Jean-Paul Belmondo

Namn: Jean-Paul Belmondo
Vem är ikonen: Fransk skådespelare.
Ålder: 86

Jean-Paul Belmondo

Fakta
Namn: Jean-Paul Belmondo
Vem är ikonen: Fransk skådespelare.
Född: 1933-04-09
Karriär: 82 filmer, bland andra Breathless (1960), Casino Royale (1967), Danton (1983) och Les Miserables (1995). Fortfarande i alla högsta grad verksam både inom den franska och internationella filmindustrin, har lånat ut sitt ansikte till ständigt aktuelle mangaikonen Cobra och besjungs av svenska göteborgsbandet jj med orden ”you smoke like a young Jean-Paul Belmondo”.

Liksom alla stora modepersonligheter fick du ett signaturplagg uppkallat efter dig, och eftersom du är den du är blev det naturligtvis det manligaste av dem alla: En hatt. Din karaktäristiska trillbyvariant är känd för eftervärlden som en Belmondo.

När Jean-Luc Godard startade den nya vågen av fransk film med sin À bout de soufflé (Breathless, för internationalisten) 1960 krävdes det en ny typ av huvudperson: En cyniker med förhoppningar. Någon ung, men erfaren. Hård men känslig. En antihjälte sympatisk nog att vinna publikens hjärta. Någon som kunde se välklädd ut i vad som helst. Inget av detta hade varit möjligt utan dig.

Din karisma var inte alltid av godo: Ursula Andress – evigt dyrkad som "Honey" Ryder från Dr No av världens James Bond-fans – kunde inte motstå ditt välbeprövade charmörleende, och efter att affären hamnat framför paparazzikårens linser rasade ditt första äktenskap ihop. Inte heller giftemålet med den 30 år yngre Nathalie Tardivel blev långvarigt. Som vital 75-åring har du äntligen funnit ro tillsammans med belgiska Playboymodellen Barbara Gandolfini, 33.Du sneglade på den föregående generationens store ikon Humphrey Bogart och slipade hans paradnummer till perfektion: Konsten att ständigt ha en cigarett nonchalant hängande i mungipan. Vi andra får lungcancer och rök i ögonen, du får vada genom drivor av hysteriska beundrarinnor. Din modemässiga kvarlåtenskap består av 1900-talets förnämsta uppvisning inom den svåraste av alla stildiscipliner: Konsten att kunna se snygg och välklädd ut i de allra enklaste kläder. En uppknäppt skjorta med upprullade ärmar. En sliten blazer. 


Läs om fler ikoner