Joe Strummer

Namn: John Graham Mellor
Vem är ikonen: Brittisk låtskrivare, musiker och sångare som även medverkade i ett antal filmer.
Ålder: 65

Joe Strummer

Fakta
Namn: John Graham Mellor
Vem är ikonen: Brittisk låtskrivare, musiker och sångare som även medverkade i ett antal filmer.
Född: 1952-08-21
Död: 2002-12-22
Karriär: Bildade The Clash 1976 och skapade musikhistoria. Spelade efter uppbrottet 1986 bland annat med folkrockarna The Pogues samt solo, innan en för tidig död år 2002, orsakad av ett medfött hjärtfel.

1976 bildade du The Clash och gav oss punken. Aldrig anade du att du decennier senare skulle influera nutida klädmärken som Alexander McQueen och April77. Och åratal innan rockabillystilen gör comeback i modet fick du brylkrämen att se cool ut. För att inte tala om den där svarta t-shirten, som du gjorde vad Marlon Brando gjorde för dess vita dito i och med The Wild One.

1977 skrev ni på för skivbolaget CBS och gav ut debuten The Clash. I samband med releasen myntade punkfanzinet Sniffin' Glue det numera berömda citatet "Punken dog den dag då The Clash skrev på för CBS". Det är inte illa att bli beskylld för att ha tagit död på en hel musikgenre. Och således en hel klädstil.

Alla stora män har någon gång börjat nere på golvet. Ett av dina första jobb var som dödgrävare. Vi antar att det ger perspektiv på livet. Kittlande är också tanken att du kunnat skapa världens coolaste superhjälte, om du bara fortsatt dina studier vid Central Saint Martins College of Art & Design och fullföljt planerna på att bli serietecknare.

The Clash tredje album London Calling kan vara ett av världshistoriens snyggaste omslag – och antagligen ett av de mest kopierade. Inte helt förvånande utsåg musikbibel The Rolling Stones skivan till det bästa albumet under hela 80-talet (trots att London Calling ges ut 1979 – plattan anländer nämligen inte till USA förrän året därpå). Vi gillar också att din lön ända fram till din död bestod av royaltyintäkter från försäljningen av gamla The Clash-plattor.

Medan vi andra hoppas att gamla barndomskompisar i bästa fall ska läsa vår dödsruna i lokaltidningen, får du givetvis en hyllning värd en ikon året efter din död. Under 2003 års Grammygala framför bland andra Elvis Costello, Bruce Springsteen, Steven Van Zandt och Dave Grohl London Calling till din ära. En månad senare väljs The Clash in i Rock and Roll Hall of Fame. Mäktig avslutning på ett redan imponerande liv.

Läs om fler ikoner