John F Kennedy

Namn: John Fitzgerald Kennedy
Vem är ikonen: 29 maj 1917 i Brookline, Massachusetts, USA.
Ålder: 101

John F Kennedy

Fakta
Namn: John Fitzgerald Kennedy
Vem är ikonen: 29 maj 1917 i Brookline, Massachusetts, USA.
Född: 1917-05-29
Död: 1963-11-22
Karriär: Startade som ledamot i representanthuset 1947, blev senator 1953 för att 1961 utses till USA:s 35:e president, blott 43 år gammal. Sköts till döds i Dallas, Texas i november 1963.

Blankfernissade mahognykryssare, beiga linnekostymer, Harvardbetyg och kritvita strandhus i Hyannis Port. Aldrig har en president eller någon annan politiker för den delen personifierat begreppet preppy lika tydligt som du gör.

Du står inte bara för ett av de mest kända presidentämbetena, utan även för några av politikens mest återgivna citat. För vem har inte hört "Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, fråga vad du kan göra för ditt land" från ditt invigningstal den 20 januari 1961?

Det är få av dagens politiker som har lika stor trovärdighet bakom sina vallöften som du har. Redan från start blir du symbolen för tron på det korruptionsfria samhället där alla oavsett kön, inkomst eller hudfärg ska beredas samma möjligheter. Därför dör för många drömmen om ett rättvisare Amerika i samma stund som du blir skjuten.

Du har sannerligen en förmåga att se så där ogenomtänkt välklädd ut. Vare sig du sitter i kostym vid skrivbordet eller på relingen till segelbåten Honey Fitz med skrynklig skjorta och vinden i håret, ser du ut att vara som tagen ur en J.Crew-katalog. Att stilen sedan inspirerar nutida designers som Michael Kors gör givetvis inte saken sämre.

Dina framgångar berodde minst lika mycket på din bildmässiga utstrålning som din politik. Det känns skönt att få bekräftelse på att utseendet faktiskt spelar roll – vad mamma än säger om vikten av det inre.

Vi gillar att din känsla för stil inte bara innefattar den egna garderoben, utan även dina livvakter. För medan dagens celebriteter omger sig med hiphopdressade tvåhundrakilosbiffar, ser du till att förse dig med välklädda män i kostym, slips och hatt. Stilfullt.

Till skillnad från flera av dina föregångare – och för den delen efterföljare – har du den svårfångade egenskapen som bara några få ledare besitter: karisma. Kanske är det tack vare den som du lyckas ta dig igenom den snårskog av dramatiska händelser under ditt presidentskap, som det kalla kriget med en Kubakris som hade kunnat utlösa ett tredje världskrig, medborgarrättsrörelsen, Apollo-satsningen och den katastrofala upptrappningen i Vietnam.

Vi gillar män som lägger korten på bordet. Trots vetskapen om dina sjukdomar och notoriska otrohet, skulle hela 70 procent av de tillfrågade rösta på dig om du ställde upp i presidentvalet 2004. Det tyder på att ärlighet varar längst.

Visst tycks nästa års presidentval bli en riktig rysare, men det är ändå ingenting mot vad du bjuder på. Sex, makthunger, miljoner och skönhet har definierat din familj i lika hög grad som olyckor. Listan på tragedier omfattar irreparabla hjärnskador, fyra flygkrascher, spädbarnsdöd, två mord, svåra bilolyckor, cancer, narkotikaöverdoser, sex med minderåriga, en dödlig skidolycka och svåra sprit- och kokainmissbruk. Aldrig har politik känts så kittlande!

Med dina välmatchade kostymer och lediga pikétröjor personifierar du den amerikanska elegansen. Att du toppar stilen med att par svarta Ray-Ban Wayfarers skadar givetvis inte.

Ditt citat "Jag måste få säga att det finns inget hårdare arbete än att vara helledig" får en helt ny innebörd till bilder av din militärtjänstgöring i den amerikanska marinen från 1943. Aldrig har en ledig löjtnant arbetat så hård på den avslappnade locken. Det ska du ha all cred för – eftersom du lyckas med bravur.

Få män kan stoltsera med att ha fått en personlig födelsedagshälsning av Marilyn Monroe. Vi är inte förvånade över att du är den lyckligt lottade – det är bara att gratulera.

Du är framåtblickande inte bara i din politik, utan även imagemässigt. Medan andra presidenter försökt hålla på privatlivet, låter du dottern Caroline bli föremål för pussel och målarböcker, och samlar hela för fotograferingar till affischer, diverse magasin och vykort.

Trygg i din elegans för du in en mer tillbakalutad, men fortfarande stilfull, dresscode i Vita Huset. Treknappskavajerna får stryka på foten till förmån för den ledigare tvåknappsknäppningen, samtidigt som den enkla blazern gör entré i det ovala rummet.

Vi gillar att du trots ett häktiskt schema som världens mäktigaste man gör plats i kalendern för att låta sy upp kostymer i London.

Läs om fler ikoner