Jack Kerouac

Namn: Jean-Louis Lebrid de Kerouac
Vem är ikonen: Amerikansk författare, skrev lyrik och prosa.
Ålder: 96

Jack Kerouac

Fakta
Namn: Jean-Louis Lebrid de Kerouac
Vem är ikonen: Amerikansk författare, skrev lyrik och prosa.
Född: 1922-03-12
Död: 1969-10-21
Karriär: Gav ut sin första roman ”The town and the city” 1950. Slog igenom på bred front med ”On the road” 1957. Kerouac har hyllats för den flödande stilen som bland annat inspirerat Ulf Lundell (att hans debutroman heter ”Jack” är ingen slump). Var en av förgrundsgestalterna i ”The beat generation”, efterkrigsbohemer på jakt efter nya sanningar. Allen Ginsberg och William S Burroughs var två andra starka profiler.

Nej, chinos är inte bara ett plagg för Skatteverkets handläggare i Dressmanskjorta och noppig slipover. Du visade många gånger att det går alldeles utmärkt att bära dessa byxor med orubbad värdighet.

Amerikanska fotbollsspelare ser ofta ut som om de muckat direkt från kåken eller jobbar dubbla pass med kasta ut folk från muggiga sportbarer. Men när du, under din tid vid Columbia University, var en lovande spelare låg varje hårstrå på rätt ställe – oavsett antal tacklingar.

Du älskade att berätta historien om hur du skrev din genombrottsroman "On the road" under tre deliriumartade veckor på en vind i San Francisco. Det var naturligtvis inte sant, men lät ju bra. Och du fick som du ville. Fans och journalister har upprepat detta i 50 år. Myter är inget man blir offer för – de skapar man själv.

Många tror att du var en oborstad slashas som drev runt i biljardhallarna med skit under naglarna. I själva verket var du prydligheten själv. Byxornas pressveck skulle bara perfekta och t-shirtarna bländvita.

Ditt sinne för ordning tog sig en del extrema uttryck. Den som tidigare i år besökte utställningen "Beatific soul: Jack Kerouac on the road" på The New York Public Library kunde se en lista där du fört noggrann statistik över alla kvinnor du legat med. Det var en lång lista. Kanske inte så konstigt att du hade glömt namnen på några.

På den där utställningen i New York kunde besökarna också lyssna på några jazzlåtar som du sjöng tillsammans med ett band. Nej, någon stor sångare var du kanske inte – men ibland räcker inlevelse långt.

Poeten Allen Ginsberg la många dollar på filmrullar som användes för att porträttera dig. Därför har han helt logiskt tagit ett av de bästa porträtten på dig där du står på gatan i en skinnjacka och tittar in i ett fönster. Inte konstigt att Hogan har just ett sådant plagg i sin "Jack Kerouac Collection".

På det klassiska fotot där du och din bäste vän Neal Cassady, vars alter ego Dean Moriarty spelar en central roll i "On the road", håller om varandra bevisar du att det faktiskt går att vara stilig i en enkel långärmad bomullströja.

Håkan Hellström har försökt bära hatt med värdighet i hela sitt liv, utan att lyckas. Du klarade av det där redan 1951. När du hälsade på familjen Cassady och poserade framför kameran, med Neals dotter Jami i famnen, satt hatten perfekt på millimetern.

10. När du var med i "The Steve Allen Show" 1959, och med stor inlevelse läste högt från slutet av "On the road", såg du lite obekväm ut. Men den ljusa skjortan och grå kavajen ramade in det hela på ett perfekt sätt.

På You Tube finns ett klipp utan ljud som visar dig, Allen Ginsberg och några av era vänner i New York 1959. Ginsberg har börjat anlägga sitt lusiga Hans Scheike-skägg, men du dominerar scenen i uppkavlad randig skjorta och cigarett i högerhanden. Först diskuterar du högljutt med en kvinna, sedan drar du en barnvagn fram och tillbaka. Barnet sover, du röker.

Den där kepsen som du hade på dig mot slutet, när du blivit ett alkoholiserat vrak efter mediernas tjat om att du var "Father of the beats and king of the hippies", var väl ingen höjdare. Men på något konstigt sätt kom du undan även med det.

När Neal Cassady tappade greppet om tillvaron och rattade Ken "Gökboet" Keseys LSD-buss klädde han sig i vit overall och jonglerade med en slägga. Du behöll stilen, trots det tuffa levernet, och stördes av att Neals nya kompisar stal mat ur kylen och lade upp fötterna på bordet.

Visst är Johnny Depp en Hollywoodhunk, men planerna på att han ska spela rollen som dig i filmatiseringen av "On the road" faller på sin egen orimlighet. Stil måste komma från hjärtat, inte filmbolagsstylister.

Men visst, Mister Depp förtjänar lite kredd ändå. 1999 köpte han din gamla regnrock för 80 000 kronor. Någon som vill betala det för Johnnys regnställ, 30 år efter hans död?

Läs om fler ikoner