Jacques-Yves Cousteau

Namn: Jacques-Yves Cousteau
Vem är ikonen: Fransk marinofficer, regissör och oceanograf, pionjär inom dykning och undervattensfotografering.
Ålder: 107

Jacques-Yves Cousteau

Fakta
Namn: Jacques-Yves Cousteau
Vem är ikonen: Fransk marinofficer, regissör och oceanograf, pionjär inom dykning och undervattensfotografering.
Född: 1910-06-11
Död: 1997-06-25
Karriär: Skapade den första andningstanken för dykningen 1943. Samtidigt startade hans karriär som undervattensfilmare, som gav en Oscar för bästa dokumentärfilm 1964. Cousteau var även engagerad i havets bevarande, och dog 1997 i Frankrike, 87 år gammal.

1. Du har verkligen en förmåga att göra något relativt händelselöst till rena rama nagelbitaren. Inte sedan Thor Heyerdahl skrev Expedition Kon Tiki har havet verkat så lockande.

2. Hade det inte varit för din fäbless för snabba bilar och flickor hade världen troligtvis aldrig begåvats med dina upptäckter. Det är nämligen en bilolycka som i rehabiliteringssyfte får dig att börja dyka. Efter det blir världen aldrig densamma. Varken för dig eller för oss.

3. Ingen enskild person har betytt så mycket för sportdykningen som du. Under andra världskriget skapar du historiens första andningstank för att kunna stanna under vattnet längre. Fyrtio minuter efter att du gjort det första dyket kommer du upp ur havet kall - men nöjd. Efter andra världskrigets slut gör den så kallade Aqua-Lung sportdykningen till en av de snabbast växande sporterna.

4. Redan tidigt fick du benämningen "Kapten Cousteau" i stora delar av världen. Den titeln är det i princip bara Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean som fått. Och han är påhittad.

5. 1956 får du en hel nations minderåriga att vilja bli undervattensfilmare. Efter ett antal expeditioner runt om i världen och 1 000 dyk producerar du filmen The Silent World, som trollbinder sin publik från första bubblan.

6. Ingen har som du gjort ett nördintresse så sexigt.

7. Du har alltid varit före din tid. Redan i mitten av 1900-talet beger du dig till Thailand för att dyka i reven utanför Koh Lanta, och såväl Karibien och som ett av dagens hetaste resmål – Dubrovnik – finns på din meritlista.

8. Under 50 – och 60-talet plockar du hem priser och utmärkelser som en gatusopare under fotbolls-VM. Bland annat vinner du en Oscar för dokumentärfilmen World Without Sun 1964, och får ta emot National Geographic Society's guldmedalj ur självaste John F Kennedys hand.

9. Med dina undervattensfilmer skapar du en nästan overklig hype kring undervattensvärlden. Plötsligt ska James Bond ha våtdräkt i stora delar sina filmer, Beatles spelar in den psykadeliska filmen Yellow Submarine och ett rogivande akvarium är över en natt det hetaste en restaurang kan inreda lokalerna med.

10. Dessutom är du en mästare på poetiska filmtitlar. Vad sägs om The Singing Whale, The Forgotten Mermaids, The Smile of the Walrus 500 Million Years Beneath the Sea eller A Sound of Dolphins?

11. Du har alltid stått upp för din övertygelse. I oktober 1960 får du en hel nation att sluta upp mot dumpning av radioaktivt avfall utanför Frankrikes kust. Genom att placera kvinnor och barn på järnvägsrälsen som ska ta avfallet ut till havet, får du president Charles de Gaulle att tänka om och stoppa planerna.

12. Att du vägrar att berätta om vad du såg under dina dykningar i Lake Tahoe i mitten av 70-talet spär bara på den mytomspunna bilden av dig. Var det sjöodjuret som fick dig att fälla uttalandet "Världen är inte redo för att få veta vad som finns i djupet"?

13. Du är bestämd med vilka kläder som gäller. Faktum är att du ständigt är välklädd, såväl i polotröja ombord på forskningsfartyget Calypso som vid filmpremiärer.

14. Du har även den goda smaken att låna ut ditt namn till det exklusiva klockmärket IWC. I överrensstämmelse med din naturliga omgivning har Aquatimer Cousteau Diver i en klassisk, marinblå urtavla. Vad annars?

15. I populärkulturella kretsar är du sedan länge kung. I ett avsnitt av Vänner drömmer karaktären Phoebe om dig och skriker senare "Jag älskar Jacques Cousteau!", medan barnprogrammet SpongeBob SquarePants brukar inleda varje avsnitt med en humoristisk referens till dig. Listan på grupper som tillägnat låtar till dig är oändlig.

16. Du har alltid haft stor respekt inom politiska kretsar. 1985 ger den amerikanska presidenten Ronald Reagan dig landets frihetsmedalj, och sju år senare bjuds du in till FN's internationella miljökonferens i Rio de Janeiro. Respekt.

17. Få fäder har inspirerat sina avkommor att bli så coola som dina. När sonsonen Fabien bygger en hajformad ubåt för att kunna studera djuren i deras naturliga miljö, anlitar han Hollywoods främsta konstruktionsingengör och lägger drygt en halv miljon kronor på farkosten. Själva byggde vi lådbilar med spillvirke från grannens lekstuga.

18. Du har verkligen en förmåga att uttrycka dig. Citatet "När en man, oberoende orsak, har möjligheten att leva ett extraordinärt liv, har han ingen rätt att hålla det för sig själv" säger väl allt?

19. Din förmåga att bära upp ett väderbitet ansikte med stolthet får oss nästan att längta till åldersrynkorna.

20. Att din lika marindedikerade son Jean-Michel och sonson Fabien har inspirerat GANT's kommande vårkollektion gör givetvis ditt namn än större.

21. Att en av 2000-talets mest stilistiskt genomtänkta filmer, The Life Aquatic with Steve Zissou, är inspirerad av ditt liv är knappast förvånande. Aldrig har matchande kläder känts så rätt.

Läs om fler ikoner