Johnny Cash

Namn: John R. "Johnny" Cash, född J.R. Cash
Vem är ikonen: Amerikansk sångare, kompositör och skådespelare.
Ålder: 87

Johnny Cash

Fakta
Namn: John R. "Johnny" Cash, född J.R. Cash
Vem är ikonen: Amerikansk sångare, kompositör och skådespelare.
Född: 1932-02-26
Död: 2003-09-12
Karriär: Skrev på för Sun Records 1955 och hade en lång rad hits under 60-talet. Gav under fem decennier ut flera album per år, och räknas som en av de absolut största namnen inom countrygenren genom tiderna. Toppade karriären tre år efter sin död med musikvideon till en cover av Nine Inch Nails Hurt.

Vi gillar män som trots sin storhet behöll båda fötterna på jorden. Istället för att likt Liberace blända publiken med överdådiga scenkläder hälsade du alltid publiken med ett enkelt "Hello, I'm Johnny Cash" – även sedan du sålt över 50 miljoner skivor och är välkänd även utanför countrygenren.

Att du fick epitetet The Man in Black är med tanke på din färgskala i garderoben inte så konstigt. Och vi klandrar dig inte – svart kan aldrig bli fel.

Vi gillar män som skapar mytbildning kring sin egen person. Enligt envisa rykten döpte dina föräldrar dig egentligen inte till John Ray, utan enbart till initialerna J. R, eftersom de inte kunde enas om ett passande namn. Sant eller inte – myten klär onekligen din mörka personlighet.

På de flesta andra ser den något baktalade countryslipsen helt malplasé ut. På dig såg den helt självklar och fantastisk ut.

Engagemang klär alltid en herre av din dignitet. Under hela din karriär tog du ofta de utsattas parti, och propagerade bland annat för en humanare fängelsevård. Ett led i kampen är de många uppträdanden och inspelningar du gjorde innanför murarna, som en av dina mest sålda skivor, liveinspelningen Johnny Cash at Folsom Prison från 1968 och Sverigeinspelningen På Österåker från 1973.

…kanske berodde ditt engagemang för livet innanför murarna på den egna mytbildningen som "outlaw", grundad på sju arresteringar för mindre förbrytelser. Trots den hårda imagen satt du dock aldrig själv av någon tid i fängelse.

Vi gillar att du alltid såg ut som en blandning mellan troubled westerngangster och en slick estradör i frack.

Färgsprakande män har genom tiderna sällan gjort någon större succé hos det andra könet. Om det var därför du odlade din mörka framtoning och klädstil låter vi vara osagt, men det funkar i alla fall på oss: vi är imponerade.

Vi gillar att du inte enbart hållit dig vid din läst. Under närmare 40 år gjorde du diverse avstickare till ett 20-tal filmer och tv-serier som 80-talsklassikern Nord och Syd, The Simpsons samt lite oväntade Dr. Quinn. Trots din bisyssla och relativt tunga alkohol – och drogmissbruk lyckades du med konststycket att ge ut nyproducerade skivor under hela fem decennier.

Du lyckas med konststycket att bära upp brodyrprydda kläder utan att se ut som tagen ur en Gudrun Sjödén-katalog.

Ingen har på samma sätt som du lyckats bära upp en jeansskjorta. Faktum är att du till och med lyckas se avundsvärd ut i tomteluva, som på omslaget till skivan Johnny Cash Country Christmas.

Tillsammans med kollegan Elvis Presley har du verkligen satt brylkrämen på kartan och gjort bakåtslicket odödligt.

Trots din mörka sida – eller kanske just på grund av den – var du en man av många spratt. Vid ett tillfälle utmanade du Sammy Davis Jr på pistolduell på ett hotell i Australien, en incident som slutade med att du började skjuta vilt omkring dig. Ett flertal andra gånger väckte du dina musiker genom att hugga dig in i deras rumsdörrar med en yxa, ett skämt som uppskattades av dig själv, men knappast av någon annan inblandad. En annan gång sågade du av benen på alla möbler i hotellrummet för att "småfolket skulle ha någonstans att sitta." Hjärtskärande, i all sin galenskap.

En riktig ikon visste vad som passade för sin ålder och höll sig till det. Därför kan vi inte annat än beundra dig för att du de sista åren i livet vände rock 'n roll-myten ryggen under turnéerna, för att istället tillsammans med frun June Carter sitta på en parkbänk och äta glass och titta på folk.

Läs om fler ikoner