James Dean

Namn: James Byron Dean
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare.
Ålder: 87

James Dean

Fakta
Namn: James Byron Dean
Vem är ikonen: Amerikansk skådespelare.
Född: 1931-02-08
Död: 1955-09-30
Karriär: Blev efter teaterutbildning vid Actor’s Studio i New York en Hollywoodfavorit under 50-talet. Medverkade i tre filmer, Öster om Eden, Ung rebell och Jätten, där bara den förstnämnda hann ha premiär innan den plötsliga döden i en bilolycka den 30 september 1955.

Ingen har som du spelat lika stilfullt lidande som i filmen Öster om Eden, där du porträtterar den moderlösa Cal Trask och hans konflikter med fadern och den äldre brodern.

Men det är främst under dina år i New York i början av 50-talet som den riktiga stilbildaren kommer fram i dig, porträtterad av Magnumfotografen Dennis Stock. Aldrig har en småblåsig septemberdag sett få fulländad ut som när du går Broadway från i trenchcoat, stickad polotröja, en cigg i mungipan och chinos.

Ingen kan se så troubbled ut som du, hur mycket vi än försöker. Men så kan man inte kopiera en stilförebild fullt ut heller.

Vi kan inte annat än imponeras av din korta men intensiva karriär. På bara ett år och tre filmer vinner du ikonstatus och blir för evigt den unga rebellen förkroppsligad. I dag är du en av filmhistoriens mest mytiska och största legender. Tack gode gud att du hade vett att klä dig snyggt!

1955, samma år som du dog, gör du t-shirten till en tidlös modeklassiker. Faktum är att det med största sannolikhet är du som är en av de bidragande orsaken till att Haynes-t-shirten ännu känns helrätt i dag.

Med din väl tilltagna pompadour får du en hel generation tonårspojkar att upptäcka hårfönen och brylkrämen. Det tackar nog inte minst tillverkare som Electrolyx och Babyliss för.

Du är faktiskt den enda skådespelare i historien som nominerats för två Oscars postumt, för dina rolltolkningar i filmerna Öster om Eden och Jätten. Inte illa med tanke på att du inte hann ligga på topp i mer än ett år.

Som en sann stilikon kan du konsten att bära upp ett par chinos med hög midja. Faktum är att du faktiskt oftare sportas i byxor med hög midja, än jeansen som du är mest förknippad med.

Nog för att vindjackor sällan varit särskilt ballt, men när du står på trappen till polisstationen i filmen Ung rebell i en röd, midjekort jacka är i alla fall vi benägna att lägga fördomarna åt sidan.

Visst, Marlon Brando la grunden för jeansen genombrott i filmen The Wild Ones, men en plats i modehistorien fick de först efter att du burit dem. Faktum är att jeans och t-shirt faktiskt personifierar hela den rebelliska amerikanska ungdomen i mitten av 50-talet, just tack vare din roll i klassikern Ung rebell.

Att bära upp vitt är nästan lika svårt som att se cool ut i filthatt. Men i filmen Öster om Eden lyckas du givetvis med konststycket att matcha ett par krämfärgade flanellbyxor med en vit skjorta och pullover i samma färgskala.

Hade det inte varit för dig är det tveksamt om bikerjackornas furste The Perfecto från Schott hade fått sådant genomslag.

Less is more må vara ledordet för de flera i modesammanhang, men du klarade givetvis av konststycket att bära upp starka färger utan att se ut som en KTH-student under nollning.

Medan många jänkare under 50-talet väljer vräkiga Cadillacs som ett tecken på status, köper du en nätt silverfärgad 500 Porsche Spyder för din första feta lönecheck. Stil är inte alltid att äga störst, men gärna vackrast.

Du kan som ingen annan konsten att använda kontraster till din fördel. När världen väntade sig en rebellisk ung man i skinnjacka och slitna jeans, dök du upp på fester i frack, svart fluga och glasögon. Tillsammans med ditt rufsiga hår och bistra uppsyn gick stilen givetvis hem hos såväl filmbolagshöjdare som trånande tonårsflickor.

Läs om fler ikoner