vi dig som en av de mest framstående filmskaparna någonsin, fullt jämförbar med jättar som Kurosawa, Tarkovsij och Antonioni.

Läs om fler ikoner